De Utrechtse Rasja begon een bed&breakfast in Spanje: ‘We kunnen hier skiën én naar het strand’

Door Janine Guijt 20 april 2019

Natúúrlijk vinden wij dat Utrecht de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan de Domstad. En dus pakken sommige Utrechters hun boeltje om op een andere plek te gaan wonen. De Utrechtse Rasja (48) is daar één van: zij verhuisde samen met haar man een half jaar geleden naar Spanje om daar een bed & breakfast te openen.

Nu of nooit

De bed & breakfast / woning van Rasja en Wouter. Foto: Rasja Post.

Je huis verkopen, je boeltje pakken en naar Spanje emigreren om daar een bed & breakfast te beginnen: je moet het maar durven. De Utrechtse Rasja en haar man droomden er al jaren van. In het najaar van 2018 vertrokken ze naar Andalusië: “Het was een logisch moment in ons leven om dit te doen”, vertelt ze ons door de telefoon. “We hadden zoiets van: als we het nu niet doen, gaan we het nooit meer doen.” En dus ging het stel op zoek naar een huis. Ze hadden daarbij wel wat eisen. “We wilden geen bouwval en zochten naar een woning waar we privé en zakelijk goed konden scheiden. En dan vallen er dus heel veel huizen af. Uiteindelijk vonden we een prachtig huis in Canillas De Aceituno, een dorpje op een uurtje rijden van Malaga. Het was liefde op het eerste gezicht, maar er moest wel het een en ander aan gebeuren. We hebben een half jaar lang geklust en zijn sinds maart open.”

Naar het strand én skiën

Foto: Rasja Post

Inmiddels heeft Rasja dus haar eerste gasten over de vloer gehad. “Tot nu toe reageren onze gasten heel lovend. We proberen een bed & breakfast te zijn met de allure van een hotel. Dat zit hem echt in de details. Zo werken we bijna alleen maar met lokale producten, die al dan niet uit eigen moestuin komen en serveren we alleen écht Spaanse gerechten. Het is te gek dat wat we voor ogen hadden, is gelukt en we zoveel waardering krijgen.” Of Rasja nog wel vrije tijd overhoudt om van de mooie natuur te genieten? “Als we gasten hebben, zijn we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer. Maar op de dagen dat er niemand bij ons verblijft, zijn we wat flexibeler. Dan gaan we er graag op uit. Wat heel bijzonder is, is dat we binnen twintig minuten op het strand kunnen staan, maar in onze vrije tijd ook wel eens skiën. We wonen namelijk op twee uur rijden van het Sierra Nevada gebergte.”

Mannencultuur

Dat klinkt allemaal behoorlijk idyllisch, maar zijn er ook nadelen aan het Spaanse leven? “Die siësta, daar moesten we wel aan wennen”, vertelt Rasja. “Het varieert een beetje, maar tussen één en vijf zijn heel veel zaken gesloten. Dan wil je boodschappen doen en sta je voor een dichte deur.” Een ander verschil met het Nederlandse leven is de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Rasja: “Er heerst hier echt nog een mannencultuur. Ik vind dat niet per se erg hoor, maar het valt me wel op. Zaken worden echt nog vrijwel alleen tussen mannen gedaan. Toen wij bijvoorbeeld aan het verbouwen waren, checkte de aannemer bij mijn man of de aanwijzingen die ik gaf klopte. Spaanse mannen grappen wel eens: ‘Nou, die Nederlandse vrouwen zijn wel echt de baas thuis hè!’.”

Terug naar Utrecht?

Of Rasja ooit weer terugkomt naar haar stadsie, weet ze nog niet. “Ik zei altijd dat ik als hoogbejaarde midden in de binnenstad van Utrecht wilde wonen. Het lijkt me leuk om op hoge leeftijd nog zoveel reuring om je heen te hebben. Maar ik kan me ook voorstellen dat we hier blijven. Omdat we nog zo kort hier wonen, mis ik Utrecht niet echt. Al blijft het een bijzondere stad. Ik heb er mijn hele leven gewoond en zeg altijd: als ik aan Utrecht denk, gaat m’n hartje open.”

Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

Caroline verhuisde van Utrecht naar Toronto: ‘Het was hier laatst -25 graden’

Toronto scoort steevast hoog op 'beste steden om te wonen'-lijstjes: de welvaart is er hoog, er is r...

Meer over

Utrechters

adv.