Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mooi! Utrechtse Linn brengt Overvechters in aanraking met kunst en cultuur

Aangeboden door ZIMIHC theater Stefanus 26 november 2020

Bij de meeste theaters hebben toeschouwers vrijwel geen directe invloed op de programmering. Bij ZIMIHC theater Stefanus, podium voor amateurkunsten, is het tegenovergestelde het geval. Hier vinden ze het juist belangrijk dat het publiek zelf aangeeft aan welke culturele activiteiten en voorstellingen ze behoefte heeft. “Als jongeren uit de wijk zeggen dat ze een cabaretavond willen, zeg ik: dat kan. En vervolgens help ik hen bij de organisatie”, vertelt Linn den Hollander. Linn is locatiemanager bij ZIMIHC theater Stefanus en cultuurcoach in Overvecht.

Als locatiemanager bij ZIMIHC theater Stefanus houdt Linn naar eigen zeggen ‘het reilen en zeilen in het theater in de gaten’. Vanuit haar rol als cultuurcoach onderhoudt ze contact met bewoners, kunstenaars en culturele instellingen om erachter te komen wat hun culturele wensen zijn én ervoor te zorgen dat die – bij ZIMIHC theater Stefanus of op een andere plek – worden vervuld.

Kunst en cultuur in je eigen buurt

“ZIMIHC bestaat al ruim dertig jaar en heeft drie theaters in de stad: in Overvecht, Wittevrouwen en Zuilen”, vertelt Linn. “Onze functie is om mensen uit de hele stad op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met cultuur. Niet alleen als publiek, maar ook als maker. Wij faciliteren dat mensen op een podium kunnen staan of hun werk kunnen tentoonstellen.” Doordat de ZIMIHC theaters midden in de verschillende wijken staan, kunnen mensen er makkelijk naartoe gaan. Daarnaast komt de laagdrempeligheid terug in het prijsbeleid: voor veel activiteiten bij ZIMIHC betaal je (bijna) geen toegang.

“Onze functie is om mensen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met cultuur”

Geen gewoon theater

De ZIMIHC theaters staan open voor ideeën van amateurkunstenaars, maar wie behoren eigenlijk tot die groep? Linn verduidelijkt: “Iedereen die iets doet aan kunst of cultuur, maar daar geen geld mee verdient.” Binnen welk kunstdiscipline je valt, maakt voor ZIMIHC niet uit. “Naast podiumkunsten bieden we ook ruimte aan beeldend kunstenaars, schrijvers, dichters of schilders. Wij zijn geen regulier theater met een vast programma: we bestaan op initiatief van anderen Dat zorgt ervoor dat je altijd iets unieks kunt bezoeken in ons theater.”

Ben je amateurkunstenaar en heb je geen idee hoe je een concert, voorstelling of tentoonstelling organiseert? ZIMIHC helpt daarbij! “We denken graag met je mee over de presentatie van je werk. Daarnaast kunnen we je helpen met zaken als hoe je een expositie inricht, hoe je een opening organiseert en welke kanalen je inzet om mensen uit te nodigen”, aldus Linn.

Tekst gaat verder onder de foto

ZIMIHC
Archieffoto: ZIMIHC theater Stefanus

2021: een gloednieuw programma van ZIMIHC theater Stefanus

Achter de schermen wordt bij ZIMIHC theater Stefanus al een poos gewerkt aan iets heel leuks: een gloednieuwe eigen programmering. “Zo willen we in de zomer diverse culturele activiteiten organiseren in parken in Overvecht, starten we een maandelijks muziekpodium op de donderdagavond én organiseren we weer een streetfoodfestival. Daarnaast krijgen we bijzondere één-op-één sessies, waarbij een kunstenaar op een bijzondere plek in het theater een klein optreden laat zien aan één bezoeker”, zegt Linn. “Dit organiseren we natuurlijk niet alleen voor bewoners uit Overvecht. Iedereen is welkom.” 

Dat dit nieuwe programma er komt, wil overigens niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor ad hoc activiteiten. “Ons programma is niet top down, zo van: wij verzinnen iets wat jij hopelijk leuk vindt. We willen mensen juist uitnodigen om met hun eigen plan hier te komen. Of je nu een optreden wilt geven met je band of een theaterstuk wilt opvoeren met je toneelclub. Ik hoor Overvechters regelmatig verzuchten dat er in de wijk nooit wat te doen is, maar als je iets wilt organiseren kan dat gewoon hier.”Deze bijdrage wordt je aangeboden door ZIMIHC theater Stefanus. Meer over ZIMIHC theater Stefanus ontdekken?

ZIMIHC theater Stefanus

theaters

Braziliëdreef 2, Utrecht

Bekijk meer:theaters

adv.