Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder beroep: Loth helpt jongeren bij het maken van een studiekeuze

Door Janine Guijt 6 juli 2018

Wist je dat middelbare scholieren tegenwoordig uit zo’n drieduizend vervolgstudies kunnen kiezen? Niet zo gek dus dat sommige van hen géén idee hebben voor welke opleiding ze moeten gaan. En dus nemen deze scholieren vaak een tussenjaar om ‘zichzelf beter te leren kennen’. Leuk en aardig, vindt coach Loth van Veen, maar dan moet je daar wel de juiste begeleiding bij krijgen. Daarom begon ze Intermijn, een organisatie die jonge mensen helpt bij het maken van de juiste studiekeuze.

Als docent in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs viel Loth van Veen iets op: heel veel scholieren hebben geen idee welke studie ze moeten kiezen. Toen ze daarna op de pabo werkte en studenten regelmatig zag uitvallen, wist ze: hier moet ik iets mee. Nu – zo’n vijf jaar later – ontmoeten we haar in het pand van haar bedrijf Intermijn aan de Oudegracht.

Wat doen jullie hier precies?

“Veel jongeren die een tussenjaar nemen, hebben daar grootste plannen voor, maar het blijkt lastig een nuttig tussenjaar helemaal zelf te organiseren. Het gevaar van verveling ligt op de loer. Daarom hebben we een studiekeuzeprogramma van drie maanden opgezet. Deelnemers zijn tijdens die maanden vier dagen per week onder de pannen en leren op allerlei manieren van alles over zichzelf. We zeggen in het begin van zo’n traject: ‘laat die studiekeuze even los’, want als je weet wie je bent en ontdekt wat je kunt, is het maken van zo’n keuze veel makkelijker.”

Aan jullie programma doen ook mensen mee die al één of meerdere studies geprobeerd hebben. Heb je zelf in één keer de goede studiekeuze gemaakt?

“Nee, ik heb eerst voor journalistiek gekozen, maar ben in het derde jaar gestopt. Ik vond de studie wel leuk, maar toen ik ging stagelopen, ontdekte ik dat het werkveld niet bij mij paste. Ik had er blijkbaar van tevoren een heel ander beeld van. Dat zie ik wel vaker, mensen zijn bij het kiezen van een studie vooral gefocust op de studie zelf. Daarom vind ik het belangrijk dat deelnemers van ons programma op een heel concrete manier kennismaken met het werkveld. Dat doen ze door één dag in de week een kijkje in de keuken van een bedrijf te nemen. Dat kunnen allerlei bedrijven of organisaties zijn: van de CliniClows tot een marketingbureau.”

‘Als je weet wie je bent en ontdekt wat je kunt, is het maken van zo’n keuze veel makkelijker’

Welke studiezoekers zijn je vooral bijgebleven?

“Pfoe, dat is heel moeilijk om te zeggen, omdat ik echt bij iedere deelnemer een verandering heb gezien. Zo heb ik een geneeskundestudent gecoacht die na ons programma tóch weer voor geneeskunde als studie heeft gekozen, maar dan met een héél andere mindset. Of iemand die een technische opleiding deed en bij ons ontdekte dat hij eigenlijk heel creatief is en dus ook voor een creatieve studie ging. Dat zijn maar twee voorbeelden en zo zijn er nog véél meer.”

Wat is voor jou het grootste compliment dat je kunt krijgen?

“Aan het eind van de drie maanden dat ze hier zijn, organiseren de deelnemers zelf een slotavond om aan familie en vrienden te laten zien wat ze geleerd hebben, om te vertellen tot welke inzichten ze zijn gekomen en voor welke studie ze gaan. Dat is zo tof! Als ouders dan ook nog in de pauze naar me toekomen en zeggen dat ze hun kind in drie maanden echt hebben zien veranderen… tsja, een mooier compliment bestaat er voor mij niet!”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

We spraken De Jongens van de Bakfiets: ‘We willen paella én gezelligheid brengen’

Drie jongens, één gigantische pan, een liefde voor lekker eten en gezelligheid… Zo zijn Jan, Bas en ...

Bijzonder beroep: de Utrechtse Marije verdient haar brood met puzzels maken

Je realiseert het je misschien niet, maar de kruiswoordpuzzel uit de krant waar jij je op zaterdagmo...

Een houten kist voor je telefoon, zodat je offline kunt zijn: Evert-Jan bedacht de Socialbox

Een lichte telefoonverslaving en de wens om iets moois te maken dat een oplossing biedt voor een maa...

adv.