Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van bouwval naar paleis: de Utrechtse Beitske deelt extreme Funda-makeovers mét bizarre prijsstijgingen op Instagram

Door Janine Guijt 10 maart 2020

De Utrechtse journalist Beitske de Jong (33) besteedt zo’n drie kwartier van haar dag aan het afspeuren van Funda. Niet omdat ze zelf op zoek is naar een koophuis, maar omdat ze op haar Instagram-pagina @fundamakeovers wil laten zien wat er met veel kluswoningen gebeurt: verouderde huizen worden opgekocht, om een paar maanden later in compleet gerenoveerde staat én voor een paar ton duurder weer op de markt te verschijnen. 

“Zeker twee keer per dag. Ja, ik ben echt een beetje Funda-verslaafd”, antwoordt Beitske op de vraag hoe vaak ze op de huizenwebsite kijkt. Zelf is de Utrechtse al onder de pannen, maar ze vindt het interessant om via Funda de huizenmarkt in de gaten te houden. En ze zoekt geregeld mee met vrienden die op huizenjacht zijn. “Zo heb ik al drie vrienden aan een huis geholpen”, vertelt ze trots. Inmiddels heeft Beitske nog een reden om Funda af te speuren: haar account Funda Makeovers waarop ze voor- en nafoto’s van opknaphuizen laat zien.

‘He… dit huis ken ik’

De ‘transformatiefascinatie’ begon allemaal toen Beitske nietsvermoedend foto’s van een opgeknapte, Utrechtse woning op Funda bekeek. “Pas helemaal aan het einde kwam ik erachter dat mijn vriendin en ik dit huis een jaar eerder bezichtigd hadden. Toen was het nog een echt klushuis, waarvan ik dacht: daar kun je best wat leuks van maken.” En dat is precies wat de investeerder die het huis kocht en opknapte, deed. “Ik vroeg me af hoe vaak dit voorkomt en ben gaan speuren.” Inmiddels heeft de Utrechtse 38 transformaties op Instagram gedeeld. “En ik heb een lijst met zeker vijftig woningen op mijn laptop staan”, vertelt Beitske terwijl ze ons een spreadsheet vol adressen en linkjes laat zien.

Voor en na

Het zijn stuk voor stuk verouderde huizen die gekocht zijn door investeerders, opgeknapt werden én binnen één jaar weer op het bekende vastgoedplatform stonden. Bij die transformaties krijgen de desbetreffende huizen niet alleen een volledig nieuw uiterlijk: ook de prijs stijgt flink. Vaak gaat het om tonnen.

Bye-bye plavuizen, hallo visgraatvloer

Zo is er de woning aan de Utrechtse Van Lennepstraat die in mei 2019 voor €339.000 op Funda stond. De verouderde plavuizen werden ingeruild voor een hippe visgraatvloer, er staat een loungeset in de tuin en de opgeknapte badkamer heeft nu een regendouche. Het stulpje staat nu weer op Funda, maar dit keer voor €545.000.

Van Lennepstraat 33, oude situatie:

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Van Lennepstraat 33, nieuwe situatie:

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Bed, bank en plant

Ook de woning aan de Utrechtse Beukstraat (zie hieronder) is binnen een jaar ruim anderhalf ton duurder geworden: van €239.000 naar €400.000,-. Naast de flinke prijsstijgingen, valt Beitske nog iets op: “Veel opgeknapte huizen worden van binnen gestyled en ingericht. Dus puur voor de verkoop worden een bed, bank en plant in de woning neergezet. Ik vind het een heel fascinerend idee dat er dus mensen zijn die hun geld verdienen met het inrichten van huizen die bedoeld zijn voor de verkoop.”

Onbereikbare kluswoningen

Natuurlijk zijn de voor- en nafoto’s vermakelijk om te zien, maar Beitske wil met haar Instagram-account vooral een ontwikkeling vastleggen. “Volgens mij is dit iets wat we niet moeten willen. Zelfs de doorgaans wat meer betaalbare kluswoningen worden zo onbereikbaar. En wijken worden er op deze manier ook niet diverser op. Met mijn Instagram-account wil ik mijn eigen verbazing over deze opknapprojecten delen, maar ik vind het wel belangrijk dat de toon neutraal blijft. Zo van: kijk, dit gebeurt, trek vooral je eigen conclusies.”

Hoewel Beitske in het dagelijks leven journalist is, blijft haar Instagram-pagina een hobbyproject. “Ergens wil ik dat meer mensen inzien dat dit gebeurt op de huizenmarkt. Maar zo lang er niks verandert aan wetgeving kun je niet voorkomen dat huizen worden opgekocht om vervolgens voor tonnen meer weer verkocht te worden.”

Zelfwoonplicht

De gemeente Amsterdam wil dit soort praktijken aan banden leggen door de zelfwoonplicht, een wet die de koper van een woning verplicht om er te wonen. De wet geldt echter alleen voor huizen die nog gebouwd moeten worden. De eerste woningen waar deze maatregel voor geldt, worden dus pas over enkele jaren opgeleverd. In Utrecht bestaat er geen zelfwoonplicht. Een huis opkopen, opknappen en voor veel meer geld verkopen, is hier dus gewoon toegestaan.

Meer lezen over wonen in Utrecht:

Cijfers! Zo lastig is het om een huis te kopen in Utrecht

De vraag die een heleboel Utrechters bezighoudt: hoe zit het op dit moment met de huizenmarkt? Is he...

Lijst met ‘foute huizen’ gepubliceerd: deze huurwoningen zijn volgens de gemeente Utrecht niet in orde

Utrechtse makelaars zijn de duurste van Nederland

Leidsche Rijn krijgt een nieuw wooncomplex met 600 appartementen voor werkende jongeren

Ouder dan 32? Dan mag je niet meer in een studentenwoning wonen, vindt SSH

Huurprijzen blijven stijgen: dit betaal je nu gemiddeld in Utrecht voor een huurhuis

Gekkenhuis: huurappartement van 45 vierkante meter kost 2400 euro per maand

adv.