Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Utrechtse herinneringen van local Wiljan: ‘Ik heb wel spijt dat ik niet op het Gouden Kalf ben geklommen’

Door Bonnie Dekkers 2 mei 2020

Jouw eerste feestje in een Utrechts poppodium, die gigantische blunder die je onlangs maakte of die ene totáál mislukte eerste date: iedereen heeft zo zijn eigen herinneringen aan Utrecht. In de vernieuwde rubriek ‘Favorieten van’ vragen we Utrechters naar hun ‘eerste’ of ‘laatste’ keer in Utrecht, op zoek naar mooie verhalen. Deze week spreken we Wiljan de Jong, eigenaar van café Domkop. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

3 x Wiljan

Wiljan | Foto: Sophie de Hart
  • Eigenlijk ben ik vrij toevallig in Utrecht terechtgekomen. Een vriend van me kon een woning huren, met twee huisnummers achter één voordeur. Ik wilde toen zo centraal mogelijk wonen in Nederland, met het oog op mijn journalistieke carrière. Ik kom oorspronkelijk uit Brabant en zoals ik het zie heeft Utrecht de ideale mix tussen Brabantse gezelligheid en Hollandse directheid.
  • Ik heb het meest spijt van een ludiek idee dat ik niet doorgezet heb. Toen een paar jaar geleden het beeld van het Gouden Kalf voor TivoliVredenburg stond, heb ik bij een boer een geel oormerk geregeld. Het leek me geinig om dat aan het oor van het kalf te lijmen. Dat beeld was hoger dan ik dacht en toen ik om half vier ‘s nachts halverwege de hals van het kalf was geklommen, werd ik wat week in de knieën…
  • Mijn favoriete restaurant is Smaak! in de Zakkendragerssteeg. Hier ben ik ooit op goed geluk naar binnen gelopen en ik kom hier graag terug. Ik kan niet eens precies uitleggen waarom, maar ik vind dit een heel sympathiek tentje.

De eerste keer: festival in Utrecht

De Beschaving Utrecht
Foto: De Beschaving

“Volgens mij bestaat het inmiddels niet meer, festival deBeschaving. Het was mijn eerste festival in Utrecht. Ik heb het vooral onthouden omdat ik naar een optreden van Kubus & BangBang ging. Geen idee wat voor een muziek het was, maar ik had niet veel beters te doen. Op het podium kwam die Kubus mij bekend voor. Ik googelde het en het bleek een bekende Nederlandse hiphopproducer te zijn. Maar daar kende ik hem niet van. Toen ik wat verder naar voren ging, zag ik het opeens: Bart! Hij was mijn huisgenoot toen ik in Zwolle studeerde. En ik zat hem daar anderhalf jaar lang te dollen over dat gepruts van hem achter die mengpaneeltjes…”

De laatste keer: studentenfeest in Utrecht

Foto: ANP

“Op mijn laatste studentenfeest in Utrecht heb ik mezelf nogal voor paal gezet en geen vrienden gemaakt. Het was bij een studentencomplex waar ik al meerdere feestjes had gehad. Die avond was het laatste feest, want het complex zou de week daarop gesloopt worden. Met mijn dronken hoofd werd ik wat baldadig en dacht: het wordt toch gesloopt, alles mag kapot! Eerst kreeg ik nog wat lachers op mijn hand, wat me alleen maar aanmoedigde, maar toen ik met een wc-pot onder mijn arm de keuken in kwam lopen, werd me duidelijk gemaakt dat de grens was bereikt…”

De laatste keer: naar de kroeg in Utrecht

cafe domkop Utrecht barman (5)
Foto: indebuurt Utrecht

“Dat is mijn eigen kroeg natuurlijk, café Domkop. Ik ben heel blij en ook trots dat ik geen concept heb bedacht, maar een kroeg heb opgebouwd waar ik zelf heen zou willen gaan. Het is een sport-, studenten-, muziek-, borrel-, evenementen- en feestcafé. De diversiteit vind ik zelf het mooist, maar ik ben er inmiddels wel achter dat je voor continuïteit moet zorgen. Deze onzekere periode is natuurlijk een flinke stap terug. Natuurlijk is de volksgezondheid belangrijker dan een bruin kroegje, maar ik knijp ‘m wel soms. Zeker die anderhalvemetersamenleving. Tot er een vaccin is tegen corona is het behelpen en aanpassen. Maar dat gaat lukken, desnoods ga ik deze zomer asperges steken of zo, maar café Domkop is een blijvertje, hoe dan ook.”


Meer over Café Domkop ontdekken?

Café Domkop cafés

Gesloten17:00 - 02:00

Loeff Berchmakerstraat 34, Utrecht

Bekijk meer:cafés

Geef je op!

Speeddate Utecht
Foto: Pexels

Komen er na het lezen van dit lijstje meteen een heleboel herinneringen bij je boven? En lijkt het je leuk om deze verhalen of anekdotes te delen op indebuurt? Laat het ons weten door te mailen naar [email protected], we komen dan graag in contact met je voor een interview.

Lees nog meer Utrechtse herinneringen: 

Utrechtse herinneringen van local Betina: ‘Het beklimmen van de Dom is een familietraditie geworden’

Jouw eerste feestje in een Utrechts poppodium, die gigantische blunder die je onlangs maakte of die ...

Utrechtse herinneringen: de eerste en laatste keren van Stella

Utrechtse herinneringen: de eerste en laatste keren van Marloes

Utrechtse herinneringen: de eerste en laatste keren van Laura en Maaike

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.