Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een stadsplattegrond van Utrecht en poezenstrips: Rob tekent het allemaal

Door Anne-Meike van den Berg 18 november 2016

Op de basisschool maakte hij zijn eigen kleurplaten en tijdens zijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening maakte hij aantekeningen in de vorm van tekeningetjes. Tekenen is voor Utrechter Rob van Barneveld een tweede natuur. Dat hij nu ook geld verdient met tekenen, is wel nieuw. Rob: “Als je mij een jaar geleden had gezegd: over een jaar verdien jij je geld met tekenen, dan had ik geantwoord: misschien moet je even rustig gaan zitten en nog een kopje koffie nemen.”

Carrièreswitch

Tien jaar lang werkte Rob in de zorg. Toen hij vorig jaar dertig werd, ging hij nadenken over de toekomst. “Als je veertig bent is het een stuk moeilijker om een carrièreswitch te maken. Stel dat ik dan kinderen heb en zeg: jongens, papa gaat wat anders doen en even heel weinig geld verdienen. Dat kan niet vind ik.” Rob besloot om in ieder geval één jaar lang te gaan freelancen als tekenaar. Zijn vaste baan zette hij om naar een invalcontract, maar inmiddels heeft hij zijn werk in de zorg helemaal opgezegd.

“Toen De Correspondent mailde of ik iets voor hen wilde maken, stond ik echt wel even te dansen voor mijn computer”

Live tekenen

Het gaat goed met zijn bedrijf Rood Gras. Wat Rob vooral veel doet, is live tekenen. Bij bijeenkomsten en events van bedrijven maakt hij een live verslag door middel van tekeningen. Rob: “Het gaat soms om hele ingewikkelde onderwerpen, maar juist dan is het leuk om dat naar een tekening te vertalen die iedereen snapt.” Ook maakt Rob live portretten op feestjes en illustraties voor opdrachtgevers als de Gemeente Utrecht en De Correspondent. “Toen De Correspondent mailde of ik iets voor hen wilde maken, stond ik echt wel even te dansen voor mijn computer.”

Pussloose

Strips tekent Rob ook, maar dan wel vooral omdat hij het leuk vindt om te doen. Zo heeft hij zijn eigen poezenstripje, Pussloose, die hij deelt via social media. Zijn eigen twee katten zorgen voor inspiratie voor Pussloose. En eigenlijk haalt Rob overal wel inspiratie vandaan voor zijn strips en tekeningen. “Tijdens gesprekken met vrienden wordt er altijd wel een keer gezegd: hey Rob, misschien moet je hier een stripje van maken. Het is inmiddels een bekende uitspraak.”

SPOT Utrecht map
De SPOT stadsplattegrond van Utrecht, gemaakt door Rob

Stadsplattegrond

Wat Rob ook heeft gemaakt is een plattegrond van de stad Utrecht met daarop alle leuke koffietentjes in de stad, in samenwerking met SPOT Utrecht. Een project waar hij zich behoorlijk op heeft bekeken. “Toen ik het oproepje van SPOT zag of iemand een kaart van Utrecht wilde tekenen dacht ik meteen: jááá, leuk! Maar het was een enorme klus. Ik heb google maps als referentiekader genomen en ben alles over gaan tekenen. Gebouwtje voor gebouwtje heb ik de kaart ingevuld. Maar ik heb wel gewoon een kaart van Utrecht gemaakt, en dat is echt héél tof.”


Meer over SPOT Utrecht ontdekken?

SPOT Utrecht conceptstores

Vandaag gesloten

Neude 5, Utrecht

Bekijk meer:conceptstores

adv.