Bijzonder: BuurtMaaltijden bezorgt gratis maaltijden gemaakt voor én door Overvechters

Aangeboden door Utrecht Verbindt

Erwin Buurtmaaltijden
Foto: Erwin van Asselt

Voor velen was 2020 een jaar met tegenslagen. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ook initiatieven voortgebracht die laten zien dat Utrechters in moeilijke tijden voor elkaar klaarstaan. Een mooi voorbeeld is BuurtMaaltijden: een burgerinitiatief waarbij Overvechters verse maaltijden koken voor wijkgenoten die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. We spreken oprichter Erwin van Asselt (26) over zijn bijzondere idee.

“Op zondag 15 maart 2020 werd de eerste lockdown in Nederland aangekondigd. Dat betekende dat onder meer de horeca moest sluiten”, begint Erwin te vertellen. “De vraag die gelijk door mijn hoofd schoot: wat gebeurt er met alle voedselvoorraden? De maandag erop ben ik rond gaan bellen naar horecazaken in de stad om mijn vraag te stellen. Veel ondernemers hadden zoveel eten over dat ik heel impulsief besloot om dat allemaal op te halen. Samen met een vriendin ging ik op een bakfiets langs bij onder andere Gys, Metro City Kitchen en De Rechtbank. Uiteindelijk konden we zoveel meenemen, dat één bakfiets bij lange na niet genoeg was!”

Behoefte aan sociaal contact

Wat Erwin vervolgens deed met al die voedselvoorraden? “Die hebben we langsgebracht bij mensen die normaal over de vloer komen bij buurthuizen in Overvecht. Door corona waren die ook dicht. We dachten: als mensen niet naar het buurthuis kunnen, brengen wij een stukje gezelligheid van het buurthuis bij hen thuis.”

Mensen waardeerden het lekkere eten dat ze kregen, maar waren vooral blij met het sociale contact. Erwin vertelt: “Mensen vonden het leuk dat er een vrijwilliger voor de deur stond die naar hun verhaal wilde luisteren, hen vroeg hoe het echt met ze ging of waar ze tegenaan liepen in deze tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

BuurtMaaltijden
Foto: BuurtMaaltijden Facebook

Professionele koks

Al snel raakten er professionele koks betrokken bij BuurtMaaltijden. “Op LinkedIn vroeg ik of mensen zin hadden om mee te helpen. Daarop reageerden koks die op dat moment niet konden werken, maar wél graag iets wilden doen. Slechts drie weken na het ontstaan van BuurtMaaltijden kookten zij samen al ruim honderd maaltijden per week om uit te delen in de wijk.”

Voor en door Overvechters

Aangezien Erwin merkte dat onder Overvechters behoefte was aan verbinding, is de insteek van BuurtMaaltijden daar nu meer op ingericht. Mensen die een BuurtMaaltijd hebben ontvangen, kunnen nu ook zelf betrokken raken bij het initiatief. “Het maakt niet uit of iemand de keuken draaiende houdt of bij wijze van spreken één paprika snijdt”, aldus Erwin. “Onze doelgroep bestaat deels uit mensen die geïsoleerd leven; hen willen we activeren om zich weer onderdeel te voelen van de samenleving. Zo is er een man die regelmatig helpt met afwassen en daar veel voldoening uit haalt. Dat is ontzettend tof!”

Er is inmiddels een diverse club wijkbewoners betrokken bij BuurtMaaltijden. “Het zijn Overvechters met verschillende leeftijden en achtergronden. We brengen mensen samen die anders niet snel met elkaar in contact zouden komen; dat maakt het zo leuk! Het zorgt ook voor een enorme variëteit aan gerechten. Een man met Marokkaanse roots die meehelpt wil bijvoorbeeld graag couscous maken, maar we koken ook curry, macaroni en stamppot. Wel ligt de focus standaard op gezond eten. De ingrediënten waarmee we koken krijgen we van lokale supermarkten.”

