Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Psycholoog Annerieke: ‘Iedereen die angst of stress ervaart in coronatijd, mag mij gratis videobellen’

Door May-Anne Oltmans 30 maart 2020

Psycholoog Annerieke Hut (40) merkte in haar omgeving dat de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt bij sommige mensen nogal wat stress en angst veroorzaakt. Het bracht de Utrechtse op het idee om gratis videobelafspraken aan te bieden. “Ik vind het belangrijk dat mensen die last hebben van de situatie ergens terecht kunnen.”

Annerieke is in het dagelijks leven werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en als coach in het bedrijfsleven. Ze merkt dat het aantal nieuwe intakes voor coachingstrajecten de afgelopen tijd is teruggelopen, omdat de prioriteiten van werkgevers nu ergens anders liggen en niet iedereen afspraken wil laten doorgaan. “Hierdoor heb ik meer tijd, waardoor ik dacht: ik plaats gewoon een oproep op Facebook en LinkedIn dat ik beschikbaar ben om te videobellen.”

Veel bezig met ‘wat als?’

Volgens Annerieke zijn er verschillende redenen die verklaren waarom de coronacrisis zorgt voor angst en stress. “Doordat niemand weet wat er gaat komen, vragen sommige mensen zich continu af: ‘wat als…?”, vertelt ze. Nog een belangrijke reden voor velen: de extra druk die het met zich meebrengt om met het hele gezin thuis te zitten. “Daardoor moet iemand nu én een goede vader of moeder zijn, én een goede leraar én een goede werknemer. Als je op zoveel fronten wordt uitgedaagd, voel je snel dat je tekortschiet.”

Tekst gaat verder onder de foto

Annerieke Hut
Foto: Tessa de Vries Fotografie

Vertraag en wees lief voor jezelf

Vind jij het ook lastig om even níet met de coronacrisis en de gevolgen ervan bezig te zijn? Dan tipt Annerieke het volgende: “Wat vaak gebeurt als mensen veel in hun hoofd zitten, is dat ze in een soort actiestand komen waarin ze alles letterlijk sneller doen. In zo’n geval helpt het om te vertragen: maak eens op je dooie gemak een wandelingetje.” Tegelijkertijd raadt Annerieke aan om bewust bezig te zijn met je ademhaling. “Als je gestrest bent, houd je vaak je adem meer in. Om stress te verlagen, helpt het om wat meer uit te ademen.”

Nog een tip van de Utrechtse psycholoog: “Veel mensen focussen op datgene waar ze geen controle over hebben, bijvoorbeeld door vaak het nieuws te lezen of zich continu af te vragen of anderen genoeg afstand tot elkaar bewaren. Vraag je in plaats hiervan af: wat kan ik doen om de situatie voor mezelf fijner te maken? Dat kan bijvoorbeeld meer me-time zijn of door wat minder werk op je nemen.”

Het aanbod is er

Anneriekes oproepje staat een paar dagen online, maar tot nu toe heeft de Utrechtse nog geen videobelafspraken gepland staan. “We zitten nu zo’n twee weken in deze situatie, dus misschien vinden mensen het nu wat te vroeg om hulp te zoeken”, denkt Annerieke. “Het aanbod is er in ieder geval. Ik geloof heel sterk dat wie goed doet, goed ontmoet. Samen komen we verder dan alleen.”

Lees ook:

kaartje

Lekker binnenblijven! 5 x leuke dingen waarvoor je je huis niet uit hoeft

Alle evenementen zijn tot tenminste 1 juni afgelast, de horeca zit op slot en Utrechters werken mass...

5 x dingen waar wij Utrechters uitermate goed in zijn

Utrechtse herinneringen: de eerste en laatste keren van Marloes

Toen in Utrecht: 7 x foto’s van vroeger waar je blij van wordt

Viert jouw opa of oma zijn of haar verjaardag alleen? Zet hem of haar in het zonnetje via indebuurt

‘Hierna kunnen we weer knuffelen’: dit is het verhaal achter deze opbeurende slinger boven de Vismarkt

adv.