Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sylvia is verzorger bij Barbara Uitvaartverzorging: ‘Dit werk geeft veel voldoening’

Aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht 5 november 2020

Sylvia Geenjaar (63) heeft een bijzonder beroep: de Utrechtse werkt bij Barbara Uitvaartverzorging als verzorger. Wanneer iemand is overleden, is het Sylvia’s taak om hem of haar onder meer te wassen en netjes aan te kleden voor het afscheid. Het is prachtig werk dat er volgens haar echt toe doet: “Het geeft mij veel voldoening dat ik mensen een mooi laatste afscheid kan geven.”

Bij Barbara Uitvaartverzorging is Sylvia onderdeel van het verzorgteam: “Als iemand is overleden en de schouwarts langs is geweest, worden wij gebeld voor de eerste verzorging. Dat houdt onder andere in dat we de overledene wassen, de nagels schoonmaken en hem of haar kleden. Er zijn ook families die wensen dat bijvoorbeeld het haar mooi wordt gedaan of dat er subtiel make-up wordt aangebracht. Ook dat behoort tot ons werk.”

Je doet het op gevoel

Als verzorger heeft Sylvia veel contact met nabestaanden, omdat zij soms betrokken zijn bij de verzorging. “Nabestaanden mogen overal bij zijn of mee helpen. Het is aan hen om te bepalen of ze dat wel of niet willen”, legt Sylvia uit. Om families te helpen bij het maken van een keuze, leggen Sylvia en haar collega’s duidelijk uit wat ze kunnen verwachten: “Dan weten mensen waar ze ja of nee op zeggen. Al zullen we nooit teveel in detail treden. Uiteindelijk wil je toch verzachtend bezig zijn.”

Een baan als verzorger omvat naast het praktische gedeelte ook een emotioneel aspect, legt Sylvia uit. “Stel dat iemand uit de familie erg emotioneel wordt bij het sluiten van de kist, dan wil je die persoon natuurlijk ruimte geven en even een glas water aanbieden”, vertelt de verzorger. “Er is zoveel wat je op gevoel doet. Voor dit werk heb je zeker empathisch vermogen nodig.”

“Nabestaanden mogen bij de verzorging aanwezig zijn en meehelpen, maar het hoeft niet.”

Het verschil maken met je beroep

Sylvia werkt inmiddels al acht jaar bij Barbara Uitvaartverzorging. Voor ze in deze branche begon, werkte ze jarenlang in respectievelijk een bakkerij en een slagerij. “Toen ik een burn-out kreeg, kwam het besef dat ik iets wilde doen wat er echt toe deed en waarin ik het verschil kon maken voor mensen. Zo kwam ik uit bij de uitvaartbranche”, legt de Utrechtse uit.

Ze stuurde een open sollicitatie naar Barbara Uitvaartverzorging en werd uitgenodigd voor een rondleiding. “Er stond geen vacature open, maar ik ben toch op eigen initiatief de opleiding gestart. Nog voordat ik die had afgerond, kwam er een plekje vrij.”

“Na mijn burn-out kwam het besef dat ik werk wilde waarin ik het verschil kon maken voor mensen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

logo Barbara
Logo Barbara Uitvaartverzorging

Een troostende hand op je schouder of een glas water op het juiste moment

Sylvia zocht een baan waarin ze echt iets kon doen voor anderen en dat is in haar huidige baan zeker het geval. “Het is mijn taak om te zorgen dat mensen een mooi laatste afscheid krijgen van hun dierbaren. Dat waarmaken zit vaak in kleine dingen. Even een hand op iemands schouder, of een glas water aanbieden op een moeilijk moment. En ik luister en observeer veel, zodat ik in actie kan komen wanneer dat nodig is.”

Een bijzondere knuffel

De afgelopen jaren heeft Sylvia vanuit Barbara Uitvaartverzorging veel families mogen bijstaan. Daarbij heeft ze veel bijzondere mensen ontmoet en verhalen gehoord. Een ervan is haar in het bijzonder bijgebleven. Ze begint te vertellen: “Ik verzorgde ooit een man terwijl zijn familie erbij was. Zijn kleinzoon stond er een hele poos schoorvoetend bij, maar uiteindelijk heeft hij – met onze hulp – toch de stropdas bij zijn opa omgedaan. Daarnaast wilde hij graag spreken op de uitvaart. Ik heb hem toen aangeraden om zijn verhaal eerst te vertellen aan zijn opa alleen. Hij was daar zo dankbaar om dat hij tijdens onze laatste ontmoeting vroeg of hij me een knuffel mocht geven.”

Afscheid nemen doe je maar één keer. Dat maakt het extra bijzonder. “Dat ik mensen op dit belangrijke moment mag helpen en als buitenstaander een kijkje krijg binnen de familie, vind ik heel waardevol”, besluit Sylvia.

Lees ook:

verdrietig meisje

Fijn: deze checklist zet op een rij wat je moet regelen als een dierbare overlijdt

Wanneer een dierbare overlijdt, komt er ineens veel op je af. Naast het regelen van allerlei praktis...

Pierre (59) was CFO van Verkade en is nu directeur van Barbara Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorger Pierre vertelt: ‘Soms hebben mensen hun uitvaart al helemaal geregeld’

Mariëtte is uitvaartleider: ‘Een koets met paarden? Op sommige uitvaarten is niets te gek’


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht. Meer over Barbara Uitvaartverzorging Utrecht ontdekken?

Barbara Uitvaartverzorging Utrecht uitvaartcentra

Egginklaan 51, Utrecht

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.