Janke bouwt fietsen: ‘Een fiets is gewoon een gaaf ding, het geeft mensen vrijheid’

Door Janine Guijt 20 april 2018

Waar de meeste kinderen roepen dat ze later dokter of juf willen zijn, wist Janke van der Veen (54) al van kleins af aan dat ze fietsenmaker wilde worden. Inmiddels repareert, verkoopt én bouwt Janke al zo’n 35 jaar fietsen. De afgelopen 15 jaar deed ze dat vanuit haar eigen zaak ‘Davitsie’ in Oudwijk. 

Uitvindertje spelen

Dat laatste, het bouwen van een fiets op basis van een oud frame, is waar Janke’s fietshart het snelste van gaat kloppen. “Dat is toch wel de kers op de taart voor mij, omdat ik dan een fiets helemaal kan afstemmen op wat iemand nodig heeft”, vertelt ze. Zo maakte Janke eens een fiets voor een achtjarig meisje met maar één been.  “Het was haar hartenwens om te fietsen. Voor mij was het echt liefdeswerk, omdat er zoveel uur en uitzoekwerk in zo’n project gaat zitten, dat kun je gewoon niet doorberekenen als arbeidsuren. Maar ik vind dat juist het allerleukste om te doen. Laat mij maar uitvindertje spelen, dan ben ik gelukkig. Ik weet niet of dat meisje de fiets nog steeds gebruikt, maar ik kreeg naderhand wel een filmpje waarop ik haar zag fietsen. Echt gaaf om te zien was dat.”

Veni, vidi, fietsie

Wat Janke precies met fietsen heeft? “Het is gewoon een gaaf ding, een fiets. Als je een goede avond in de kroeg hebt gehad en je weet niet meer hoe je thuis bent gekomen, dan heeft je fiets het toch maar mooi voor elkaar gekregen om dat te doen. En een fiets geeft vrijheid. Dat vind ik het mooiste aan mijn vak: dat ik mensen in staat stel om van vrijheid te genieten.” En waar de naam ‘Davietsie’ vandaan komt? “Het is een beetje gebaseerd om Davinci, omdat hij – of nouja, een leerling van hem – voor het eerst een fiets tekende. En er zit ook wel iets van overwinning in: veni, vidi, vici, weet je wel. En het klinkt natuurlijk lekker Uteregs, da fietsie.”

‘Dat ik een vrouw ben, is een beetje als een handicap, er wordt bijna altijd wel iets over gezegd’

‘Oh, een vrouw?!’

Dat Janke een vrouwelijke fietsenmaker is, is iets waar veel mensen iets over te zeggen hebben. “Het is een beetje zoals een handicap, er wordt bijna altijd wel iets over gezegd. Ik kom ook veel van die mannelijke aardklootbewoners tegen die denken dat ik dan meteen álles kan repareren. Dan komen ze met hun auto aanzetten, of ik daar effe naar kan kijken.” Vindt Janke dat er meer vrouwelijke fietsenmakers moeten komen? “Ja, beslist”, antwoordt ze meteen. “Mensen denken dat je er sterk voor moet zijn, maar dat valt mee, je moet wel een bepaalde trukendoos onder de knie krijgen, qua techniek.” Naast het bouwen, repareren en verkopen van fietsen, leert Janke kinderen hoe ze hun band moeten plakken én geeft ze workshops aan vrouwen en meiden die in het azc wonen. “Ze komen uit Afrikaanse landen, Syrië en Iran, enzo. Er komen best veel vrouwen op af. Het grappige is dat zij helemaal niet vastzitten aan het idee dat alleen mannen dit kunnen.”

Janke’s missie

Janke vertelt ons tenslotte dat ze het als haar persoonlijke missie ziet om het ‘het vak te redden’. “Er zijn nu heel veel mensen die iets met fietsen doen, maar heel eerlijk: de meesten bakken er niets van. Fietsen maken is echt een ambacht dat steeds meer in verval raakt. Wist je dat er bijna geen fietsenmakers meer zijn, die een band plakken? Een nieuwe erin zetten, is namelijk goedkoper. Dat geldt voor heel veel dingen, fietsen worden veel te snel opgegeven. Kom je met een krom wiel bij mij, dan maak ik hem recht, de meeste fietsenmakers zetten er dan een nieuw wiel in. Zonde, toch? Ik heb met reparaties zoiets van: bijna alles kan, totdat blijkt dat het niet kan. Dat is ook een beetje mijn levensinstelling.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten! Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Ana nam ontslag en opende haar eigen vintagewinkel: ‘Ik ben nu echt zo’n blije eikel’

Je hoort het wel vaker: mensen die hun kantoorbaan opzeggen, voor zichzelf beginnen en iets héél and...

Jeannot begon De Koekfabriek: ‘Zonder koekje is de koffie niet lekker’

Jeroen Pater is oprichter van Het Comedyhuis: ‘Dat vrouwen niet grappig zijn, is bullshit’Meer over Davietsie ontdekken?

Davietsie

fietsenmakers

Nu gesloten09:00 - 18:00

Bolstraat 28, Utrecht

Bekijk meer:fietsenmakers

adv.