Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bye-bye Archimedeslaan! Jort moet zijn flat uit: ‘Het indoor sneeuwballengevecht zal ik nooit vergeten’

Door Redactie indebuurt Utrecht 15 juni 2019

Van de buitenkant is de Archimedeslaan 16 een troosteloos gebouw dat al jaren op de slooplijst staat, maar er gaat een bijzondere wereld in schuil. Het pand telt vierhonderd bewoners: een mix van studenten en werkenden. Achter iedere deur woont een bewoner met zijn eigen verhaal. Over een paar maanden wordt het gebouw gesloopt en daarmee komt ook een einde aan een bijzondere tijd. In deze reeks komen daarom (oud)-bewoners aan het woord. Deze week: Jort de Witte.

Tekst en beeld: Loes Vijgen

Hoe ben je op de Archimedeslaan terechtgekomen?

“Ik kom oorspronkelijk uit een dorpje net boven Amsterdam en eigenlijk wilde ik daar gaan wonen en studeren, maar Amsterdam is in de afgelopen tien jaar zo onbetaalbaar geworden. Mijn toenmalige vriendin en ik dachten eerst dat we in Utrecht vanzelf wel iets zouden vinden, totdat we erachter kwamen dat hier het woningprobleem voor studenten en starters bijna net zo groot is als in Amsterdam. Een vriend van mij woonde hier op de Archimedeslaan en uiteindelijk zijn we daar gaan hospiteren. Soms alleen, soms met elkaar. Al snel merkten we dat samen hospiteren geen zin had, dus toen ben ik na acht hospiteeravonden in deze gang terechtgekomen en is mijn vriendin bij me ingetrokken. Niet alle huisgenoten waren blij met een extra huisgenoot, dus toen de kamer naast die van mij vrijkwam was iedereen het er al snel over eens dat mijn vriendin erin mocht. We richtten een van de kamers in als woonkamer en de ander als slaapkamer. Superpraktisch.”

‘Uiteindelijk is mijn ex naar de andere kant van de gang verhuisd, dus nu komen we elkaar alleen nog in de keuken tegen’

Hoe was dat om samen met je vriendin in een studentenhuis te wonen?

“Het was heel gezellig totdat het uitging. De muren tussen de kamers bestaan uit hele dunne gipsplaten en letterlijk ieder geluid kun je horen. Toen het net uit was hoorde ik mijn vriendin aan de andere kant van de muur snikken, terwijl ik op mijn eigen kamer lag te huilen. Ontzettend pijnlijk. Uiteindelijk is mijn ex naar de andere kant van de gang verhuisd, dus nu komen we elkaar alleen nog in de keuken tegen. Nog steeds niet ideaal, maar beter dan niets. Het dieptepunt was toen ik een onbekende jongen tegenkwam bij de douches en ik vroeg of ik hem ergens mee kon helpen. Bleek hij op bezoek te zijn bij mijn ex…”

Foto: Loes Vijgen

Toch ben je toen niet verhuisd. Waarom niet?

“Omdat de Archimedeslaan een ontzettend bijzondere plek is om te wonen. Het is niet een typisch studentenhuis, meer een jongerenwoongroep. Mijn vader vindt dit pand verschrikkelijk, maar dat komt omdat hij er niet woont. Je moet hier echt wonen om te merken wat voor een hechte gemeenschap dit eigenlijk is. Je kunt ook altijd naar een andere gang als je je verveelt en er wonen hier veel verschillende soorten mensen. Dit vind je niet zo snel ergens anders en dat maakt het ook zo jammer dat het binnenkort gesloopt wordt. Het enige irritante is de rommel, maar we proberen het zo goed mogelijk schoon te houden.”

Wat zijn nog meer bijzondere herinneringen aan wonen op de Archimedeslaan?

“Tijdens de afgelopen jaarwisseling is een huisgenoot uit onze gang door een verschrikkelijk ongeluk overleden. De volgende dag kregen we het vreselijke bericht te horen. We hebben zijn kamer opgeruimd voordat zijn ouders kwamen, zo onwerkelijk. In onze gang hangt een foto van ons allemaal in een kringetje, met de armen om elkaar heen, bij de begrafenis. Zo’n verschrikkelijke gebeurtenis brengt je als gang nog dichter bij elkaar. We denken nog vaak aan hem en hebben ook een herdenkingsplekje in de keuken ingericht. Zijn kamer is leeg, er komt niemand anders meer in te wonen. Dat is heel fijn.”

Bijzonder hoe jullie met dit verlies zijn omgegaan. Hoe gaat het nu?

“Het gebeuren tijdens oud en nieuw is een flinke domper geweest, maar gelukkig staan er ook nog mooie gebeurtenissen in mijn geheugen gegrift. Ik zal nooit vergeten dat we tijdens de hevige sneeuwval van een tijdje terug plastic zakken vol met sneeuw en drab naar de keuken hebben gesleept om daar een heus indoor sneeuwballengevecht te houden. Het was legendarisch.”

Lees ook:

Bye-bye Archimedeslaan! Nikita moet haar flat uit: ‘De viezigheid weegt niet op tegen de gezelligheid’

Van de buitenkant is de Archimedeslaan 16 een troosteloos gebouw dat al jaren op de slooplijst staat...

Meer over

Utrechters

adv.