Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leroy (30) verruilde Utrecht voor IJsland: ‘Ik ben vrij impulsief hiernaartoe verhuisd’

Door Janine Guijt 10 augustus 2019

Het eiland heeft net zoveel inwoners als Utrecht, maar is ruim twee keer zo groot als Nederland. Ze zijn er dol op walvis, je kunt er het Noorderlicht bewonderen en bier was er tot 1989 verboden. We hebben het natuurlijk over IJsland, het eiland dat de Leroy Souhuwat (30) sinds exact een jaar geleden zijn thuis noemt. Wij spraken de Utrechter over zijn leven daar.

Thuiskomen op IJsland

Ik ben thuis. Dat is wat Leroy dacht toen hij in mei 2018 uit het vliegtuig stapte en voet op IJslandse bodem zette. “Heel vreemd, want ik was er nog nooit geweest en had nog niets van het land gezien”, vertelt hij aan de telefoon. “Toen we vervolgens met de bus naar Reykjavik reden en ik uit het raam bergen en vlaktes vol lavagesteente zag, wist ik: ik wil hier niet meer weg.”

Impulsief

Leroy zou twee weken in IJsland blijven en in een hostel werken, als onderdeel van een uitwisselingsproject van StayOkay, waar hij destijds werkte. Een geweldige ervaring, waarbij hij veel mensen leerde kennen en genoot van de IJslandse cultuur. Na die twee weken keerde hij terug naar Utrecht, maar het bleef kriebelen. Een paar maanden later vertelde een IJslandse vriend dat er een kamer in zijn huis vrijkwam. “Ik heb toen letterlijk de volgende dag een ticket geboekt. Heel impulsief, maar ik dacht: ik krijg spijt als ik het niet doe.”

Foto: Globetrotting Timo
Foto: Globetrotting Timo

Pintjes voor een tientje

Binnen anderhalve week had Leroy een baan bij het hostel waar hij tijdens het uitwisselingsproject ook werkte. Vrienden en kennissen volgden al snel, veel van hen werken ook in de IJslandse horeca. Handig, vindt Leroy, want dan kun je elkaar korting geven. En da’s geen overbodige luxe op een plek waar een biertje al gauw €9,- kost. Omdat alles er geïmporteerd moet worden, is IJsland duur. “Een paprika kost in de supermarkt bijvoorbeeld €4,50 en een aubergine €8,-. De lonen liggen dan wel weer wat hoger dan in Nederland.”

Onbeschrijfelijke natuur

Leroy woont – net als een derde van de IJslandse bevolking – in Reykjavik. Een stad die hij omschrijft als ‘een groot dorp’. “Er hangt een heerlijke vibe. Het maakt hier niemand wat uit hoe je eruit ziet, of je nu drie kleuren haar, of een mohawk hebt. Iedereen doet hier zijn eigen ding en niemand veroordeelt elkaar.”

In zijn vrije tijd gaat Leroy graag de IJslandse natuur in. Vooral de Kerlingarfjöll – een natuurgebied met natuurlijke warmwatergebieden – is geliefd. “Je ziet er zoveel kleuren: gletsjers, groene en rode bergen, sneeuw. Toen ik het voor het eerst zag, had ik zoiets van ‘wauw, dit is niet te omschrijven’. Je moet wel goed kunnen autorijden om er te komen, want de wegen zijn er niet geasfalteerd.”

Foto: Globetrotting Timo
Foto: Globetrotting Timo
Foto: Globetrotting Timo

Oud worden in Utrecht

Of Leroy binnenkort terug naar Utrecht komt? Hij lacht luidt. “Oh, HELL no”, klinkt het aan de andere kant van de lijn. “Nouja, ik zou het wel voor het eten doen, want ik mis het broodje Mario en de pita van El Greco. En voor mijn vrienden en familie, natuurlijk.” Maar die moeten toch echt even geduld hebben, want Leroy barst van de plannen. “Misschien dat ik hierna voor een tijdje naar Oostenrijk wil. Of ik blijf hier en ga ZZP’en als tourguide.”

Niet meer naar de Domstad, dus? “Kijk, Utrecht heeft een plekje in mijn hart. Ik heb met veel plezier in het Musemkwartier gewoond en heb een plattegrond van de stad in mijn huis hangen. In deze levensfase past het leven hier in IJsland bij me, later is dat misschien weer anders. In Utrecht zou ik wel oud willen worden.

Benieuwd naar de IJslandse avonturen van Leroy? Volg hem dan op Instagram: @leroysdf

Nóg meer Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

Esther verhuisde van Utrecht naar Florence: ‘Zodra het hier warm is, gaat men naar binnen’

Het is een toeristenstad, studentenbolwerk en een van de bekendste cultuursteden in Europa. Waar we ...

Céline verhuisde van Utrecht naar Portugal: ‘Het is hier een compleet andere wereld’

De Utrechtse Danielle verhuisde naar München: ‘De Domstad zit nog diep in mijn hart’

Meer over

Utrechters

adv.