Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse José verhuisde naar Amerika en runt er nu een stripclub

Door Anna-Livia de Kort 16 juni 2019

Ze is geboren in Zuilen, maar woont inmiddels al bijna dertig jaar in Amerika. José nam in 1990 de grote stap om te emigreren naar het kleine plaatsje Smyrna, in de staat Delaware. Ze heeft het er nog steeds erg naar haar zin, maar het Utrechtse ‘terrasje-pakken-gevoel’ mist ze wel.

José ontmoette haar Amerikaanse man op de vliegbasis in Soesterberg, waar zij destijds werkte. Omdat haar contract in Nederland afliep, besloot ze naar Amerika te emigreren. Inmiddels heeft ze er twee zoons, die dolgraag een keer Utrecht willen ontdekken.

Stripclub Fairways Inn

De Utrechtse heeft in Amerika jarenlang voor een advocatenbureau gewerkt, maar heeft sinds een paar jaar een eigen stripclub. “Ik ben hier zes dagen in de week druk mee bezig, maar ik vind het wel echt een succes. De club ‘Fairways Inn’ is de enige stripclub met een vergunning in de staat Delaware. De muziek, de mensen en het dansen zorgen samen voor een heel goede sfeer.”

Wat José zo fijn vindt aan haar woonplaats? “De ruimte. Ik vind het leuk als we een dagje naar een stad gaan, maar hier is het echt country life. Het ligt ook best centraal: New York is drie uur hier vandaan en Philadelphia is maar een uurtje reizen.”

‘Sommige Amerikanen waren eerst bang voor me’

Directe Nederlanders

Volgens José zijn er grote verschillen tussen Nederlanders en Amerikanen. Zo merkte ze dat sommige Amerikanen ‘bang’ voor haar waren. “Ze vonden me heel erg direct, omdat ik vaak zeg wat ik denk. In Amerika is het belangrijker om lief gevonden te worden. Ze hebben liever dat je liegt maar wel aardig blijft, dan dat je een vraag oprecht beantwoordt. Nederlanders zijn in dat opzicht veel directer.”

Aruba voor de Nederlandse vibes

In de eerste jaren na haar vertrek ging José nog ieder jaar terug naar Nederland. De jaren daarna werd het al veel minder. Op een gegeven moment ontdekte ze een fijne vakantieplek waar ze ieder jaar naar teruggaat: Aruba. “Daar kreeg ik mijn Nederlandse traktatie. Je voelt echt een soort Nederlandse ‘vibe’ daar. Als je bijvoorbeeld in de supermarkt loopt, lijkt het net of je in de Albert Heijn bent. Dat vind ik een erg goeie combinatie voor een vakantiebestemming: je ligt onder de palmbomen, maar hebt er tóch het Nederlandse eten waar ik zo naar smacht.”

José vindt het superfijn om af en toe terug te gaan naar Nederland en om daar vrienden en familie te zien, maar de laatste keer dat ze in Utrecht was, is inmiddels alweer jaren geleden. “Het wordt dus echt tijd om een keer terug te gaan. Dat je familie en vrienden zo’n 20 minuten verder wonen, dat mis ik wel. Hier woont iedereen uren uit elkaar. In veel Amerikaanse families is het normaal om vijf uur te reizen om elkaar te zien.”

‘Als ik een terrasje wil pakken, moet ik een uur rijden’

Terrasje pakken hoort bij de Nederlandse gezelligheid

“Natuurlijk heb ik soms ook trek in een broodje Mario, of zou ik graag willen eten bij Il Pozzo, het Italiaanse restaurant aan de Oudegracht.” Ook mist José het ‘terrasjesgevoel’. Waar je in Utrecht kunt kiezen uit talloze barretjes en terrasjes, zijn de opties in het dorpje Smyrna beperkt. “Dat is echt een deel van de Nederlandse gezelligheid die Amerikanen niet kennen. Als ik een terrasje wil pakken, moet ik een uur rijden naar Philadelphia.”

Delaware of Utrecht?

“Elke keer als ik de Dom zie, pink ik een traantje weg.  Maar als ik een weekje in Utrecht ben, voel ik toch weer die drang om naar huis te gaan. Amerika is echt mijn thuis geworden.”

Nóg meer Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

De Utrechtse Fatma verhuisde naar Wenen: ‘Soms heb ik zin in een broodje Mario’

Natúúrlijk vinden wij dat Utrecht de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan ...

De Utrechtse Miranda verhuisde naar Alaska: ‘De mensen hier zijn veel socialer’

Bente verhuisde van Utrecht naar een klein dorpje in Roemenië

Meer over

Utrechters

adv.