Leon is chef-kok bij Restaurant Karel 5: ‘We gaan voor het hoogst haalbare, op een relaxte manier’

Aangeboden door Grand Hotel Karel V

Chef Leon Mazairac (rechts) en sous-chef Jent van Capelle | Foto: N. Slagmolen

In oktober 2020 ging de Utrechtse chef-kok Leon Mazairac aan de slag bij Restaurant Karel 5. Als geboren en getogen Utrechter vindt Leon het geweldig om nu te werken voor dit mooie vijfsterrenhotel in de Domstad: “Iedere dag door de poort lopen van zo’n mooi gebouw is supervet.”

Voordat Leon bij Karel 5 begon, zat hij een poosje in de Verenigde Staten. Dáárvoor runde hij elf jaar lang restaurant Podium Onder De Dom. Wat maakte dat hij na zijn Amerikaanse avontuur toch weer hier terugkeerde? “Door corona werd de situatie er niet makkelijker op. Ik wilde die onzekerheid achter me laten en ben teruggekomen naar de stad waar mijn roots liggen. Ik heb altijd in de Geertestraat gewoond en at ook weleens bij Karel 5. Het is een mooie, gerenommeerde zaak. Nu ik er werk, kan ik ook zeggen dat het team heel leuk is en dat de werksfeer erg goed is.”

Vol gas

Inmiddels is Leon iets meer dan een jaar chef-kok bij Karel 5. Hoe kijkt hij terug op deze periode? “Wel met gemengde gevoelens. Vanwege corona hebben we niet de vlieguren kunnen maken die we wilden. Daarentegen hebben we wél veel tijd gehad om een mooie nieuwe kaart neer te zetten en die echt uit te bouwen.”

Over die kaart gesproken: wat kunnen Utrechters daarvan verwachten? Leon: “Je kunt à la carte dineren en kiezen voor losse gerechten. Het meest bijzondere zijn volgens mij onze twee menu’s. Er is het menu omnivore – voor de alleseter – en er is het vegetarische menu dat vlees noch vis bevat. Beide worden tot nu toe heel goed ontvangen. Extra mooi vind ik dat 90 procent van de producten die we gebruiken uit de regio en de rest van Nederland komt. De menu’s zijn bovendien lekker uitgebreid, met vier óf vijf gangen en amuses.”

Lees verder onder de foto >

Chef Leon Mazairac (rechts) en sous-chef Jent van Capelle | Foto: N. Slagmolen

Het product als inspiratie

Bij het samenstellen van gerechten en menu’s laat Leon zich naar eigen zeggen graag inspireren door de producten die hij voor zich heeft. “Ik werk eigenlijk altijd met ingrediënten van het seizoen. Als een leverancier komt aanzetten met een framboosaardbei of een bijzondere preisoort of oester, dan is dat voor mij een inspiratiebron. Ik bestudeer het product en kijk hoe we dat een podium kunnen geven. Ik wil mensen aan de ene kant verrassen, maar wel met een keuken die begrijpelijk is. Ik wil dat mensen die de deur uitlopen wel weten wát ze hebben gegeten.”

Gaan voor het allerbeste

Voor de toekomst heeft Leon ambities genoeg: “Samen met het team en mijn rechterhand – sous-chef Jent van Capelle – wil ik de kaart nog verder uitbouwen, zodat Karel 5 in één adem genoemd wordt met een bijzondere avond eten in Utrecht. Voor sommige mensen lijkt de drempel misschien hoog, maar hier eten is echt een vette ervaring om mee te maken.” Daar doet het hele team dan ook haar uiterste best voor: “We willen het hoogst haalbare neerzetten, maar dan wél op een relaxte manier, gewoon zoals wij ook zijn.”

“Door corona konden een hoop initiatieven niet doorgaan, maar ik zou graag nog eens een diner organiseren op de langste dag van het jaar. Ik zie voor me dat we van de Springweg tot de Singel allemaal lange tafels neerzetten waar mensen aan kunnen eten. Dat lijkt me heel vet!”

Meer ontdekken over Restaurant Karel 5? Ga dan naar de website. Zelf ervaren waar Leon het over heeft? Een tafel reserveren doe je via deze link.

