Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rechtenstudenten Youp en Stan bieden gratis rechtshulp: ‘Dit werk geeft zoveel voldoening’

Aangeboden door Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling 12 november 2019

Youp Pletting en Stan Weerkamp zijn, samen met nog zo’n dertig andere rechtenstudenten, lid van de Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling (VRB). Wat het doel is van de organisatie? Rechtshulp en bemiddeling voor iedereen toegankelijk maken. “Wij zijn er voor iedereen die geen dure advocaat kan of wil betalen.” 

Handig voor consumenten én ondernemers

De kwesties waarmee je bij de VRB kan aankloppen lopen ontzettend uiteen. “Veel mensen kloppen bij ons aan met huurgeschillen of consumentenzaken”, vertelt Youp, voorzitter van het bestuur van de VRB. “Zo hebben we laatst iemand geholpen die tuinmeubelen had besteld én betaald, maar deze nooit kreeg geleverd.” Hoofd Juridische Zaken Stan vult aan: “We helpen ook regelmatig huurders wiens huisbazen dreigen om hen op straat te zetten. Maar ook als je zelf huisbaas bent kunnen wij je helpen, bijvoorbeeld bij het opstellen van een huurcontract.”

VRB biedt ook rechtshulp aan ondernemers. Met name als je net je eigen bedrijf bent gestart, weet je misschien nog niet goed wat je juridische rechten en plichten zijn. “In dat geval denken we graag met je mee”, aldus Youp. “We kunnen bijvoorbeeld helpen met het opstellen van de algemene voorwaarden van je bedrijf.” Daarnaast kunnen ze je ook helpen als een opdrachtgever afspraken niet nakomt.

Betrokken van begin tot eind

Stel, je worstelt met een juridisch vraagstuk waarbij je wel wat hulp kan gebruiken van de VRB. Hoe pak je dat dan aan? “Op onze site staat een contactformulier waar je jouw vraag kan insturen”, legt Stan uit. Afhankelijk van hoe ingewikkeld je vraag is, bekijkt de VRB hoe ze je kunnen helpen. Youp: “Soms kunnen we een vraag binnen een paar minuten telefonisch beantwoorden. In andere gevallen loopt het uit op een zaak voor de kantonrechter.” Fijn om te weten: de VRB staat je gedurende het hele proces bij. “We geven je advies, maar helpen ook als eventuele vervolgstappen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan contact onderhouden met de wederpartij en het opstellen van de juiste documenten”, vertelt Youp.

Tekst gaat verder onder de foto

Stan en Youp VRB
Foto: Stan Weerkamp en Youp Pletting

Voor nop

Schakel je de VRB in, dan is dat in de meeste gevallen helemaal gratis. “Alleen wanneer je besluit om te gaan procederen rekenen we een kleine onkostenvergoeding”, weet Youp ons te vertellen. “Het doel van de VRB is om mensen te helpen, niet om winst te maken.” Alle studenten die voor de VRB werken doen dit dus ook helemaal vrijwillig. Dat ze geen salaris krijgen, vinden Youp en Stan helemaal niet erg: “Werken voor de VRB is voor ons een mooie manier om praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd mensen te helpen.”

De koffie staat klaar

Laagdrempeligheid is voor alle leden van de VRB heel belangrijk. “Als je vragen hebt, kun je het contactformulier invullen of eens langskomen voor een kop koffie”, aldus Stan. “En wanneer we met jouw zaak bezig zijn, kun je ons ook altijd bellen of mailen als je iets wilt weten”, vult Youp aan.

Heb jij een juridisch probleem waarbij je wel wat hulp kan gebruiken? Maak dan een afspraak en kom langs bij de VRB. Dit is geheel vrijblijvend: je zit dus nog nergens aan vast. Via de oranje button onderaan dit artikel maak je direct een afspraak.

Lees ook: 

VRB

Eerste hulp bij onenigheid: hier kun je terecht voor gratis (!) juridisch advies

Een huurbaas die dreigt met uitzetting, een winkel die de door jou bestelde producten niet levert, e...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling. Meer over Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling ontdekken?

Vereniging Rechtshulp en Bemiddeling

dienstverlening

Nieuwegracht 1, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening

adv.