Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ibrahim (31) werkt al 10 jaar als taxichauffeur: ‘In dit beroep ben je soms net een psycholoog’

Aangeboden door Utrechtse Taxi Centrale (U.T.C.) 9 januari 2020

Utrechter Ibrahim Yildizli (31) werkt deze maand precies tien jaar als taxichauffeur bij de Utrechtse Taxi Centrale (UTC). Toen hij tussen twee studies een bijbaan zocht, kroop hij voor het eerst achter het stuur van een taxi. Uiteindelijk beviel het hem zo goed, dat hij besloot fulltime voor de taxicentrale aan de slag te gaan. “Inmiddels heb ik al ruim 20.000 ritten gemaakt!”

Een navigatiesysteem heeft Ibrahim na al die jaren niet meer nodig. “Je kunt wel stellen dat ik Utrecht inmiddels op m’n duimpje ken”, vertelt hij lachend. Als taxichauffeur bij de UTC rijdt hij veel rond in de stad, maar hij komt ook regelmatig op andere plekken. “Die afwisseling is heel leuk. Als het vast staat op de snelweg, rijd ik soms binnendoor en kom ik langs dorpjes die ik anders nooit zou zien.”

Eigen baas

Net als alle andere chauffeurs die voor de UTC rijden, werkt Ibrahim als ZZP’er. “Je bent dus eigen baas, en dat is fijn”, zegt hij. Het grootste voordeel vindt Ibrahim de flexibiliteit die het geeft: “Bij de UTC kun je zelf bepalen wanneer je rijdt. Dat maakt het mogelijk om tussendoor vrij te nemen, bijvoorbeeld om je kind op te halen van school, boodschappen te doen of lekker ergens een kop koffie met wat lekkers te halen.”

Naast je eigen tijden bepalen, heb je bij de UTC ook inspraak in de gebieden waar je rijdt. Ibrahim legt uit: “Aan het begin van de werkdag kan je je werkgebied aangeven. Als je in het centrum woont, kun je kiezen om hier te rijden. Zodra er een rit beschikbaar is, krijg jij een seintje. Tot het zover is, kun je lekker thuis wachten!”

Tekst gaat verder onder de foto

Ibrahim UTC Utrechtse Taxi Centrale
Ibrahim aan het werk. Foto: Utrechtse Taxi Centrale

De grootste in Utrecht

De UTC is het grootste taxibedrijf in de stad. Dat is volgens Ibrahim een groot voordeel: “Er zijn vrijwel altijd ritten beschikbaar, dat geeft een stukje zekerheid. Ook fijn: je krijgt ritten aangeboden, en hoeft dus niet op een taxistandplaats ‘in de rij te staan’.”

Net een psycholoog

De vrijheid in zijn werk is fijn, maar uiteindelijk vindt Ibrahim het contact met klanten het allerleukste aan zijn baan. “Jong, oud, arm, rijk: als taxichauffeur komen allerlei verschillende mensen voorbij.” Het levert vaak leuke gesprekken op, omdat veel mensen erg open zijn: “Als taxichauffeur ben je soms net een psycholoog. Mensen kennen mij niet en de kans is groot dat we elkaar nooit meer zien. Dat maakt dat klanten vaak openhartig durven te praten.”

Of er gesprekken zijn die hem in het bijzonder zijn bijgebleven? “Zoveel! Een keer haalde ik iemand op die net te horen had gekregen dat hij niet lang meer zou leven. Ik was de eerste persoon die hij zag nadat hij het nieuws kreeg, dus dan ben je toch een soort steun voor iemand.” Ook heel memorabel: die keer dat hij een aantal kamerleden met spoed naar Den Haag moest vervoeren.

Aan de slag bij de UTC!

Misschien dacht jij bij het lezen van dit verhaal: ‘Zo’n baan wil ik ook wel!’. Je boft, want de UTC is nog op zoek naar enthousiaste chauffeurs. Hieronder check je de vacature:

Topper

Taxichauffeur

Utrechtse Taxi Centrale (U.T.C.)
Fulltime/parttime - Geplaatst op 09 jan 2020


Meer over Utrechtse Taxi Centrale (U.T.C.) ontdekken?

Utrechtse Taxi Centrale (U.T.C.)

taxibedrijven

Californiëdreef 35, Utrecht

Bekijk meer:taxibedrijven

adv.