Caroline verhuisde van Utrecht naar Toronto: ‘Het was hier laatst -25 graden’

Door Janine Guijt 13 april 2019

Toronto scoort steevast hoog op ‘beste steden om te wonen‘-lijstjes: de welvaart is er hoog, er is relatief weinig misdaad en er is ontzettend veel te beleven. Maar is het er net zo aangenaam toeven als in Utrecht? Om daarachter te komen, belden we met Caroline Visscher. Zij woont sinds augustus 2018 in de Canadese stad.

Fijn, maar koud

Caroline, haar dochter en haar man.

“Een hele grote, hippe stad”, zo omschrijft Caroline haar huidige woonplaats. “Heel multi-cultureel ook, en er is heel veel te doen voor kinderen. Echt een fijne stad waar dingen zoals openbaar vervoer en voorzieningen goed geregeld zijn. Wat wij vooral een groot voordeel vinden, is dat er redelijk dichtbij heel veel mooie natuur te vinden is. We trekken er dan ook regelmatig op uit.” Maar vergis je niet: het is er koud met een hoofdletter K. Caroline vertelt ons dat de therometer afgelopen winter een enkele keer de -25 aantikte. “Maar inmiddels begint het ook hier lente te worden. Al was ik wel jaloers toen ik hoorde dat het bij jullie al twintig graden is geweest.”

‘Je krijgt hier als vrouw een jaar zwangerschapsverlof’

‘Parttime werken? Huh?!’

Caroline vertrok afgelopen augustus samen met haar man en kind van 2,5 naar Toronto, omdat haar man die arts is daar een opleiding tot kinderoncoloog volgt. “De specialisatie in het ziekenhuis waar hij werkt staat goed bekend, dus het was echt een kans.” Zelf is Caroline ook arts, maar haar specialisatie (ouderengeneeskunde) wordt in Canada niet erkend en dus zijn er geen banen in haar specifieke werkveld. “Dus de twee jaar dat we hier wonen, blijf ik thuis om voor onze dochter te zorgen. Toen we nog in Utrecht woonden, werkte ik trouwens vier dagen per week. Als ik dat hier vertel, kijken mensen me heel raar aan. Parttime werken kennen ze hier niet echt. Maar je krijgt hier als moeder dan wel weer een jaar zwangerschapsverlof.”

‘Geef mij maar Toronto’

En zo zijn er nog wel meer verschillen met Nederlanders, weet Caroline ons te vertellen. “Ze zijn hier niet zo direct. Soms moet ik echt een beetje oppassen met wat ik zeg. En de mensen zijn hier allemaal heel vriendelijk, maar het contact blijft wel wat oppervlakkig. Ik vind het soms moeilijk om daar doorheen te breken. Verder hebben mensen in Toronto een beetje een grootstedelijke mentaliteit, zoals sommige Amsterdammers dat ook kunnen hebben. Zo van: Toronto is de allerbeste plek om te wonen en daarbuiten bestaat er niets.”

‘Qua bankzaken heb je hier het gevoel dat je twintig jaar teruggaat in de tijd’

Betalen met cheques

Een ander groot verschil met het leven in Nederland: bankzaken.”Op dat gebied heb je echt het gevoel dat je hier twintig jaar teruggaat in de tijd. Geld overmaken kan maar tot een bepaald bedrag en moet allemaal via e-mailtransfers, echt een gedoe. Onze huur moeten we bijvoorbeeld iedere maand in delen betalen. Er zijn hier zelfs nog mensen die betalen met cheques. Ik weet niet precies waarom Canada op dit gebied zo achterloopt, maar ik denk dat het iets heeft te maken met de grootte van het land. Het is hier in vergelijking met Nederland veel makkelijker om bijvoorbeeld geld te verdoezelen en vervolgens van de radar te verdwijnen.”

Ledig Erf

Het gezin van Caroline verhuist pas in de zomer van 2020 definitief terug naar Nederland, maar zijn volgende maand voor een korte periode in Utrecht. “Daar kijk ik echt naar uit! We woonden vlakbij het Ledig Erf en ik mis die omgeving. En de singels. En de mooie parken waar je gewoon even naar toe kunt wandelen.”

De perfecte stad

Rest ons nog  het stellen van de hamvraag: Utrecht of Toronto? “Utrecht! Maar als ik ze beide kon combineren, zou je de perfecte stad hebben.”

Utrechters in het buitenland

Ben jij ook een Utrechter die in het buitenland woont? We komen graag met je in contact om je verhaal te horen! Inmiddels hebben we al heel wat geëmigreerde Utrechters gesproken. Op het wereldkaartje hieronder zie je wie ze zijn en waar ze wonen.

Nicky verhuisde van Utrecht naar Brisbane: ‘Mensen zijn hier veel relaxter en vriendelijker’

Je kunt de Utrechter wel uit Utrecht halen, maar Utrecht niet uit de Utrechter. Sinds we regelmatig ...

Siroon verhuisde van Utrecht naar Melbourne: ‘De natuur is hier overweldigend mooi’

Martina verhuisde van Utrecht naar Burundi: ‘Even naar de film gaan kan hier niet’

Utrechter Folke verhuisde naar Tallinn: ‘Je kan het jochie uit het stadsie halen, maar het stadsie niet uit het jochie’

Meer over

Utrechters

adv.