Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Céline verhuisde van Utrecht naar Portugal: ‘Het is hier een compleet andere wereld’

Door Anna-Livia de Kort 21 juli 2019

Natúúrlijk vinden wij dat Utrecht de allermooiste plek is om te wonen, maar de wereld is groter dan de Domstad. En dus pakken sommige Utrechters hun boeltje om zich op een andere plek te vestigen. Céline Koopmans is daar één van: een half jaar geleden vertrok zij samen met haar vriend en dochtertje naar São Martinho in Portugal. Hier hebben ze samen een bijzonder bedrijf voor outdoor sporters opgezet, genaamd Wings ‘n Waves Portugal.

In Nederland werkte Céline in de hospitalitybranche en organiseerde ze evenementen. Haar vriend is – naar eigen zeggen – een freak op het gebied van buitensport. “We hebben jarenlang nagedacht over hoe we onze krachten konden bundelen, om samen een mooi avontuur aan te gaan. Zo kwamen we uiteindelijk op het idee om Wings ‘n Waves Portugal op te zetten, om voor andere paragliders, kitesurfers en outdoorsporters een accommodatie neer te zetten”, vertelt Céline. Een half jaar geleden vertrok het stel naar Portugal om de sprong in het diepe te wagen.

Tekst loopt door onder de video

Wings ’n Waves Portugal is een verblijfplaats voor mensen die een expeditie doen. Hier bieden ze masterclasses en begeleiding aan voor waaghalzen en outdoorliefhebbers.  Céline legt uit dat het een plek is waar avonturiers vaak ervaringen met anderen delen en volgende plannen maken. Zo ontstaat er een echte community.

Vijftien jaar terug in de tijd

“Het is natuurlijk Europa, maar ik vind het hier een compleet andere wereld”, vertelt Céline. “Aan het begin hadden we veel materiaal voor ons bedrijf nodig. Dit was nergens online te koop. Veel bedrijven hier hebben geen eens een website, dus we hebben vooral rondgereden en via via zijn we aan spullen gekomen.”

Céline heeft naar eigen zeggen vaak het gevoel alsof ze wel vijftien jaar terug in de tijd is. “In Portugal heb je totaal geen 24-uurseconomie. Ik kan bijvoorbeeld niet uitgeteld op de bank gaan liggen en Indonesisch eten bestellen. Dat is in Utrecht heel anders: daar spring je om 21.00 uur nog even op de fiets om snel wat eten te halen op de Biltstraat. Ook gaat alles hier in de middag dicht, daar moesten we in het begin echt aan wennen.”

‘Calma, calma’

Ook de mensen zijn heel anders dan in Nederland: “Calma, calma is hier de uitspraak. Rustig aan, relax, want alles komt toch goed”, aldus Céline. Of Céline Utrecht mist? Zeker weten! “En dan vooral de energie en de vibe van de stad. We hebben twee jaar aan de Oudegracht gewoond. Op zaterdagochtend wanneer de stad langzamerhand wakker wordt, er steeds meer bootjes langsvaren en koffietentjes opengaan… dat mis ik wel, ja.”

Vorig week was de Utrechtse na een half jaar terug in de Domstad. Ze sprong op de fiets en is in haar eentje door de stad gereden. “Ik dacht bij mezelf: wow, de stad heeft zoveel prikkels en losse elementen. Oneindig veel terrasjes, ontzettend veel kleur, bussen en fietsers overal en vooral het geluid van gezelligheid. Dat valt me eigenlijk pas op, heel gek is dat!”

São Martinho of Utrecht?

Rest ons nog het stellen van de hamvraag. Utrecht of Sao Martinho? “Dan kies ik duidelijk voor Sao Martinho. Deze plek geeft zoveel mogelijkheden op het gebied van outdoor sporten. We zijn hier voorlopig echt nog niet uitgekeken. Portugal is erg populair op dit moment voor toeristen. Ik snap het wel: het land is echt prachtig.”

Nóg meer Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

Munchen

De Utrechtse Danielle verhuisde naar München: ‘De Domstad zit nog diep in mijn hart’

München: de stad van het Oktoberfest en de biergartens. De Zuid-Duitse stad is al elf jaar de thuisb...

De Utrechtse José verhuisde naar Amerika en runt er nu een stripclub

De Utrechtse Fatma verhuisde naar Wenen: ‘Soms heb ik zin in een broodje Mario’

Meer over

Utrechters

adv.