Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de rijkste en armste buurten van Utrecht

Door Janine Guijt 23 mei 2019

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Utrecht en Utrechters gaan. Zo vinden we het bijvoorbeeld razend interessant hoeveel het gemiddelde inkomen per buurt is. En jij wilt vast stiekem óók weten wat je stadgenoten verdienen. We zochten het op.

Als we het over ‘rijkste’ en ‘armste’ buurten hebben, is dat in het geval van dit artikel gebaseerd op het gemiddelde jaarlijkse inkomen per inwoner. Natuurlijk zijn er meer manieren waarop je rijkdom kunt uitdrukken (vermogen, aandelen, beleggingen, om nog maar te zwijgen van immateriële rijkdom), maar die laten we in dit artikel buiten beschouwing.

Gemiddelde inkomen per Utrechter

Utrecht telde in 2018 om precies te zijn 347.483 inwoners. Van al die mensen ontvangen 264.400 inwoners een inkomen. Dit kan om salaris gaan, maar ook om uitkeringen en/of toeslagen. Het gemiddelde inkomen per inwoner was in 2018 €27.100,-. Hierbij horen dus ook Utrechters die helemaal geen inkomen ontvangen. Het gemiddeld inkomen per inkomensontvanger is in Utrecht €34.200,-.

Rijkste en armste buurten

Via allecijfers.nl – een website met informatie op basis van officiële bronnen zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek – kun je zien hoe het zit met het gemiddelde inkomen per wijk en zelfs per buurt. In Utrecht zien we dat de inwoners van de buurt ‘Wilhelminapark en omgeving’ er het warmst bij zitten. Daar ligt het gemiddelde jaarinkomen op €49.100,- per inwoner. Niet geheel verrassend: het is geen geheim dat deze buurt vol statige villa’s staat.

Uithof

De armste Utrechtse buurt is De Uithof. Daar verdienen de inwoners gemiddeld €10.400,- per jaar. Ook dit laat zich makkelijk verklaren: het gemiddelde van die wijk wordt natuurlijk flink naar beneden gehaald door de vele studenten die er wonen.

Hier kun je zien wat het gemiddelde inkomen in jouw buurt is.

Nog meer cijfers over Utrecht:

Huis te koop: 2e Delistraat 15 bis Utrecht, Foto 1 | Foto: Funda

Dit kun je nu nog wél kopen met modaal inkomen in Utrecht

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Utrecht is dat niet anders. Vooral voor st...

Dit is het gemiddelde inkomen per inwoner in Utrecht

Zoveel procent van het inkomen zijn Utrechters gemiddeld kwijt aan huur

Zoveel Utrechters stapten in het huwelijksbootje (of er weer uit)

adv.