Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Juf Rianne over lesgeven in coronatijd: ‘Skypen met 17 leerlingen is chaos’

Door Janine Guijt 24 maart 2020

Vorige week was misschien wel de vreemdste week ooit voor leerkrachten in Nederland: vanwege de maatregelen in de strijd tegen corona zijn de scholen gesloten en geven juffen en meesters online les. Zo ook juf Rianne Steenbeek (26) van basisschool St. Jan de Doper. Wij vroegen haar hoe het is om les te geven in deze rare tijd.

Vlak na de persconferentie waarin premier Rutte aankondigde dat de scholen moesten sluiten, kreeg Rianne via haar speciale ‘juffen-Instagram‘ bezorgde berichtjes van ‘haar’ kinderen: “Juf, hoe zit dat nou? Mogen we nu niet meer naar school?” Rianne: “Mijn hart brak toen echt een beetje.”

Facebook voor onderwijs

Inmiddels heeft Rianne er ruim een week ‘digitaal lesgeven’ opzitten. En hoewel die week compleet anders was dan elke andere lesweek, zijn er ook overeenkomsten. “Iedere dag om half 9 beginnen we, net als een normale schooldag. Allee vertel ik de kinderen nu via SocialSchools, een soort Facebook voor het onderwijs, wat ze moeten doen.” Via het platform kan Rianne precies in de gaten houden wat de kinderen aan het doen zijn en welke kinderen hun taken af hebben.”

Figurantenrol voor kat

Of de leerlingen ook echt aan het werk gaan, nu Rianne ze niet meer vanaf voor in de klas kan toespreken? “Dat vond ik wel even spannend ja, maar vanaf het eerste moment ging iedereen direct aan de slag. Ik ben wel benieuwd hoe lang de kinderen gemotiveerd blijven. Daarom probeer ik het echt leuk en gevarieerd te houden, door bijvoorbeeld een dictee in te spreken of via een video een uitleg te geven waarin mijn kat figureert.”

Het raadsel van de dag.

Videobellen met 17 leerlingen

Dat doet Rianne niet alleen via SocialSchools, maar ook via een website die ze op eigen initiatief heeft gemaakt, inclusief een cartoonversie van zichzelf en een raadsel van de dag. Daarnaast heeft Rianne alle kinderen even gesproken via FaceTime. “Ik heb daarnaast met een groot deel van de leerlingen tegelijk geskypet, gewoon voor de gezelligheid. Maar met 17 leerlingen die door elkaar praten is dat echt chaos.” Het liefst hoopt Rianne haar leerlingen binnenkort weer in levenden lijve te zien. “Ik mis ze echt, vooral de sfeer en gezelligheid in de klas.”

‘Ga een taart bakken!’

Ouders reageren tot nu toe enthousiast op de online voorzieningen. “Ze vinden het heel fijn dat er een programma is, dat biedt structuur. Of Rianne nog advies heeft voor ouders die nu thuis zitten met kinderen die digitaal les krijgen? “Ga er niet teveel bovenop zitten. Het is geen ramp om aan het einde van de dag te moeten zeggen: het is vandaag niet helemaal gelukt.” Ook adviseert Rianne ouders om op zoek te gaan naar andere, leerzame momenten. “Ga een taart bakken en laat je kind dingen afwegen. Of maak samen een boodschappenlijstje. Ook dat is een leerproces.”

Nog meer verhalen van Utrechters:

De Utrechtse Esther woont in Italië: ‘Het lijkt wel oorlog hier’

Scholen en horecazaken zijn dicht, we werken thuis waar mogelijk en bewaren afstand: de Nederlandse ...

Van bouwval naar paleis: de Utrechtse Beitske deelt extreme Funda-makeovers mét bizarre prijsstijgingen op Instagram

Utrechter David schreef het openhartige boek How to not kill yourself: ‘Man, práát over je problemen’

De Utrechtse Suzanne reist al werkend de wereld over: ‘Als ik morgen zin heb om naar Bali te gaan, kan dat’

De Syrische Memo laat zich door niemand tegenhouden: ‘Ik droom van een eigen taalinstituut’

Single-expert Sanne organiseert speeddates die allesbehalve suf zijn: ‘Ik was helemaal klaar met Tinder’

adv.