Ellis (78) is te zien in ‘De wereld rond met 80-jarigen’ van SBS: ‘Opstijgen was zo kicken!’

“Ik kan nog geen week zonder de Dom!” Het was de eerste reactie van Ellis Grevelink (78) toen ze werd gepolst voor ‘De wereld rond met 80-jarigen’. Voor dit SBS6-televisieprogramma kregen acht hoogbejaarden de kans hun dromen tijdens een wereldreis te verwezenlijken. Ellis dacht nog eens goed na en kwam tot de conclusie dat ze deze unieke kans niet kon laten schieten. Ruim een maand was ze van huis en in Thailand waste ze haar lievelingsdier, de olifant. “Het was werelds! Ik weet niet hoe ik meneer de Mol moet bedanken.”

Door Bert Nijenhuis

Jarenlang runde ze met haar man Café Elinkwijk aan de Amsterdamsestraatweg. Hoewel ze niet langer eigenaar is, woont Ellis nog altijd boven de kroeg en is geregeld ‘beneden’ te vinden. “Een stamgast werkt voor Talpa, het bedrijf van SBS-eigenaar John de Mol. Hij vroeg me of ik een wereldreis wilde maken. Ik dacht die ‘ie me zat te dollen, maar hij bleek serieus te zijn. Toen ik had ingestemd, ging het allemaal heel snel.” In tegenstelling tot enkele andere deelnemers was de Utrechtse wel eerder op vakantie geweest. “Naar Spanje. Zelfs een keer met het vliegtuig, omdat ik de lange reis met de auto zat was.”

“De Russen kwamen wel nors over, alsof hun lachspieren bevroren waren”

Schaatsen in Moskou

Half februari zat ze in het vliegtuig naar de eerste bestemming Moskou, waar deelnemer Paul het circus wilde bezoeken. “Opstijgen vond ik zo kicken! Het Kremlin en het Rode Plein waren prachtig. Ik heb er zelfs nog geschaatst met onze begeleider en presentator Dennis van der Geest. De Russen kwamen wel wat nors over, alsof hun lachspieren bevroren waren.” Vrolijk werd Ellis vervolgens van Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. “Ik had er nooit van gehoord, maar nu is het mijn favoriete stad. Herman van 81 ging er een parachutesprong maken, we waren zo trots op hem. In Dubai is een winkelstraat van vijftien kilometer. Wat was ik graag gaan shoppen! Helaas was daar geen tijd voor.”

Stront tussen de tenen

Want het vliegtuig wachtte en bracht de levenslustige senioren via Zuid-Afrika naar Thailand, waar de wens van Ellis in vervulling ging. “Als ze me vroeger in de dierentuin kwijtgeraakt waren, vonden ze me altijd terug bij de olifanten. In Thailand zag ik ze eerst in het wild en wilde gelijk de jeep uit om ze aan te raken. Aan hun oren kon ik zien dat ze rustig waren. Een dag later heb ik in een poel tamme olifanten gewassen. Schitterend! Ondanks de stront die ik tussen mijn tenen voelde. Ik zei tegen Dennis: ‘Kom er lekker bij.’ Hij stapte erin, voelde hetzelfde en zei: ‘Ellis, hier ben ik niet blij mee.’ Hahaha!”

“‘Ik ga doen alsof ik high ben’, zei ik tegen Anne. Wat hebben we gelachen!”

‘Het was genieten, jochie’

De Utrechtse had de tijd van haar leven tijdens de wereldreis die haar verder nog naar Canada, Lapland, Colombia en Guatemala bracht. “Het ene moment zit je in thermoskleding achterop de sneeuwscooter, het volgende moment rook je een waterpijp in de woestijn. Tegen deelneemster Annie – nu een goede vriendin – zei ik: ‘Ik ga doen alsof ik high ben.’ Ik liet me achterover in het zand vallen. We hebben gelachen!” Half maart kwam er een eind aan een onvergetelijk avontuur. “Ik zei pas nog tegen Willem”, – ze knikt weemoedig naar het portret van haar negen jaar geleden overleden man – “jochie, wat ik nou toch allemaal heb meegemaakt. Het was genieten.”

‘De wereld rond met 80-jarigen’ is elke donderdag te zien om 21.30 uur op SBS6. In de uitzending van morgen, donderdag 8 juni, staat de wens van Ellis centraal. Ellis zelf kijkt de aflevering “gezellig samen met de stamgasten in het café”.

adv.