Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Sandra maakt kevers van straatafval: ‘Na 400 kevers ben ik gestopt met tellen’

Door Redactie indebuurt Utrecht 16 augustus 2019

Een vrolijke vrouw in een felblauwe trui legt trots haar verzamelde straatafval op de grote, houten tafel die midden in haar woonkamer staat. Blikjes, stenen, hout, legoblokjes, snoeppapiertjes en zelfs een speen… Het zijn voorwerpen waar ze haar fiets voor afspringt. Sandra kijkt met een andere blik naar afval en maakt hiervan de mooiste creaties. “Op een dag heb ik gewoon een blikje gepakt, daar een rondje uit geknipt en toen ik het openvouwde zag ik een kever.” De kunstenares verwondert zich over de schoonheid van het Utrechtse straatafval en maakt daarom kevers van de blikjes die zij op straat vindt.

Door: Pauline Dons

Zooitje

Sandra Westgeest (47) noemt zichzelf sinds vier jaar kunstenares. In november 2015 maakte zij haar eerste kever. “In 2016 heb ik een jaar lang kevers gemaakt. Op dat moment had ik even geen werk en ik wilde mezelf verwennen door iedere dag iets doen wat ik leuk vind,” vertelt ze. “Ik knutsel graag, dus ik heb toen iedere dag een kever gemaakt.” Ze wijst naar de kleurrijke collectie achter haar. “Ik had er geen plan mee en ik deed het echt voor mezelf. Daarna ben ik het verhaal en de symboliek ervan in gaan zien: de kever ruimt op in de natuur en met kleine stapjes kunnen de insecten veel aanrichten. Wij hebben er als mensen ook een zooitje van gemaakt. Samen kunnen we door straatafval te rapen een verandering teweegbrengen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Pauline Dons

Oefening baart kunst

Sandra’s blauwe ogen stralen achter haar bruine brilmontuur wanneer ze vertelt over het afval. “Ik houd van het materiaal en dat is een reden waarom ik ben gaan rapen. Ik zag mooie, glimmende blikjes liggen en dacht: waarom gooi je dat nou weg? Die blikjes ben ik gaan bewaren.” Inmiddels heeft Sandra een bedrijfje opgericht, waarmee ze haar kunstwerken verkoopt: Slow Art Galerie. Ze gaat iedere dag op pad om afval te rapen, zodat ze weer nieuw materiaal heeft om mee te werken.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Pauline Dons

Straatafval rapen

Vorig jaar raapte Sandra per dag gemiddeld 125 stukjes straatafval. Dat deed ze tien dagen lang. “In het begin had ik per week twee volle vuilniszakken aan de straat staan: een van de straat en de ander van mezelf en het gezin.” Dit jaar heeft ze het kader voor zichzelf kleiner gemaakt, zodat ze meer kan bewaren voor haar kunst. “Ik spaar nu bijvoorbeeld ronde dingetjes, die dan in een potje of een bakje terechtkomen. Ik vind niet iedere dag een blikje, maar ik vind wel regelmatig blikjes die ik nog niet heb. De kevers worden ook iedere keer weer anders. De techniek verbetert: een kever bestond eerst alleen uit een plat schildje met papieren pootjes en nu zijn ze meer 3D opgebouwd.” In haar creaties gaat veel werk zitten. “Ik kan zo een uur zitten prutsen en inclusief rapen en een kever helemaal inlijsten ben ik zo een halve dag bezig.”

Coca-Cola en Chocomelkevers

Geen enkele kever is hetzelfde. “Ik heb kevers waarvan de schild is gemaakt van een blikje Arizona, maar ook Lipton Ice Tea, Coca-Cola, Seven-Up, Fanta, Chocomel en nog veel meer. Chocomelkevers geven mensen een happy feeling“, vertelt Sandra terwijl ze de kever trots toont. “Red Bull niet, de energydrank drinkers zitten niet in mijn doelgroep”, grapt Sandra en haar vrolijke schaterlach klinkt door haar atelier. Ze gaat verder: “De populairste kevers zijn toch wel die van Coca-Cola of Chocomel. Ik vind het ook grappig om te zien dat alles wat op straat ligt, ook echt hier te koop is. Het is dus best lokaal wat ik verzameld heb. Het is echt Utrechts straatafval.”

Ondernemer Uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een leuke ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten!

Martijn Fianne Tijm

Eerst bankier en consultant, nu een eigen horecazaak: Fianne en Martijn runnen Tijm

Van vaste (kantoor)baan naar een eigen zaak: je moet het maar durven. Erover fantaseren is één ding,...

Nina Oudshoorn is relatiepsycholoog: ‘Ik zit hier ook weleens met tranen in mijn ogen’

Van kantoorbaan naar eigen toko: Justine maakt de mooiste nagelkunstwerkjes van Utrecht

adv.