Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anneloes en Claudia zijn maatjes: ‘Hiervoor voelde ik me vaak erg alleen’

Aangeboden door Handjehelpen 16 november 2020

Of ze nu samen gaan wandelen, boodschappen doen of gewoon even bijkletsen op de bank: als Claudia (54) en haar maatje Anneloes (25) elkaar zien, is het altijd gezellig. Het maatjescontact zorgt er bovendien voor dat Claudia zich minder alleen voelt en weer met plezier de deur uit gaat: “Door mijn angstgevoelens kan ik niet alleen reizen en vind ik het al lastig om de bus te pakken naar de stad. De levenslust van Anneloes helpt mij heel erg, en ik laat me graag op sleeptouw nemen door haar.”

Anneloes en Claudia zijn eind vorig jaar aan elkaar gekoppeld door vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Sindsdien spreken ze iedere twee weken en soms vaker samen af. “De reden dat ik graag een maatje wilde, was dat ik me erg alleen voelde. Twee jaar geleden heb ik een psychose gehad en ook daarna bleef ik last houden van angststoornissen”, legt Claudia uit. “Ik merk dat mensen je soms afwijzen wanneer je psychiatrische problemen hebt gehad. Mensen zijn heel voorzichtig wanneer ze horen dat ik een psychose heb gehad, bijvoorbeeld omdat ze dat koppelen aan agressie.”

Praten over van alles en nog wat

Door haar angsten en depressieve gevoelens is het voor Claudia een stuk lastiger geworden om er in haar eentje op uit te gaan: “Er was een tijd dat ik geen kracht meer had om te leven en niets meer kon doen. Zelfs naar de supermarkt gaan voelde als een grote stap. Als Anneloes en ik samen eten en lekker praten, voel ik me weer normaal. Dat is voor mij heel belangrijk. Het contact met haar helpt mij heel erg: zij heeft zoveel levenslust in zich en geeft die ook door aan mij.”

Wanneer Claudia en Anneloes afspreken, gaan ze bijna altijd wel even samen naar buiten. “Dan gaan we bijvoorbeeld samen boodschappen doen, een stukje fietsen of even wandelen”, zegt Anneloes. “Of we bakken iets. En laatst hebben we pizza besteld.” Ondertussen kletst het duo over van alles en nog wat: “We praten over alles wat je maar kunt bedenken. Anneloes vertelt bijvoorbeeld over haar reizen, soms stuurt ze ook foto’s en zie ik alle mooie plekken waar ze naartoe gaat.”

“Het contact met Anneloes helpt mij heel erg: zij heeft zoveel levenslust in zich”

Geluk gehad

De dames zijn het er roerend over eens: de match die Handjehelpen heeft gemaakt is zeker geslaagd. “Met Anneloes heb ik echt geluk gehad”, vindt Claudia. De vrouwen kunnen het goed vinden en hebben veel begrip voor elkaar. Anneloes vertelt: “In het verleden heb ik het psychisch ook weleens moeilijk gehad, dat heb ik ook aan Handjehelpen verteld. Hoewel mijn verhaal heel anders is dan dat van Claudia, heb ik er begrip voor dat ze ups en downs heeft en goede en minder goede dagen.”

‘Als ik met haar ben geweest, voel ik me goed’

Wanneer we vragen naar hun leukste herinneringen samen, hoeft Claudia daar niet lang over na te denken: “Voor mij is álles wat we gedaan hebben een mooie herinnering. Ik vind het altijd fijn met Anneloes en merk dat ik een blij gevoel heb wanneer we elkaar gezien hebben. Een tijd geleden was het voor mij lastig om zo’n gevoel te behouden, maar het gaat steeds beter.”

Anneloes: “Het contact voelt heel natuurlijk. Als ik naar Claudia ga, denk ik niet: ik ga nu weer vrijwilligerswerk doen. We hebben gewoon een relatie opgebouwd, investeren er allebei in en krijgen er veel voor terug. Zo waren er veel dingen in mijn leven die ik voor lief nam, maar doordat Claudia zo dankbaar is, opent ze mijn ogen weleens.”

“Als ik naar Claudia ga, denk ik niet: ik ga nu weer vrijwilligerswerk doen”

Iemand die bij je past

Wat zou Anneloes willen zeggen tegen Utrechters die overwegen om zich ook aan te melden als maatje? “Doen! Handjehelpen gaat écht op zoek naar een goede match. Het is niet zo van: dit is je maatje, succes! Ze hebben echt gezocht naar iemand die bij me past. Dat is ook heel belangrijk, want als er geen klik is, komt maatjescontact niet tot zo’n recht.”

Ook maatje worden?

Lijkt het jou leuk om, net als Anneloes, maatje te worden? Mooi zo, want er zijn heel wat Utrechters die je met jouw gezelschap heel blij kunt maken. In de vacaturebank van Handjehelpen vind je een overzicht van stadsgenoten die op dit moment een maatje zoeken.

Lees ook:

Toon en Yoricke Handjehelpen

Toon en Yoricke zijn maatjes: ‘Dankzij haar kom ik nog eens ergens’

Toon van Esch (69) is al zolang hij zich kan heugen stapelgek op oldtimers, de Citroën DS in het bij...

Irma en Lida zijn maatjes: ‘Ik heb straatangst, maar durf door Lida weer de polder in te gaan’

Ines en Age zijn gastgezin: ‘Het is een feest om te zien hoe leuk de kinderen het hier vinden’

Coosje is maatje via Handjehelpen: ‘Inmiddels is er een echte vriendschap ontstaan’

Wil je écht iets voor iemand betekenen? Word maatje!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Handjehelpen. Meer over Handjehelpen ontdekken?

Handjehelpen

werkplekken

Gesloten09:00 - 18:00

Pallas Athenedreef 12, Utrecht

Bekijk meer:werkplekken

adv.