Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechters Joël en Iris wanen zich iedere dag op vakantie in Napels: ‘We zijn verliefd op deze stad’

Door Janine Guijt 19 mei 2019

De inwoners beweren bij hoog en bij laag dat de pizza er is uitgevonden, het verkeer racet er door de smalle straten en het is de derde stad van Italië. Waar we het over hebben? Over Napels, natuurlijk! Utrechters Joël en Iris verhuisden naar deze stad en begonnen er de website OntdekNapels.nl. Wij spraken Iris over hun leven in Bella Italia. 

Elke dag op vakantie

Ze staan zelden voor 09.00 uur op en iedere morgen begint steevast met een kop koffie in dezelfde koffiebar. Vervolgens start voor Joël en Iris de werkdag, die gemiddeld niet meer dan vijf uur duurt. In de zomer is het stel na werktijd vaak op strand te vinden. Daarna wordt er geborreld en gegeten, soms bij de beroemde pizzazaak om de hoek, die bekendstaat als één van de beste pizzeria’s ter wereld. Als dat niet als vakantie klinkt, dan weten wij het ook niet meer. “Dat is ook precies zoals we het ervaren”, vertelt Iris enthousiast. “Natuurlijk moeten we ook schoonmaken en hebben we was, maar over het algemeen is ons leven ontzettend relaxed.”

Rauw en charmant

Iris en Joël wonen inmiddels een jaar in Napels. Wat het stel naar de Italiaanse stad dreef? De liefde! Joël belandde een paar jaar geleden in Napels voor een voetbalwedstrijd. Volgens Iris werd hij compleet verliefd op de stad. Toen hij een relatie kreeg met zijn andere liefde Iris viel ook zij voor de rauwe én charmante stad. “En ik had altijd al de droom om in het buitenland te wonen. Dus vorig jaar besloten we ons in de stad te vestigen waar we allebei ons hart aan zijn verloren.”

OntdekNapels.nl

Eenmaal in Napels begon het stel de site OntdekNapels.nl, een website voor Nederlandse toeristen. Samen met lokale partners bieden Iris en Joël via de site verschillende stadstours en andere activiteiten aan. “Het was al vrij snel een succes. We kunnen er goed van leven en hoeven er niet per se iets naast te doen. Het scheelt ook dat het toerisme in Napels is toegenomen, zelfs als je het alleen al vergelijkt met vorig jaar.” Iris snapt wel waarom steeds meer Nederlanders de weg naar Napels weten te vinden. “Het is een geweldige stad. Enerzijds heb je dynamiek en chaos, maar loop je even verder, dan kom je tot rust op de mooiste plekken met de meest fantastische uitzichten.”

Papieren stad

Of er ook nadelen zijn aan het leven in de Italiaanse havenstad? ” Als er iets geregeld moet worden, duurt het door de bureaucreatie wel wat langer dan we gewend zijn. Alles gaat hier nog met papieren, bonnetjes, formulieren. Pinnen is op veel plekken ook ongebruikelijk. Wat dat betreft is het echt een cash economie.”

Napolitaanse The Streetfood Club

Toch ziet Iris zichzelf niet meer terugverhuizen naar Utrecht. “Al mis ik het wel dat je gewoon overal naartoe kunt fietsen. Oh, en hippe horecazaken! Die zie je hier ook niet zoveel. Een zaak als The Streetfood Club in Napels, dat zou gaaf zijn.” Rest ons nog het stellen van de hamvraag: Utrecht of Napels? “100% Napels. Het leven is hier gewoon een stuk leuker.”

Nóg meer Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

Meer over

Utrechters

adv.