6 x niet-hipsterplekken in Utrecht

Reageren
Foutje gezien?

Toegegeven: wij worden best blij van een soja-latte die door een bebaarde barista in een to-go-beker met hip logo wordt geschonken. Maar we hebben niet altijd zin in hippe poespas en willen ons af en toe even onttrekken aan het hipster-walhalla dat Utrecht soms lijkt te zijn. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar dat kan!

1 Op de koffie bij Paul

Paul de Mooij is dan misschien een ervaren barista met krulsnor, maar een hipster kunnen we de 68-jarige ondernemer niet noemen. In de zaak van Paul – een antiekzaak en koffietent ineen – vind je geen hippe toestanden, zoals fietsen aan de muur of design kuipstoeltjes. Wel simpele zitjes met een waxinelichtje op tafel en een handgeschreven ‘menu’ die op witte briefjes aan de toonbank/bar hangt (‘dikke plak cake + slagroom €1,50’). En dat alles in een decor van antieke meubelen, lampen, klokken en accessoires. Wij dronken al eens koffie bij Paul’s Cofffee Corner en kunnen je vertellen: dat was een bijzondere ervaring.

2 Een pilsje bij Ouwe Dikke Dries

Café Ouwe Dikke Dries in vroegere tijden. Foto: Ouwe Dikke Dries / Facebook

Café Ouwe Dikke Dries is sinds 1937 een begrip in Utrecht en was vroeger het middelpunt van volksbuurt Wijk C. Waar de kroeg zijn naam aan dankt? Oprichter Marinus Johannes de Winter was dik van postuur en gaf zijn café dezelfde naam als zij bijnaam in Wijk C.

Vandaag de dag bestel je bij Ouwe Dikke Dries geen craft biertje dat gebrouwen is door een young entrepreneur die z’n droom heeft kunnen verwezenlijken met behulp van crowdfunding. Voor een dorstlessend pilsje of een schaal bitterballen ben je hier wel aan het juiste adres.

3 Op de kappersstoel van Tante C

Foto: Facebook / Tante C

“Het is net een huiskamer en er zijn maar twee stoelen”, vertelt Utrechter Ingrid Thomassen over Kapper Tante C in de Willemstraat. “Natuurlijk word je er goed geknipt, maar het zijn vooral de mensen die het zo leuk maken. De gesprekken gaan niet over het weer of over vakantie. Het is niet per se een hippe plek, het voelt meer als thuis. Ik kom er al jaren.”

4 Van alles en nog wat bij Drogisterij Woortman

Foto: Drogisterij Woortman

Van thee tot ongeparfumeerde talk en citroenzuur: je vindt het bij Woortman aan de Neude. Voordat je denkt dat dit een concept store is: fout! De winkel van Hans Rijkhof is een drogisterij zoals je die bijna niet meer tegenkomt. Utrechtse locals Soleil en Josje zeiden er het volgende over: “We kopen er kruidenthee, maar ook alles wat anderen misschien bij Etos kopen. En dan krijgen we er altijd een zakje drop bij van Hans, dat is zo’n lieve man. Echt, het is de moeite om hier eens binnen te stappen, je kunt er álles kopen.”

5 Een biertje met Wesley Sneijder

Geen hipsters, wel Ondiepse gezelligheid bij Café Murk. Foto: Facebook / Café Murk

Nog zo’n plek die sinds jaar en dag ons stadsie kenmerkt: Café Murk. De kroeg zit al 118 jaar in de wijk Ondiep en anno 2017 staat de ras-Utrechtse familie Murk nog steeds achter de bar. Geboren en getogen Ondieper Wesley Sneijder brengt het café uit zijn jeugd nog regelmatig een bezoekje. Verder vind je hier midden op de dag stamgasten die een potje klaverjas spelen onder het genot van een pilsje en een sigaret.

6 Goede maaltijd op een plastic tuinstoel

Foto: Toko Mitra

Local Menno kun je regelmatig vinden in Toko Mitra in De Planeet. Je komt hier niet voor een poké bowl of Aziatisch street food dat het goed doet op je Instagram-feed. Wel voor een goede maaltijd voor weinig pieken. Menno:  “Laat je niet misleiden door de plastic tuinstoelen en het uiterlijk van dit restaurant. Op donderdagavond is Toko Mitra open tot een uurtje of negen, een ideale stop tijdens, voor of na een do-mi-bo! Je kunt er trouwens ook afhalen.”

 

Reageren