Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hester is tweelingcoach: ‘Door mijn werk kijk ik ook anders naar mijn eigen tweelingzus’

Door Janine Guijt 5 april 2019

Altijd iemand aan je zijde hebben. Iemand die met één blik al begrijpt wat je bedoelt. Iemand met wie je alles kunt delen en van dezelfde dingen houdt als jij. Een tweeling zijn klinkt rooskleurig, maar meerlingen lopen regelmatig tegen problemen aan. Ze hebben moeite om een eigen identiteit te ontwikkelen of ervaren een gevoel van rivaliteit. Hester kan het weten. Zij is tweelingcoach én één van een eeneiige tweeling.

Jude en Noah

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun dertiende onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Maar na een tragische gebeurtenis groeien de twee steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dat is – kort samengevat – waar bestseller Ik Geef Je De Zon over gaat, een boek dat maar liefst twee keer in de boekenkast van Hesters praktijk staat. “Ik tip het regelmatig aan mijn cliënten”, aldus Hester. Daarmee doelt ze op de tweelingen die haar praktijk bezoeken en een coachingstraject bij haar volgen. Een enkele keer samen, maar meestal coacht Hester ze individueel. Tijdens een traject begeleidt ze tweelingen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Van wij naar ik

Volgens Hester heeft het verhaal van Noah en Jude veel parallellen met de realiteit van tweelingen die zij begeleidt. Al hoeft er niet altijd iets tragisch gebeurd te zijn om op de bank van haar praktijk te belanden. “Waar tweelingen vanaf de puberteit vooral tegenaan lopen, is van een ‘wij’ naar een ‘ik’ gaan”, legt Hester uit. “Ze zijn hun hele jeugd samen geweest, maar moeten op een gegeven moment toch zelfstandig en onafhankelijk worden. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat één van de twee zich eenzaam gaat voelen, of de verkeerde keuzes maakt.”

Zo is er de tweeling die de verkeerde studiekeuze maakte. “Eerst deden ze allebei psychologie, maar daar stopten ze mee. Daarna samen op reis, natuurlijk. Eenmaal thuis wilde de één beginnen met een studie accountancy. De ander dacht: mooi, mijn broer heeft alles al uitgezocht, dus dan ga ik ook accountancy doen. Maar dat bleek toch niet zo’n goede match.”

‘Je bent als opgroeiende tweeling nooit alleen, er is een bijzondere vertrouwensband en je hebt iemand waar je alles mee kunt delen’

Alleen

Ook op latere leeftijd kunnen tweelingen tegen problemen aanlopen. “Zo had ik laatst een cliënt wiens tweelingzus een partner kreeg. Daardoor voelde ze zich alleen. Ik vroeg haar: los van je zus, met wie kun je nou goed je gevoelens en gedachten delen? Toen noemde ze een hele rits aan mensen op. Dat verbaasde me niets, want het was een heel hartelijke, sociale vrouw. Alleen was ze zo op haar zus gericht, dat ze er nooit bij stil had gestaan dat ze ook met andere mensen een diepe verbinding kon aangaan.”

‘Zal ik die jurk wel of niet kopen?’

Toch ervaren veel tweelingen hun bijzondere verwantschap als een groot voordeel. “Dat er veel positieve kant zijn, weet ik natuurlijk ook uit mijn persoonlijke leven. Je bent opgroeiende als tweeling nooit alleen, er is een bijzondere vertrouwensband en je hebt iemand waar je alles mee kunt delen. Die betrokkenheid is heerlijk, maar kan ook een andere kant hebben. Zo ken ik een vrouw die het lastig vindt om financiële beslissingen te maken, ook over relatief kleine dingen. Als ze bijvoorbeeld een nieuwe jurk wil kopen, belt ze eerst haar zus op. Zo kan betrokkenheid dus ook omslaan in afhankelijkheid.”

Plusjes en minnetjes

Kijkt Hester door haar werk anders tegen haar eigen tweelingzus aan? “Jazeker. Doordat ik me zo heb verdiept in het onderwerp, zie ik haar bewust als apart persoon met een eigen ontwikkeling. Ik probeer minder de overeenkomsten te benadrukken en vergelijk onze levens minder met elkaar. Vroeger ervoer ik een prestatie van haar kant nog wel eens als een tekort van mijn kant. Het leven voelde als een soort competitie met plusjes en minnetjes. Nu realiseer ik me: we zijn twee aparte personen, elk met een eigen ontwikkelingspad.”

Ondernemer uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een bijzondere ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten. Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Bijzonder beroep! Meinou is singlecoach: ‘Liefde is te sturen’

Als je spieren vastzitten, ga je naar de fysio en als je vastloopt in je werk, kun je een loopbaanco...


Meer over Tweelingenpraktijk ontdekken?

Tweelingenpraktijk

coaches

Lange Lauwerstraat 69, Utrecht

Bekijk meer:coaches

adv.