Grand Hotel Karel V

Geertebolwerk 1, 3511 XA Utrecht

Nu geopend

Meer informatie

Grand Hotel Karel V

Geertebolwerk 1, 3511 XA Utrecht

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Cadeautip: hier bestel je heerlijke taarten die door de brievenbus passen (en je krijgt nu korting!)”

Cadeautip: hier bestel je heerlijke taarten die door de brievenbus passen (en je krijgt nu korting!)

Aangeboden door Oma’s Brievenbustaart

Ga naar “Studio Sugar Snap heeft nu een vast adres in Lombok: ‘We doen nog steeds aan zero waste’”

Studio Sugar Snap heeft nu een vast adres in Lombok: ‘We doen nog steeds aan zero waste’

Ga naar “Deze Utrechtse restaurants zijn weer gestart met bezorgen of afhalen”

Deze Utrechtse restaurants zijn weer gestart met bezorgen of afhalen

hamburger

In onze gids

Ga naar “Beterlopenwinkel”

Beterlopenwinkel

  • Koningin Wilheminaweg 497
  • Winkelen
  • Gesloten
Beterlopenwinkel

Nu gesloten

Ga naar “De Rode Winkel”

De Rode Winkel

  • Lange Elisabethstraat 13
  • Kledingwinkels
  • Gesloten
De Rode Winkel Utrecht

Nu gesloten

Ga naar “Kringloop Emmaus Leidsche Rijn Utrecht”

Kringloop Emmaus Leidsche Rijn Utrecht

  • AB Harrewijnstraat 18
  • Kringloopwinkels
  • Gesloten
kringloop leidsche rijn emmaus utrecht

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op kappersbehandeling en threading”

50% korting op kappersbehandeling en threading

  • Hair & Body
  • Geldig t/m 14 januari 2022
Hair & Body | Foto: indebuurt Utrecht

Topper

Ga naar “2 jeans voor 179,95 euro”

2 jeans voor 179,95 euro

  • De Rode Winkel
  • Geldig t/m 5 december 2021

Topper

Ga naar “Unieke wieroken van 13 realms”

Unieke wieroken van 13 realms

  • De Werfeling
  • Geldig t/m 31 december 2021

Topper

Ga naar “Wijnproeverij voor maar 9,50 euro”

Wijnproeverij voor maar 9,50 euro

  • Neleman Utrecht
  • Geldig t/m 31 december 2021
wijnen Neleman
Ga naar “Borrelplank mét een glas wijn of een speciaalbiertje voor 9,45 euro”

Borrelplank mét een glas wijn of een speciaalbiertje voor 9,45 euro

  • Gys
  • Geldig t/m 30 december 2021

Vacatures

Ga naar “Zelfstandig Coach”

Zelfstandig Coach

  • Vida Vitaal
  • Parttime

Topper

Ga naar “Afwashulp”

Afwashulp

  • One24
  • Parttime

Topper

Ga naar “Danscentrum Utrecht zoekt enthousiaste en betrokken: bestuursleden”

Danscentrum Utrecht zoekt enthousiaste en betrokken: bestuursleden

  • Stichting Danscentrum Utrecht
  • Vrijwillig
Foto: Danscentrum Utrecht (DCU)

Topper

Ga naar “Medewerk(st)er Kameronderhoud”

Medewerk(st)er Kameronderhoud

  • One24
  • Parttime
Carlton President Hotel

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

  • De Rode Winkel
  • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Openingsweek wijnbar VINO (Winkel van Sinkel)”

Openingsweek wijnbar VINO (Winkel van Sinkel)

  • Winkel van Sinkel
  • 1 december 2021

Topper

Ga naar “Aurora Nieuwjaarsfeest”

Aurora Nieuwjaarsfeest

  • ZIMIHC
  • 2 januari 2022

Topper

Ga naar “Droomconcert Fabienne Roos + special guest”

Droomconcert Fabienne Roos + special guest

  • ZIMIHC
  • 3 december 2021

Topper

Ga naar “Nieuwe Maan Magie”

Nieuwe Maan Magie

  • De Werfeling
  • 8 augustus 2021
Ga naar “Winterwinkelen bij de Makers van Merwede”

Winterwinkelen bij de Makers van Merwede

  • Winterwinkelen 2021
  • 27 november 2021

Topper