Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk volgens local én stadsgids Willemijn: ‘Iedere Utrechter moet naar het Volksbuurtmuseum’

Door Janine Guijt 5 mei 2018

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerleukste plekken. Deze weekt tipt stadsgids Willemijn haar vijf favoriete spots in Utrecht.

Pagina 3/7
⟵ swipe swipe ⟶

3 x local Willemijn

  • Ik woon sinds 2005 in Utrecht. Toen ik hier kwam wonen, kende ik Utrecht eigenlijk nog nauwelijks. Langzaamaan heb ik de stad steeds beter leren kennen totdat ik er verliefd op werd. Ik besloot mijn hart te volgen en ben begonnen aan een opleiding tot gids in Nederland. Die opleiding was vooral op Amsterdam gericht. Omdat ik uitsluitend in Utrecht wilde gidsen heb ik al mijn Utrechtse kennis zelf verworven door heel veel te lezen, filmpjes te kijken, musea te bezoeken en naar lezingen te gaan. Inmiddels werk ik ruim vier jaar als gids. Drie jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf Stadswandelingen Utrecht.
  • Om de culturele sector in Utrecht beter te leren kennen, heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij het Nederlands Volksbuurtmuseum en Kerken Kijken Utrecht.
  • Als er een nieuw café, restaurant of winkel opent ga ik graag snel kijken. Ik vind het leuk om te weten hoe Utrecht zich ontwikkelt. Ik volg ook veel blogs, Facebook- en Instagram-accounts over Utrecht. Zo blijf ik goed op de hoogte.

Tweede huiskamer én kantoor bij Cornelis

cornelis
Foto: Cornelis

“Cornelis is een van mijn huiskamers buitenshuis. Vanaf de eerste dag na de opening kom ik er al en het is er altijd fijn. Lange tijd gebruikte ik de grote tafel als kantoor, maar inmiddels huur ik een ruimte in de Stadstuin aan de Kromme Nieuwegracht. Je ziet er regelmatig dezelfde mensen komen en je leert elkaar kennen.”


Meer over Cornelis ontdekken?

Cornelis koffiebars

Geopend08:00 - 16:00

Maliestraat 16, Utrecht

Bekijk meer:koffiebars

Allerfavorietste plekje

“Als stadsgids in Utrecht heb ik veel verschillende favoriete plekjes. Achter de Dom is het allerfavorietst. Als je op een mooie zonnige dag vanaf Pausdam richting de Dom loopt zie je zo prachtig de silhouetten van het Kanunnikenhuis, de Kapittelzaal en de Gotische Dom. Dit is dan ook een plaats waar ik tijdens mijn stadswandelingen vaak sta te vertellen. Deze plek en de binnenstad van Utrecht lenen zich ook goed voor mijn nieuwe hobby fotograferen.”

Brei- en haakplezier bij Sticks & Cups

 

“Sinds kort ben ik begonnen met breien. Het is een heerlijke, relaxte activiteit voor bij de tv. Tot nu toe brei ik alleen nog maar sjaals in veel verschillende kleuren. Bij Sticks & Cups heb je heel veel prachtige wol-, brei- en haakbenodigdheden. En aardige mensen die uitleg geven over brei- en haakvragen!”


Meer over Sticks & Cups ontdekken?

Sticks & Cups hobbywinkels

Geopend10:00 - 18:00

Telingstraat 11, Utrecht

Bekijk meer:hobbywinkels

Fietsknooppunten

“Ideaal vind ik het dat er in Utrecht fietsknooppunten zijn. Zonder kaart op zak, kun je avontuurlijke routes fietsen. Het leuke is dat je op weggetjes komt waar je zelf niet zo snel voor zou kiezen, omdat je geen idee het waar ze heen leiden. Bij elk knooppunt kun je kiezen of je de route verlengt of weer richting huis gaat. Ik heb zo al veel leuke plekken in de regio Utrecht ontdekt zoals bijvoorbeeld het cafeetje bij Fort Lunet IV of de landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik.”


Meer over Fort Lunet IV ontdekken?

Fort Lunet IV restaurants en horeca

Geopend09:00 - 15:30

Oude Liesbosweg 68, Utrecht

Bekijk meer:restaurants en horeca

Huiswerk voor alle Utrechters

volksbuurtmuseum-utrecht
Foto: Facebookpagina Nederlands Volksbuurtmuseum

“Zo’n drie jaar was ik vrijwilliger bij het Nederlands Volksbuurtmuseum. Dit museum laat zien hoe de gewone man zo’n 125 jaar geleden woonde, werkte en leefde. Het vertegenwoordigt alle volksbuurten van Nederland. Het is schrikbarend om te ontdekken dat Utrecht pas aan het einde van de negentiende eeuw waterleiding en riolering kreeg. En dat een groot deel van de bevolking onder erbarmelijke omstandigheden leefde. Iedere Utrechter zou eens een bezoek aan dit museum moeten brengen.”


Meer over Nederlands Volksbuurtmuseum ontdekken?

Nederlands Volksbuurtmuseum bezienswaardigheden

Geopend11:00 - 17:00

Waterstraat 27 - 29, Utrecht

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Leuk volgens… jou?

Wil jij ook jouw favoriete plek delen? Of wil je vertellen waarom jouw kapper/dierenspeciaalzaak/bioscoop de beste is? Laat het ons weten, want jouw tips inspireren ons én heel veel andere Utrechters. We zijn heel benieuwd naar jouw lievelingsplekjes, dus neem contact op met ons!

 

Leuk volgens local Maarten: ‘Bij de EKKO is er altijd wat te doen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerleukste p...

Leuk volgens local Demian: ‘Bij Eethuis Milan werken ze met zo veel passie’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerleukste p...

Leuk volgens local Roos: ‘Bij Saigon is het niet hip, maar de pho is er belachelijk lekker’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerleukste p...
Pagina 3/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.