Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wauw! Mandy bracht gezond eten langs bij Utrechters die het écht nodig hadden

Aangeboden door Vrijwilligerscentrale Utrecht 26 augustus 2020

Utrecht telt ruim 100.000 stadsgenoten die actief zijn als vrijwilliger. Een van hen is de Utrechtse Mandy van Schaaik (56). Dit voorjaar deed ze mee aan het project Koks koken voor Utrecht, waarbij door een groep vrijwilligers meer dan 7000 gezonde maaltijden werden uitgedeeld aan Utrechters die dat goed konden gebruiken. Mandy: “De mensen zijn ontzettend dankbaar voor het eten. Nóg blijer zijn ze dat er in coronatijd iemand aan de deur komt om een praatje te maken.”

In coronatijd wordt massaal thuisgewerkt, waardoor tijdens de lockdown veel bedrijfskeukens onbenut bleven en het keukenpersoneel niets om handen had. Verschillende bedrijven vonden dat zonde. Wouter Schild, projectmanager bij Vrijwilligerscentrale Utrecht (VC Utrecht) vertelt: “Zo ontstond het idee om gezonde maaltijden te bereiden en die thuis te bezorgen bij hulpbehoevende stadsgenoten. Het begon met de Utrechtse Uitdaging en de Rabobank, en later deden steeds meer bedrijven en partners mee.”

‘Het is echt een gezamenlijk iets’

Verzekeringsmaatschappij a.s.r., de werkgever van vrijwilliger Mandy, is één van de bedrijven die ook meedeed aan het project. In totaal waren maar liefst vijftien bedrijven betrokken. “Dat vind ik zo mooi aan dit project, het is niet één exclusief persoon of organisatie die hiermee gaat pronken. Het is echt een gezamenlijk iets”, aldus Mandy.

Tekst gaat verder onder de video

Gezellige gesprekjes aan de deur

Mandy ging drie keer aan de slag als bezorger voor Koks koken voor Utrecht. Op haar eerste dag als vrijwilliger ging de Utrechtse op pad met twaalf maaltijden en een lijst met evenzoveel adressen in Ondiep. “Het is maar goed dat ik niet per uur betaald werd of dat de maaltijden warm afgegeven word. Want na één uur had ik pas twee bakjes bezorgd. Voor je het weet sta je een half uur bij de deur te kletsen.”

Veel Utrechters die een maaltijd kregen thuisbezorgd vonden het sociale contact fijn, zo merkte Mandy. Dat leverde leuke ontmoetingen én mooie gesprekken op: “Op mijn eerste ronde kwam ik bij een oudere, Russische meneer aan de deur. Hij begon mij al snel prachtige verhalen te vertellen over hoe de liefde hem naar Nederland heeft gebracht. Terwijl ik gewoon een wildvreemde voor hem was. Dat vond ik zo ontroerend.”

Handig om te weten

Deze maand evalueert VC Utrecht samen met alle partners het project. Daaruit zal blijken hoe en of Koks koken voor Utrecht in september een vervolg krijgt. Nadere informatie volgt. Heb je ideeën voor of vragen over dit project? Neem dan contact op met projectmanager Wouter (06 – 1282 0912/
[email protected]).

Dit artikel is een bewerking van een eerder interview dat is gedaan door Ivo Hermsen.

Koks koken voor Utecht is een initiatief van VC Utrecht, Utrechtse Uitdaging en Rabobank Utrecht, in nauwe samenwerking met diverse Utrechtse organisaties en bedrijven waaronder NL Cares Utrecht, Absoluta, a.s.r., Van Benthem & Keulen en Creative Valley. Een volledig overzicht van deelnemende partijen vind je op de website van VC Utrecht.  

Lees ook:

tim Kerssies VC Utrecht

Tim treedt in coronatijd op voor Utrechtse ouderen: ‘Er werd luidkeels meegezongen’

Wat doe je als beroepsmuzikant wanneer door het coronavirus al je optredens worden geschrapt? Stilzi...

Utrechter Justus werkt als vrijwilliger: ‘Dat je een verschil kunt maken, voelt heel erg goed’

Leuk! Utrechtse organisatie lanceert Tinder voor vrijwilligerswerkDeze bijdrage wordt je aangeboden door Vrijwilligerscentrale Utrecht. Meer over Vrijwilligerscentrale Utrecht ontdekken?

Vrijwilligerscentrale Utrecht

dienstverlening

Geopend09:00 - 17:00

Bemuurde Weerd Oostzijde 3, Utrecht

Bekijk meer:dienstverlening

adv.