Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Syrische Memo laat zich door niemand tegenhouden: ‘Ik droom van een eigen taalinstituut’

Door Janine Guijt 11 februari 2020

Hij spreekt vijf talen, is docent Engels, richtte een voetbalelftal op voor vluchtelingen en ohja, begon ook nog HU Home: een plek op de Hogeschool Utrecht waar vluchtelingstudenten terecht kunnen voor (taal)hulp. Memo Kara Kahlil (32) heeft zeker niet stilgezeten, nadat hij in 2010 als vluchteling aankwam in Utrecht.

Afgestudeerd

“Ik had een goed leven, voordat ik hierheen kwam”, begint Memo zijn verhaal. “Ik was net afgestudeerd als biochemicus en klaar om mijn eerste baan te zoeken. Ik had er zin in: eindelijk werken, eindelijk geld verdienen!”. Maar daar kwam het niet van: voor Memo en zijn Koerdische, politiek actieve familie was het niet veilig om in Syrië te blijven en dus vluchtten ze. Zijn ouders kwamen in Turkije terecht, Memo in Nederland. Nadat hij in verschillende azc’s woonde, kwam hij terecht in Utrecht. En zijn diploma als biochemicus? Die bleek hier niet geldig te zijn.

Docent Engels

“Helemaal opnieuw beginnen met dezelfde studie zag ik niet zitten”, vertelt Memo. “Omdat ik een talenknobbel heb, koos ik voor de opleiding voor docent Engels aan de Hogeschool Utrecht.” Dat viel Memo aanvankelijk zwaar. “Een groot gedeelte van de opleiding was in het Nederlands. Mijn reflectieverslagen moest ik bijvoorbeeld in het Nederlands maken.”

‘Dit moet anders’

Memo overwoog meerdere keren om te stoppen met zijn studie, vooral nadat een docent hem vertelde dat zijn Nederlands niet goed genoeg was om de studie te voltooien. Toch zette hij door, maar wel met het idee: ‘dit moet anders’. En dus diende hij een aanvraag in bij de Hogeschool Utrecht om HU Home op te zetten, een plek op de Hogeschool Utrecht waar vluchtelingstudenten terecht kunnen voor (taal)hulp. Met succes, want HU Home is nu een feit. Studenten voor wie Nederlands niet de eerste taal is, kunnen hier bijvoorbeeld teksten na laten kijken, of hulp krijgen bij opdrachten.

Eigen taalinstituut

Inmiddels is Memo bijna afgestudeerd en staat hij voor de klas als docent Engels. In de tussentijd ontwikkelde hij een lesserie voor een robot, zette hij een voetbalelftal op voor vluchtelingen en werd hij politiek actief bij GroenLinks. Waar hij nog van droomt? “Van een eigen taalinstituut. Ik heb altijd al een eigen bedrijf willen hebben en met een school zou ik echt op grotere schaal verschil kunnen maken.”

Nog meer bijzondere Utrechters:

Single-expert Sanne organiseert speeddates die allesbehalve suf zijn: ‘Ik was helemaal klaar met Tinder’

De foutste openingszinnen, mannen die na een paar dates niets meer van zich lieten horen en catfishe...

Romy had op haar 15e een burn-out en strijdt nu voor meer openheid over mentale problemen

Elsbeth richtte de razendpopulaire Club van Relaxte Moeders op: ‘Die andere moeders doen ook maar wat’

adv.