Binnenkijken bij Erna: ‘We hebben hier echt een vakantiegevoel’

Foto: indebuurt Utrecht

Erna Otten – Wammes (67) woont sinds 2018 samen met haar man Ab Otten (69) in een penthouse met uitzicht over het Brusselplein. Al vanaf de eerste dag dat ze in Leidsche Rijn wonen voelen ze zich er thuis. Erna: “Veel ouderen willen rust, maar wij houden juist van een beetje reuring.”

Erna en Ab hebben elkaar 53 jaar geleden leren kennen. Erna vertelt: “Ik was 15 toen ik op de zaterdag bij de Blokker op Overvecht werkte. Mijn man kwam een cadeautje voor zijn moeder kopen en zag mij. Hij kende me wel een beetje via een vriend, nou en daar kwam een afspraak uit.” Inmiddels zijn ze 45 jaar getrouwd met twee zoons en een kleinzoon van vijf jaar. Wat het stel bij elkaar gebracht heeft? “Uitgaan, lekker eten en lachen met elkaar. En dat doen we nog steeds heel erg graag.”

Te groot huis

Voordat Erna en Ab in Leidsche Rijn woonden, hebben ze 40 jaar in Maarssenbroek gewoond. Eerst een maisonnette toen ze net getrouwd waren, daarna een eengezinswoning en als laatste hebben ze 22 jaar in een herenhuis gewoond. “Dit huis was geweldig. Het was groot en de tuin was heerlijk aan het water. Maar toen onze zoons het huis uit waren, was het te groot voor ons tweeën. M’n man had gelijk dat we in een appartement moesten wonen, maar ik associeerde dit met senioren. En dat wil ik absoluut niet, want ik voel me nog jong.”

Groot terras

Toen Ab dit pand vond was de associatie met een ouderenwoning al snel weg. Met een woonoppervlakte van 110 vierkante meter en een waanzinnig terras, voelt het bijna als een vakantiewoning. Voor de bezichtiging wist ik wel dat het terras ruim was, maar als je het hoekje omgaat heb je nog een heel stuk. Ik maakte me van tevoren gewoon druk hoe ik dit allemaal moest aankleden, maar dat is wel gelukt.”

Lees verder onder de foto’s >

Veel ruimte

De huiskamer heeft grote ramen waardoor er veel licht naar binnenkomt. Voor de muur hebben ze iets creatiefs bedacht. “We wisten niet goed wat we me de lege muur zouden doen. Mijn man wilde net zoals heel veel mannen een grote televisie, maar ik vond dat nogal overdreven. Ik ben op zoek gegaan naar een mooie oplossing. In ons vorige huis hadden we een echte open haard. Dat mag hier niet. Daarom heb ik een kast laten ontworpen met waterdamp haard en waar een televisie boven kan. Zo zijn we allebei tevreden.”

De keuken is in het verlengde van de woonkamer. “Ik zit heel veel aan het keukeneiland met m’n tablet en kopje koffie. Dit is een heel fijn plekje daarvoor.”

Lees verder onder de foto’s >

Extra slaapkamer en toilet

In totaal heeft het huis drie slaapkamers. “Van één slaapkamer hebben we een inloopkast gemaakt, één slaapkamer is helemaal voor onze kleinzoon die af en toe blijft slapen en de derde is voor onszelf.” Verder hebben ze een ruime badkamer met douche, bad en toilet. Op de gang is een extra toilet. “Deze gebruiken we maar voor gasten.” Ook hoort er nog een grote berging bij het appartement. “Deze heeft een heel hoog plafond. We hebben er een zolder in laten maken voor alle tuinkussens.”

Lees verder onder de foto’s >

Eigen stijl

In welke stijl het huis is ingericht vindt Erna lastig om te zeggen. Dit zou weleens kunnen komen doordat ze zowel oude als nieuwe spullen in huis hebben. “De tafel is al 40 jaar oud en was van de stiefbroer van mijn man. Toen hij overleed hebben we de tafel wit gespoten en we willen hem niet meer kwijt. Tegenwoordig zie je overal kleine tafeltjes, maar dat wil ik niet.” In de keuken staat dan juist weer een moderne, industriële eettafel met suède stoelen. “De ornamenten in de huiskamer hebben we al heel lang. Deze zou ik eerder als klassiek omschrijven.”

Lees verder onder de foto’s >

Pareltjes

Dat de stijl niet makkelijk te omschrijven is kan ook komen doordat ze niet meedoen aan de trends. “Iedereen doet hetzelfde qua inrichting en dat wil ik voor zijn. Het is lastig om iets bijzonders te vinden, maar het lukt wel. Dan zeggen vrienden waar heb je dat nou weer vandaan?”

Erna is altijd druk op zoek naar originele items. Zo is het schilderij in de woonkamer oorspronkelijk van de kunstuitleen in Amsterdam. “Twee jaar geleden hebben we het gekocht want we waren er helemaal verliefd op.” Ook de lamp is een nieuwe parel in het huis. “Deze is van Philippe Starck en toen ik hem aan mijn man liet zien vond hij hem ook geweldig. Doordat hij transparant is, is hij niet heel aanwezig.”

De foto op de gang is van Louis Vuitton, althans een imitatie daarvan. “Deze hing in een galerij, maar hij was erg duur. Een vriend van me is nogal handig. Ik heb de foto doorgestuurd en nu heb ik hem in mijn gang hangen in perspex. Ik ben er heel erg blij mee”

Lees verder onder de foto’s >

Open kast

Ook Ab heeft wat pareltjes in huis staan. “In deze kast staat servies en karaffen van onze familie. Daarnaast staat hier ook de humidor (klimaatkast) van mijn man. Hij rookt graag op z’n tijd een Cubaanse sigaar. Dit doet hij om de hoek, buiten op het terras. Ook vindt hij het lekker om af en toe een goede whiskey te drinken en dit is zijn voorraad.”

Muziek in huis

Een gemeenschappelijke interesse van het stel is muziek. Door het huis hangen dan ook meerdere speakers. “Ik ben gek van salsamuziek en onze zoon stuurt ons regelmatig lounge playlists. Nu heb ik Summerlounge de Provance aanstaan. Daarnaast hebben we om de maand vrienden te eten. Dan vinden we het heerlijk als we 80’s muziek zoals de Bee Gees aan kunnen zetten.”

Reuring

Al vanaf het begin van hun relatie houden ze van feestjes en gezelligheid. Zo gingen ze regelmatig naar Bunnik, Cartouche en Van Dijk in Loosdrecht.” Tegenwoordig gaan ze graag naar feesten zoals 40UP. “We houden van dansen en muziek. En dit feest is speciaal voor mensen boven de 40 jaar. 1 oktober is ons volgende feest in TivoliVredenburg.”

Leidsche Rijn is dan wel niet hetzelfde als het centrum van Utrecht, maar ze zijn erg blij dat er veel reuring is. “Vanaf dag één voelde het heerlijk. Er is de laatste jaren heel veel gedaan aan het plein. Er zijn nu veel meer mensen, de terrassen zijn drukker en het is genieten om al die kindjes te zien spelen in de fonteinen. Als ons kleinkind hier is, wil hij er ook gelijk heen.” Ook vinden ze het heerlijk om zoveel restaurants om de hoek te hebben. “We hebben alle restaurants die hier zitten wel gehad. Als m’n man zegt laten we vanavond niet koken, dan zeg ik: oké, ik sta beneden.”

Mogen we bij jou binnenkijken?

Woon jij ook op een bijzondere plek in Utrecht, een huis met een verhaal of ben je gewoon heel blij met je woning? Of weet jij iemand die geschikt zou zijn voor deze rubriek? Laat het ons weten via [email protected], we komen graag bij je binnenkijken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Utrechters

Ga naar “De favoriete Utrechtse adresjes van Fedja: ‘Een waanzinnige plek was dat’”

De favoriete Utrechtse adresjes van Fedja: ‘Een waanzinnige plek was dat’

Ga naar “Matched by mom: deze Utrechtse dame doet mee aan dit nieuwe tv-programma”

Matched by mom: deze Utrechtse dame doet mee aan dit nieuwe tv-programma

Matched by mom Sibel Utrecht
Ga naar “Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’”

Utrechtse Vicky (31) wint Speelgoed van het Jaar: ‘Ik voelde me schuldig naar m’n vrienden’

In onze gids

Ga naar “Heirloom – Venues of Utrecht”

Heirloom – Venues of Utrecht

 • Pausdam 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paushuize Eeuwdiner UtrechtPaushuize Eeuwdiner Utrecht
Ga naar “Miyagi & Jones Utrecht”

Miyagi & Jones Utrecht

 • Veemarktplein 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
  4,4
  (1,0k)
sushi restaurant utrechtsushi restaurant utrecht

Nu gesloten

4,4
(1,0k)

Aanbiedingen

Ga naar “Het antwoord op niet afvallen”

Het antwoord op niet afvallen

 • Hair & Body
 • Geldig t/m 31 oktober 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99”

Ariel wasmiddel van € 8,49 voor € 2,99

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95”

Krabpaal van € 24,95 voor € 24,95

 • Geldig t/m 27 september 2022
Ga naar “De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99”

De originele Gelaarsde Kat dip van € 2,29 voor € 0,99

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Restaurant (Assistent-) Manager”

Restaurant (Assistent-) Manager

 • American Steakhouse Broadway
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Marketing Stagiair”

Marketing Stagiair

 • Kooijman Autogroep
 • Stage

Topper

Ga naar “Expediteur”

Expediteur

 • Talect
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • Talect
 • Parttime

Topper

Ga naar “Telefoniste Ziekenhuis”

Telefoniste Ziekenhuis

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Cursus Spaans”

Cursus Spaans

 • Ibérica Spaanse Lessen
 • Van 19 sep t/m 30 nov
Ibérica Spaanse Lessen, Ruth VallecilloIbérica Spaanse Lessen, Ruth Vallecillo

Topper

Ga naar “Oktoberfest in Utrecht”

Oktoberfest in Utrecht

 • Janskerkhof
 • Van 14 okt t/m 16 okt
Oktoberfest UtrechtOktoberfest Utrecht
Ga naar “Bockbier Festival Utrecht”

Bockbier Festival Utrecht

 • Van 14 okt t/m 16 okt
Ga naar “Popronde Utrecht”

Popronde Utrecht

 • 20 oktober 2022
Ga naar “Rondleiding Villa Jongerius”

Rondleiding Villa Jongerius

 • Villa Jongerius
 • 8 oktober 2022