Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Sophie (25) maakte een documentaire over verwachtingen in de liefde

Door Bonnie Dekkers 15 september 2020

‘Later als ik groot ben, word ik verliefd op een prins. En dan is alles goed. Dacht ik.’ Dat zijn de woorden waarmee Sophie van Bree (25) haar documentaire De Prins Op Het Grijze Paard aankondigt. Want wat nou als je van kleins af aan zo in de liefde gelooft, maar dit als volwassene best tegen blijkt te vallen? Sophie onderzoekt het in haar documentaire die ze maakte als afstudeerproject aan de HKU.

Toen Sophie klein was, keek ze veel Disneyfilms. Nu zit ze op Pinterest en ziet daar allemaal ‘perfecte relatieplaatjes’ voorbijkomen. Vanaf haar jeugd heeft ze een ideaal beeld van de liefde, dat regelmatig botst met de realiteit. “Aan de ene kant is het heerlijk om een romanticus te zijn, aan de andere kant ben ik er ook onrustig door. Door constant meer te willen en de vergelijking met het zogenaamde ‘hoe het hoort’. Gebaseerd op social media, films en de buitenwereld.”

Hoge verwachtingen

Door wat Sophie in de buitenwereld zag, kreeg ze een bepaald perfectionisme en verwachtingen. Zij wilde dat ook: de prins die je wakker kust en die vrouw zijn die na één date al de ware vindt. “Daar liep ik wel vaak tegenaan. Met daten had ik bijvoorbeeld hele hoge verwachtingen, maar in de realiteit bleek het vaak een teleurstelling te zijn.” Toen Sophie een fijne relatie kreeg, merkte ze dat ook daar dingen waren die botsten met de realiteit. “Ik had het gevoel dat het constant leuk moest zijn. Wanneer het dan ‘normaal’ was, vroeg ik mezelf af of het wel goed zat.”

Al die overpeinzingen brachten Sophie op het idee voor haar documentaire. “Toen ging ik nadenken, onderzoek doen, mensen spreken.” Ze sprak verschillende stellen, van polyamoreus tot gereformeerd. “Ik wilde herkenning bieden en verschillende perspectieven laten zien. Hierdoor kwam ik steeds dichter bij het concept en heb ik gedurende het jaar de documentaire ontwikkeld. “Het is echt een zoektocht geweest.”

Vasthouden (of niet) aan romantische verlangens

In haar documentaire probeert Sophie antwoord te vinden op de vraag ‘in hoeverre helpt het vast te houden aan romantische verlangens op basis van social media, films, de buitenwereld?’ Daarbij keek ze naar of je bij een dezelfde partner kunt blijven, het ideaalbeeld versus de realiteit en de generatie millennials.

Tekst loopt door onder de foto’s

Still uit de documentaire De Prins Op Het Grijze Paard
Still uit de documentaire De Prins Op Het Grijze Paard
Still uit de documentaire De Prins Op Het Grijze Paard

Op zoek naar avontuur

Wat de documentaire de Utrechtse heeft gebracht? Een bepaald gevoel van rust; het gevoel dat ze ook veel uit zichzelf kan halen en dat het niet altijd uit een ander hoeft te komen. “Als ik verlang naar meer avontuur, kan ik ook zelf op pad gaan. Daarvoor hoef ik niet bij mijn vriend aan te kloppen. Begin dit jaar kwam ik net uit Azië en miste daarna het avontuur. Ik ben toen van Utrecht naar Apeldoorn gaan fietsen. Het was een lange tocht, maar zo heb ik wel mijn eigen avontuur gecreëerd.”

Meer vertrouwen in de liefde

Daarnaast zijn Sophies verwachtingen aardig bijgesteld. “Als vrienden over de liefde kletsen, zeg ik nu eerder: waarom probeer je het niet gewoon? Ik heb het idee dat ik wat meer vertrouwen in de liefde heb gekregen. Ik heb de documentaire een beetje ervaren als experiment. Door dingen aan te gaan, leer je weer. Ik sta positiever in de liefde, het bestaat namelijk wel. Maar het blijft ingewikkeld.” Op de vraag of ze nog in de liefde gelooft, zegt ze dan ook volmondig ‘ja’.

“Ik kan het perfectionisme nu ook beter loslaten. Een perfecte relatie zal ik nooit hebben. Er kan namelijk altijd wel iets zijn, want ook ik ben niet perfect. Dat gevoel kan een ander ook bij mij hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

Sophie met haar crew op de set van de documentaire. Foto: Frank van Hulst

Herkenbaarheid

Sophie kreeg, ondanks dat ze het spannend vond om zo’n persoonlijke documentaire te maken, veel positieve reacties. “Het viel me op dat er veel mensen reageerden die al langer in een relatie zitten. Die zeiden bijvoorbeeld: wat denk je veel, je moet niet zoveel denken. Iemand anders zei: ik heb juist wel de prins op het witte paard gevonden. Toen dacht ik: oké, het kan dus wel. Wat mij goed heeft gedaan, is dat er door de documentaire gesprekken zijn ontstaan waaruit veel herkenbaarheid is gekomen. En dat ook veel mensen met onzekerheden en twijfels bezig zijn.”

Sophie gaat verder: “Veel berichten komen van jonge vrouwen die hetzelfde gevoel tegenkomen. Het geeft mij het gevoel dat ik hen kan helpen, dat mensen er iets aan hebben gehad. Het is best dapper als je jezelf zo kwetsbaar laat zien. Ik blijf toch een filmmaker en heb daar bewust voor gekozen. De documentaire is oprecht.”

Documentairemaker meets columnist

Wat de toekomst de Utrechtse gaat brengen? “Ik droom heel groot. Het liefst wil ik een gevestigd documentairemaker worden voor NPO, met docu’s over de zoektocht naar geluk/het ideaalbeeld/realiteit. Daarnaast houd ik ook van schrijven, zo zou ik wel columns over documentaires willen schrijven. Op dit moment maak ik docu’s op mijn werkervaringsplek waarmee ik aan mijn portfolio werk. Zolang ik nieuwsgierig blijf, kan ik genoeg maken”, zegt ze trots.

De documentaire De Prins Op Het Grijze Paard is te zien op de website van 2Doc.

Lees ook:

Krijn (15) ontwierp een tatoeage voor zijn docent: ‘Het is best een big deal’

Hoeveel leerlingen kunnen zeggen dat ze een tattoo mogen ontwerpen voor hun docent? Waarschijnlijk n...

Utrechters Iris en Bouke bouwen een tiny house: ‘Hoe minder spullen, hoe meer vrijheid’

Met deze supervrolijke videoclip maken de Utrechtse vrienden Ramiro, Maarten en Danny tóch een feestje van de zomer

De Utrechtse Hamada heeft MS: ‘Dit gevecht is bijna ondoenlijk, maar ik wil het winnen’

De Utrechtse Irene bouwde een bestelbus om tot huis op wielen: ‘Ik raad het iedereen aan’

Meer over

Utrechters

adv.