Tekst gaat verder onder de foto

BuurtMaaltijden
Foto: BuurtMaaltijden Facebook

Winnaar van de Utrechtse vrijwilligerstrofee

Erwin heeft de afgelopen maanden veel mooie reacties ontvangen op BuurtMaaltijden. Welke daarvan bleven hem in het bijzonder bij? “Waar ik gelijk aan denk is de Utrechtse vrijwilligerstrofee die we afgelopen december wonnen. Als je initiatief zo’n prijs wint, is dat een hele mooie reactie. Zelf zag ik dat er behoefte was aan iets als BuurtMaaltijden en als anderen dat bevestigen, is dat geweldig.”

Al zijn de reacties van blije Overvechters misschien wel nog veel mooier. “Laatst kwamen een paar dames pannenlappen langsbrengen die ze zelf hadden gehaakt, als bedankje. En van een andere vrouw hoorde ik dat zij iedere dinsdag afspreekt met een buurtgenoot en dat ze dan samen hun buurtmaaltijd eten. Daar kijken ze erg naar uit, want het is het enige moment in de week waarop ze iemand zien.”

‘Het is mijn droom om een sociale onderneming op te zetten’

Wat zijn Erwins toekomstplannen voor BuurtMaaltijden? “Vooralsnog is het een burgerinitiatief, maar ik hoop hier een sociale onderneming van te kunnen maken. Ook zou het mooi zijn om op een dag betaald werk te kunnen aanbieden aan mensen die zelf lastiger aan een baan komen.” Voor Utrechters die enthousiast zijn geworden over dit initiatief en zelf een steentje willen bijdragen, heeft Erwin de volgende boodschap: “Uiteindelijk zou het mooi zijn als mensen eten aan ons kunnen doneren. Momenteel is dat nog niet mogelijk, maar later kan dit via onze website. Om op de hoogte te blijven van wat we doen, kunnen mensen ons volgen op Instagram en Facebook.”

Mooie initiatieven, toffe tips en meer

Naast Erwin zijn er nog veel meer Utrechters die in coronatijd een bijzonder initiatief zijn gestart. Op de website van Utrecht Verbindt vind je mooie voorbeelden. Ook vind je op de website tips om er thuis het beste van te maken in lockdowntijd en maak je kennis met diverse creatieve ondernemers uit onze stad.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht”

Corona-update van het RIVM: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht

man vrouw fietsen fietsstraat witte vrouwenstraat homemade vegan bananenbrood
Ga naar “Middelbare scholen open en winkelen op afspraak: deze dingen kunnen straks weer in Utrecht”

Middelbare scholen open en winkelen op afspraak: deze dingen kunnen straks weer in Utrecht

centrum steenweg utrecht
Ga naar “Aantal besmettingen iets toegenomen: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht”

Aantal besmettingen iets toegenomen: dit zijn de nieuwste cijfers van Utrecht

vredenburg utrecht

In onze gids

Ga naar “Il Mondo”

Il Mondo

 • Laan van Nieuw Guinea 46
 • Restaurants en horeca
 • 16:30 - 21:30
pizza (1)

Nu geopend

Ga naar “Kashmir Kitchen”

Kashmir Kitchen

 • Adelaarstraat 120
 • Restaurants en horeca
 • 15:00 - 23:00
vegetarisch eten utrecht

Nu geopend

Ga naar “Cafetaria Kemer”

Cafetaria Kemer

 • Albatrosstraat 12
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 03:00
Kebab fastfood snelle hap op Utrecht Centraal

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Pickwick 1-Kops thee Fruit of lekker fris van € 2,58 voor € 1,99”

Pickwick 1-Kops thee Fruit of lekker fris van € 2,58 voor € 1,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 6 maart 2021
Ga naar “Pergola van € 999 voor € 799,20”

Pergola van € 999 voor € 799,20

 • Karwei
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Xenos”

Xenos

 • Xenos
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Jeugdzorgwerker Utrecht”

Jeugdzorgwerker Utrecht

 • Maandag
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Backoffice medewerker”

Backoffice medewerker

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Servicecoördinator”

Servicecoördinator

 • Krosto Techniek
 • Fulltime
Ga naar “Recruitment Consultant”

Recruitment Consultant

 • Voort
 • Fulltime
Ga naar “Assistent vestigingsmanager”

Assistent vestigingsmanager

 • Krosto Techniek
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Brieven van Belle”

Brieven van Belle

 • Bistro Belle
 • 30 juli 2020