Tim is mede-eigenaar van Keck & Lisa: ‘Mijn vader en broer helpen nu met pakketjes bezorgen’
Voor veel ondernemers is 2020 op zijn zachtst gezegd een pittig jaar geweest. Gelukkig laten de hardwerkende ondernemers uit onze...
Aangeboden door Utrecht Verbindt
Voor velen was 2020 een jaar met tegenslagen. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ook initiatieven voortgebracht die laten zien dat Utrechters in moeilijke tijden voor elkaar klaarstaan. Een mooi voorbeeld is BuurtMaaltijden: een burgerinitiatief waarbij Overvechters verse maaltijden koken voor wijkgenoten die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. We spreken oprichter Erwin van Asselt (26) over zijn bijzondere idee.
“Op zondag 15 maart 2020 werd de eerste lockdown in Nederland aangekondigd. Dat betekende dat onder meer de horeca moest sluiten”, begint Erwin te vertellen. “De vraag die gelijk door mijn hoofd schoot: wat gebeurt er met alle voedselvoorraden? De maandag erop ben ik rond gaan bellen naar horecazaken in de stad om mijn vraag te stellen. Veel ondernemers hadden zoveel eten over dat ik heel impulsief besloot om dat allemaal op te halen. Samen met een vriendin ging ik op een bakfiets langs bij onder andere Gys, Metro City Kitchen en De Rechtbank. Uiteindelijk konden we zoveel meenemen, dat één bakfiets bij lange na niet genoeg was!”
Wat Erwin vervolgens deed met al die voedselvoorraden? “Die hebben we langsgebracht bij mensen die normaal over de vloer komen bij buurthuizen in Overvecht. Door corona waren die ook dicht. We dachten: als mensen niet naar het buurthuis kunnen, brengen wij een stukje gezelligheid van het buurthuis bij hen thuis.”
Mensen waardeerden het lekkere eten dat ze kregen, maar waren vooral blij met het sociale contact. Erwin vertelt: “Mensen vonden het leuk dat er een vrijwilliger voor de deur stond die naar hun verhaal wilde luisteren, hen vroeg hoe het echt met ze ging of waar ze tegenaan liepen in deze tijd.”
Tekst gaat verder onder de foto
Al snel raakten er professionele koks betrokken bij BuurtMaaltijden. “Op LinkedIn vroeg ik of mensen zin hadden om mee te helpen. Daarop reageerden koks die op dat moment niet konden werken, maar wél graag iets wilden doen. Slechts drie weken na het ontstaan van BuurtMaaltijden kookten zij samen al ruim honderd maaltijden per week om uit te delen in de wijk.”
Aangezien Erwin merkte dat onder Overvechters behoefte was aan verbinding, is de insteek van BuurtMaaltijden daar nu meer op ingericht. Mensen die een BuurtMaaltijd hebben ontvangen, kunnen nu ook zelf betrokken raken bij het initiatief. “Het maakt niet uit of iemand de keuken draaiende houdt of bij wijze van spreken één paprika snijdt”, aldus Erwin. “Onze doelgroep bestaat deels uit mensen die geïsoleerd leven; hen willen we activeren om zich weer onderdeel te voelen van de samenleving. Zo is er een man die regelmatig helpt met afwassen en daar veel voldoening uit haalt. Dat is ontzettend tof!”
Er is inmiddels een diverse club wijkbewoners betrokken bij BuurtMaaltijden. “Het zijn Overvechters met verschillende leeftijden en achtergronden. We brengen mensen samen die anders niet snel met elkaar in contact zouden komen; dat maakt het zo leuk! Het zorgt ook voor een enorme variëteit aan gerechten. Een man met Marokkaanse roots die meehelpt wil bijvoorbeeld graag couscous maken, maar we koken ook curry, macaroni en stamppot. Wel ligt de focus standaard op gezond eten. De ingrediënten waarmee we koken krijgen we van lokale supermarkten.”
Tekst gaat verder onder de foto
Erwin heeft de afgelopen maanden veel mooie reacties ontvangen op BuurtMaaltijden. Welke daarvan bleven hem in het bijzonder bij? “Waar ik gelijk aan denk is de Utrechtse vrijwilligerstrofee die we afgelopen december wonnen. Als je initiatief zo’n prijs wint, is dat een hele mooie reactie. Zelf zag ik dat er behoefte was aan iets als BuurtMaaltijden en als anderen dat bevestigen, is dat geweldig.”
Al zijn de reacties van blije Overvechters misschien wel nog veel mooier. “Laatst kwamen een paar dames pannenlappen langsbrengen die ze zelf hadden gehaakt, als bedankje. En van een andere vrouw hoorde ik dat zij iedere dinsdag afspreekt met een buurtgenoot en dat ze dan samen hun buurtmaaltijd eten. Daar kijken ze erg naar uit, want het is het enige moment in de week waarop ze iemand zien.”
Wat zijn Erwins toekomstplannen voor BuurtMaaltijden? “Vooralsnog is het een burgerinitiatief, maar ik hoop hier een sociale onderneming van te kunnen maken. Ook zou het mooi zijn om op een dag betaald werk te kunnen aanbieden aan mensen die zelf lastiger aan een baan komen.” Voor Utrechters die enthousiast zijn geworden over dit initiatief en zelf een steentje willen bijdragen, heeft Erwin de volgende boodschap: “Uiteindelijk zou het mooi zijn als mensen eten aan ons kunnen doneren. Momenteel is dat nog niet mogelijk, maar later kan dit via onze website. Om op de hoogte te blijven van wat we doen, kunnen mensen ons volgen op Instagram en Facebook.”
Naast Erwin zijn er nog veel meer Utrechters die in coronatijd een bijzonder initiatief zijn gestart. Op de website van Utrecht Verbindt vind je mooie voorbeelden. Ook vind je op de website tips om er thuis het beste van te maken in lockdowntijd en maak je kennis met diverse creatieve ondernemers uit onze stad.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken