Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De geheime missie van literaire eindbaas Lisa: ‘Literatuur is wél leuk!’

Door Anne-Meike van den Berg 11 april 2017

Literatuur moeilijk en saai? Vraag het de Utrechtse Lisa Weeda en je krijgt een keiharde ‘nee’ te horen. Lisa geeft schrijfworkshops aan middelbare scholieren en bejaarden, zit in de organisatie van Mooie Woorden én zit bomvol ideeën voor haar eerste roman. “We hebben meer verhalen nodig, anders wordt het een chaos in de wereld.”

Eigenlijk wilde ze profvoetballer worden. Lange tijd leek het er op dat dat ook ging lukken, want Lisa speelde jarenlang in de selectie van de KNVB. Een blessure betekende het einde van de voetbaldroom, maar daar kwam al snel een nieuwe droom voor in de plaats: schrijver worden. Lisa: “Lezen is een hele toegankelijke manier om nieuwe dingen te ontdekken. Door te schrijven wil ik die andere werelden laten zien.”

Het ultieme visitekaartje

Lisa volgde de opleiding Creative Writing aan ArtEZ. Vorig jaar studeerde ze af en schreef ze meteen haar eerste chapbook (een kort verhaal) De benen van Petrovski. Voor dit non-fictie verhaal reisde ze naar het vaderland van haar oma, Oekraïne. “Het is geen reisverhaal, maar wel een verhaal over een reis”, vertelt Lisa lachend. Ze ziet het boek zelf als een visitekaartje, waarmee ze hopelijk binnenkort een contract binnensleept bij een uitgeverij zodat ze kan beginnen aan haar eerste roman.

Waar die roman over moet gaan, weet Lisa al. “Toen ik in Oekraïne was om onderzoek te doen voor mijn verhaal, reisde ik rond met een Oekraïense jongen”, vertelt ze. “Op een gegeven moment waren we bij een oud, vervallen cultuurpaleis. Die jongen zei: ‘Hier zouden ze eigenlijk een museum moeten maken, met aan de ene kant wat er goed was aan de Sovjet Unie en aan de andere kant wat er slecht aan was’. Met die vraag, wat is goed en wat is slecht, wil ik door de voormalige Sovjet Unie reizen.”

Een podium voor literaire eindbazen

Met haar schrijfcarrière zit het dus wel goed, maar Lisa doet nog veel meer. Zo zit ze in de organisatie van Mooie Woorden, die in Utrecht een podium biedt aan ‘literaire eindbazen’. Eens in de twee maanden is dat podium in café Hofman en ook doet Mooie Woorden mee met allerlei festivals zoals Tweetakt. Lisa: “Ik hoop dat er een dag komt waarop mensen denken: chill, we gaan gewoon even naar Mooie Woorden. Want het ís ook echt chill.”

“Literatuur is meer dan pijprokende mannen met een ribbroek aan”

Jonge, getalenteerde schrijvers, dichters en poetry slammers worden tijdens de middagen van Mooie Woorden afgewisseld met muziek. “Het is super toegankelijk”, vertelt Lisa. “Misschien denk je bij literatuur aan gestreepte ribbroeken en oude mannen die pijp roken, maar dat is het dus juist níet.”

Lesgeven aan jong en oud

En dan geeft Lisa óók nog schrijfworkshops aan middelbare scholieren en bejaarden. Over allebei de doelgroepen is ze enthousiast. “Jongeren zijn het leukste publiek omdat ze rete-eerlijk zijn. Zij zeggen gewoon: ‘Ik vond het een mooi gedicht, maar ik begrijp er niks van.’ Eigenlijk zou iedereen zo moeten reageren. De bejaarden praten eigenlijk meer dan dat ze schrijven. Kop koffie erbij en een plakje cake en kletsen maar, haha!”

“Stiekem is het wel mijn streven om aan iedereen te laten zien dat literatuur écht leuk is”, vertelt Lisa. En met die geheime missie is de Utrechtse in ieder geval lekker druk. “Laatst had ik een avond vrij en toen wist ik van gekkigheid niet wat ik moest doen. Stilzitten? Dat lukt me niet meer.”

Op zondag 16 april staat Mooie Woorden op Tweetakt. Het programma is gratis en begint om 12.00 uur in de restaurantkas op de Neude.

adv.