Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Esther woont in Italië: ‘Het lijkt wel oorlog hier’

Door Janine Guijt 17 maart 2020

Scholen en horecazaken zijn dicht, we werken thuis waar mogelijk en bewaren afstand: de Nederlandse maatregelen rondom het coronavirus zijn ingrijpend, maar in Italië is het allemaal een tandje heftiger. De Utrechtse Esther kan erover meepraten. Zij ondervindt nu hoe het is om te leven in een land dat compleet op slot zit.

Gevangenschap

Op dit moment zijn er in Italië 27.980 mensen positief getest en 2158 mensen overleden aan corona. Het land is daarom sinds een week in lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. “Ik kan eigenlijk niet uitleggen hoe naar dit is. Het voelt als gevangenschap, als een soort oorlog, maar dan zonder de dreiging van bommen”, vertelt Esther erover. Sinds tweeënhalf jaar woont ze in Florence, waar ze Engelse les geeft en haar eigen bedrijf Details of Florence heeft, waarmee ze toeristen helpt hun weg te vinden in de stad. Werk dat sinds een week helemaal stil ligt. Esther heeft geen andere keuze dan thuis te zitten. Naar buiten gaan mag alleen als ze daar een goede reden voor heeft. Op straat controleren agenten voorbijgangers en vragen ze naar schriftelijke verklaringen (die je als inwoner van Italië overigens in veel gevallen zelf kan schrijven).

Verhuizen tijdens een lockdown

“Wat het voor mij extra lastig maakt, is dat ik net een nieuw huis heb gekocht. De overdracht is nog nét doorgegaan.” Beetje bij beetje probeert Esther haar spullen van haar oude huis naar haar nieuwe huis – dat vierhonderd meter verderop staat – te verhuizen. “Laatst werd ik daarom enorm uitgescholden omdat ik nog buiten was”, vertelt Esther. Het illustreert wat ze naar eigen zeggen het allernaarste vindt aan deze situatie: “Je merkt dat de sfeer verandert. Het gros van de tijd zie je angst, of boosheid. Mensen gaan elkaar uit de weg en er heerst voortdurend een nare spanning.”

Geen sociaal contact

Iets anders wat Esther lastig vindt aan de situatie is het gebrek aan sociaal contact. “Mijn vriend woont in een ander stadje, dus daar kan ik niet heen. Ook vrienden kan ik niet opzoeken.” Veel van die vrienden zijn overigens ondernemer en maken zich grote zorgen. “Ikzelf kan nog wel even vooruit. Maar ik ken veel mensen die hierdoor financieel kopje onder dreigen te gaan.”

Om de tijd te doden, belt Esther zoveel mogelijk met vrienden en familieleden in Nederland. Of ze terug naar Nederland zou willen, als dat zou kunnen? “Inmiddels wel. Als je zo alleen bent, is het echt moeilijk.” Esther legt uit dat ze zich door deze hele situatie soms wat vervreemd voelt van de Italianen. “Ik merk nu echt een cultuurverschil. Ik voel me bijvoorbeeld totaal geen aansluiting bij de paniekerige sfeer hier, al snap ik waar het vandaan komt.”

‘Blijf mens’

Of Esther nog een boodschap heeft voor Nederlanders? “Zorg dat jullie niet in deze situatie terechtkomen, want het is echt ellendig als je bewegingsvrijheid zo beperkt is. Blijf zo veel mogelijk binnen. En blijf een beetje gezellig tegen elkaar. Help je buurvrouw, denk aan de klant na jou die ook wc-papier wil kopen. Laat je niet leiden door angst. Blijf mens.”

Meer lezen:

Heel Utrecht klapt voor hardwerkende Nederlanders: deel je applausfilmpje met indebuurt

Wat een mooi initiatief: op dinsdag 17 maart applaudisseren Utrechters voor alle mensen die deze dag...

Zo gaan we om met (de berichtgeving over) corona bij indebuurt Utrecht

Hartverwarmend! Zo helpen Utrechters elkaar in tijden van corona

Corona in Utrecht: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

adv.