Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Utrechtse Anne zit vast in Nieuw-Zeeland: ‘Het idee dat ik niet naar mijn familie kan vind ik vreselijk’

Door Janine Guijt 31 maart 2020

Drieënhalf jaar had Anne Bik (22) gespaard voor haar reis naar Nieuw-Zeeland. Met een vriendin zou ze er twee maanden rondtrekken in een camper. Maar al na twee weken gooide corona roet in het eten. Inmiddels verkeert het land in een lockdown en kan Anne voorlopig niet naar huis.

“Nu wordt het toch wel serieus”, zeiden Anne en haar reisgenoot tegen elkaar, nadat bekend werd dat Nederlanders in het buitenland werd geadviseerd om terug te komen naar Nederland. Acht uur later stonden ze op het vliegveld in Christchurch, in de hoop daar een ticket te boeken. “Mijn reisgenootje heeft toen als een soort paniekreactie één van de laatste tickets voor zichzelf geboekt.” Anne bleef achter met de camper. Ze reed een stuk verder en besloot na een tijdje te stoppen voor een overnachting. “Op dat moment realiseerde ik me dat ik helemaal alleen was en brak ik.”

Op slot

Nieuw-Zeeland is één van de landen die – in de strijd tegen het coronavirus – in lockdown verkeert. Eerder deze maand kondigde premier Jacinda Ardern de ‘strengste reisbeperkingen ter wereld’ aan, begin vorige week besloot ze het hele land ‘op slot’ te doen. Nieuw-Zeelanders moeten zoveel mogelijk binnenblijven en er gaan zo goed als geen vluchten naar het buitenland. De prijzen van de weinige vliegtickets die nog beschikbaar zijn, zijn torenhoog. “Ik zou nu nog via Qatar kunnen reizen, maar dat zou minimaal €7500,- kosten en de kans is aanwezig dat die vlucht gecanceld wordt. Je geld krijg je dan niet terug”, vertelt Anne.

‘Ik zou nog via Quatar kunnen reizen, maar dat kost €7500’

Repatriëring

Via een appgroep, waar duizenden gestrande Nederlandse reizigers inzitten, blijft Anne op de hoogte van alle ontwikkelingen over vluchten vanuit Nieuw-Zeeland. Haar hoop is nu gevestigd op repatriëring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassades zijn druk bezig om de 15.000 Nederlandse reizigers die ergens ter wereld gestrand zijn terug te halen naar Nederland. Dat is echter zo’n grote operatie, dat het nog weken kan duren voordat Anne naar huis kan. “Ik hou er rekening mee dat ik hier in ieder geval een maand zit, misschien langer. Het idee dat ik niet naar mijn familie kan vind ik vreselijk. Een familielid heeft corona gehad, en ik ben als de dood dat mijn opa het ook krijgt. Het voelt dan extra naar om zo ver weg te zijn.”

Yoga via Whatsapp

Via de appgroep hoort Anne veel persoonlijke verhalen van medereizigers. “Zowel succesverhalen van mensen die een ticket bemachtigden, maar ook ervaringen van mensen die bijvoorbeeld al 8000 euro kwijt zijn aan vliegtickets van vluchten die gecanceld werden.” Volgens Anne bieden mensen elkaar via de appgroep hulp aan en ontstaan er allerlei initiatieven. “Zo is er een yogadocent die elke avond een les livestreamt en updaten de reizigers elkaar over mogelijke vluchten. “Iedereen is bezig om zichzelf en elkaar zo snel mogelijk thuis te krijgen.”

‘Ik heb het goed’

Inmiddels is Anne niet meer alleen, maar verblijft ze bij een vriend van haar vader in Christchurch. “Ik probeer de situatie te relativeren. Ik ben niet alleen en heb een dak boven mijn hoofd. Er zijn mensen die dat niet hebben, of hun inkomen verliezen door deze situatie. Hoe vervelend het allemaal ook is, ik heb het goed.”

Nog meer verhalen van Utrechters:

Juf Rianne over lesgeven in coronatijd: ‘Skypen met 17 leerlingen is chaos’

Vorige week was misschien wel de vreemdste week ooit voor leerkrachten in Nederland: vanwege de maat...

De Utrechtse Esther woont in Italië: ‘Het lijkt wel oorlog hier’

Utrechter David schreef het openhartige boek How to not kill yourself: ‘Man, práát over je problemen’

adv.