Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toon en Yoricke zijn maatjes: ‘Dankzij haar kom ik nog eens ergens’

Aangeboden door Handjehelpen 7 oktober 2020

Toon van Esch (69) is al zolang hij zich kan heugen stapelgek op oldtimers, de Citroën DS in het bijzonder. Helaas is zelf autorijden voor de Utrechter niet meer mogelijk, doordat hij de dementieziekte Lewy Body heeft. Gelukkig kan de autofanaat sinds kort wél weer de weg op, omdat stichting Handjehelpen hem koppelde aan maatje Yoricke van den Hil (24).

De diagnose Lewy Body kreeg Toon ongeveer twee maanden geleden, maar de eerste symptomen deden zich al twee jaar geleden voor. Francine, Toons vrouw, vertelt: “Door de ziekte is Toon slechtziend, vergeetachtig en is het controleren van de spieren lastig. Daardoor kan hij slecht lopen en heeft hij altijd iemand nodig die bij hem blijft.”

‘Een auto waar je van houdt, verkoop je niet’

Het idee om een maatje te zoeken ontstond nadat Francine een tip kreeg van een maatschappelijk werker van het UMC Utrecht. Toon was enthousiast, dus werd een oproepje geplaatst voor een maatje met wie hij oldtimer-ritjes kon maken. Uiteindelijk werd Toon gekoppeld aan maar liefst twee maatjes: Hilbert en Yoricke.

Dat Toon dankzij zijn maatjes nog af en toe op pad kan in zijn geliefde auto, maakt hem zielsgelukkig. “Ik rijd al dertig jaar in dit model”, vertelt hij trots. “De Citroën DS is de leukste auto die ik ken. Het is een Franse auto en dat hangt voor mij samen met een bepaalde levensstijl. Ik vind Frankrijk een geweldig land.” Het is belangrijk dat een auto niet té lang stilstaat, vertelt Toon. Daarom is het fijn dat zijn maatjes met hem willen autorijden. “Ik zou het een ramp vinden om niet meer in mijn auto te rijden, maar wegdoen zou ook vreselijk zijn. Een auto waar je van houdt, verkoop je niet.”

“Ik rijd al dertig jaar in dit model.”

Rondrijden in een oldtimer én iets goeds doen voor een ander

Na het lezen van Toons oproepje wist de Utrechtse studente Yoricke meteen: dit is iets voor mij! “Ik ben al sinds mijn jeugd fan van oldtimers, maar je komt normaal niet zo snel met deze auto’s in aanraking. Ik heb in november mijn rijbewijs gehaald en dacht: dit is mijn kans om iets goeds te doen voor een ander waar ik zelf ook voldoening uit haal.”

Gezellig samen aan de koffie met appeltaart

Inmiddels hebben Toon en Yoricke elkaar al twee keer ontmoet. “De eerste keer ging ik bij Toon thuis langs, samen met iemand van Handjehelpen. De sfeer was direct heel gemoedelijk”, vertelt Yoricke. Inmiddels heeft het duo ook al samen een ritje gemaakt. “We zijn vanuit Haarzuilens de polder ingereden en geëindigd bij Kasteel Woerden”, zegt Toon. “Daar hebben we lekker koffie en appeltaart besteld. Dat hoort er voor mij wel bij op zo’n dag.”

Geen haast

Toon en Yoricke kijken allebei met een positief gevoel terug op hun eerste uitstapje samen. Yoricke: “We zaten op één lijn, genoten van de mooie omgeving en hadden helemaal geen haast.” Toon vult aan: “Door mijn maatje kom ik nog eens ergens! Bovendien is het veel gezelliger om met z’n tweeën op pad te gaan. De match die Handjehelpen heeft gemaakt is zeker geslaagd.”

Me time voor Francine

Ook voor Francine is het fijn dat Yoricke haar man af en toe meeneemt met de auto. “Ik ben dag en nacht bij hem. Het is prettig om af en toe tijd voor mezelf te hebben. Als Toon eropuit is met een van zijn maatjes, ga ik lekker met de hond wandelen of rustig tv-kijken.”

“Het is fijn om af en toe tijd voor mezelf te hebben.” – Francine, Toons vrouw

Ook maatje worden?

Lijkt het je leuk om, net als Yoricke, maatje te worden bij Handjehelpen? Mooi zo, want er zijn heel wat Utrechters die je met jouw gezelschap heel blij kunt maken. In de vacaturebank van Handjehelpen vind je een overzicht van stadsgenoten die op dit moment een maatje zoeken.

Lees ook:

Lida en Irma Handjehelpen maatjes

Irma en Lida zijn maatjes: ‘Ik heb straatangst, maar durf door Lida weer de polder in te gaan’

Al twee jaar lang is het voor vrijwilliger Lida Laterveer (76) en haar maatje Irma Vogel (59) vaste ...

Coosje is maatje via Handjehelpen: ‘Inmiddels is er een echte vriendschap ontstaan’

Ines en Age zijn gastgezin: ‘Het is een feest om te zien hoe leuk de kinderen het hier vinden’

Wil je écht iets voor iemand betekenen? Word maatje!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Handjehelpen. Meer over Handjehelpen ontdekken?

Handjehelpen

werkplekken

Gesloten09:00 - 18:00

Pallas Athenedreef 12, Utrecht

Bekijk meer:werkplekken

adv.