Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pierre (59) was CFO van Verkade en is nu directeur van Barbara Uitvaartverzorging

Aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht 13 maart 2020

Pierre van Kooten (59) studeerde bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en bekleedde jarenlang financiële functies in het bedrijfsleven. Van de uitvaartbranche wist hij niets, tot hij in 2008 werd gevraagd voor het bestuur van Barbara Uitvaartverzorging. Vier jaar later werd Pierre directeur van de uitvaartonderneming die ooit werd opgericht door de opa van zijn vrouw. Wij spraken hem over zijn carrièreswitch en zijn beroep.

Pierre werkte als financieel directeur bij grote bedrijven als Verkade en Douwe Egberts. “Binnen mijn functie was ik verantwoordelijk voor de hele financiële huishouding van een bedrijf en stuurde ik veertig à vijftig man aan”, blikt Pierre terug.

Doelstellingen, omzetten, winst…

“Als je in finance werkt, draait alles om de cijfers: doelstellingen, omzetten, winst. Daarnaast werkte ik voor internationale bedrijven, waardoor ik regelmatig reisde voor mijn werk”, verklaart Pierre. Ook is er continu druk om zoveel mogelijk winst te maken, en dat gaat hem op een zeker moment tegenstaan. “Rond mijn vijftigste kwam het besef: dit ga ik niet volhouden tot mijn pensioen.”

‘Niet sexy, cool of hip’

Rond diezelfde tijd komt het directeurschap van Barbara Uitvaartverzorging in beeld. Pierre is dan al een paar jaar onderdeel van het bestuur. “Voordat ik erbij kwam, zat mijn vader in het bestuur. Na een paar jaar moest er een opvolger komen, maar veel mensen vinden zo’n functie niet erg sexy, cool of hip”, vertelt Pierre. Zijn vader vraagt hem of hij interesse heeft, waarop Pierre ja zegt. “Een bestuur vergadert zes keer per jaar, dus ik dacht: dat moet wel lukken.”

Toen in 2012 de positie van directeur van Barbara Uitvaartverzorging beschikbaar kwam, zag Pierre het als een mogelijkheid om iets nieuws te gaan doen. Hij legt uit: “Financieel ging het slecht met het bedrijf, dus dacht ik: als ik nu een jaar directeur ben, kan ik het bedrijf financieel omturnen en zoeken we daarna iemand anders. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik nog een jaartje bleef; na twee jaar werd het een vaste aanstelling.”

”Ik dacht: als ik nu een jaar directeur ben, kan ik het bedrijf financieel omturnen en zoeken we daarna iemand anders”

Directeur én uitvaartleider

Als directeur heeft Pierre een ontzettend divers takenpakket. “Mijn huidige baan omvat zoveel meer dan alleen de financiële kant. Zo ben ik verantwoordelijk voor het onderdeel personeelszaken, maar schrijf ik ook columns”, vertelt hij. Bovendien begeleidt hij ook zo’n 25 uitvaarten per jaar. “Ik doe dat naast mijn ‘gewone’ werk. Omdat ik ook klantgesprekken voer en voorbesprekingen doe, vinden families het soms fijn als ik ook de uitvaart regel. Zo’n aanvraag proberen we altijd te honoreren”, aldus Pierre. “Het grote voordeel is dat ik daardoor meekrijg wat er in de markt gebeurt én dat ik uitvaartleiders beter kan begrijpen.”

Het levert soms onvergetelijke momenten op. “Voor iemand die jong was overleden hebben we ooit een uitvaart gehouden met een gele Amerikaanse schoolbus. Die bus reed door heel Utrecht langs alle plekken die voor hem belangrijk waren, bijvoorbeeld omdat hij er had gewoond of gewerkt. Dat blijft je een leven lang bij.”

Betekenisvolle baan

Wat Pierre het mooiste vindt aan zijn huidige baan? “Dat ik in dit werk zoveel voor mensen kan betekenen. Nabestaanden die bij ons komen, maken een emotioneel moeilijke tijd door. Zij kunnen niet overal aan denken; wij moeten dat wel doen. En dat doen we ook, met aandacht én op een respectvolle, warme manier. Dat vind ik heel belangrijk.”

“Nabestaanden kunnen niet overal aan denken; wij moeten dat wel doen”

Hoge kwaliteit voorop

Die persoonlijke werkwijze van Barbara Uitvaartverzorging weten families enorm te waarderen. “Afgelopen jaar hadden we een klanttevredenheid van 9,3! Daar zitten dus ook veel tienen bij”, vertelt Pierre trots. “In de nazorggesprekken die we voeren, proberen we ook te achterhalen wat beter kan. Zo hoorden we laatst van een nabestaande dat hij de uitvaart prachtig vond, maar dat de audiovisuele middelen beter konden. Ik probeer dan te regelen dat we hierin kunnen investeren. Zo gaan we met alle feedback om, want de kwaliteit hoog houden vinden we heel belangrijk.”

Uiteindelijk kunnen nabestaanden maar één keer afscheid nemen van hun dierbare, dus moet het volgens Pierre meteen goed zijn. Een afscheid regelen waar nabestaanden met een fijn gevoel op terug kunnen kijken: dat is waar het uiteindelijk om draait. “Natuurlijk is het regelen van uitvaarten voor ons ‘gewoon’ werk dat een salaris oplevert, maar uiteindelijk staat voor ons allemaal de passie voor het vak bovenaan.”

Meer lezen:

Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

Uitvaartverzorger Pierre vertelt: ‘Soms hebben mensen hun uitvaart al helemaal geregeld’

Heb jij weleens stilgestaan bij hoe jouw uitvaart eruit moet komen te zien? Nee? Dan ben je zeker ni...

Nu al bepalen én betalen: dit wil je weten over een waardevaste uitvaart

Mariëtte is uitvaartleider: ‘Een koets met paarden? Op sommige uitvaarten is niets te gek’Deze bijdrage wordt je aangeboden door Barbara Uitvaartverzorging Utrecht. Meer over Barbara Uitvaartverzorging Utrecht ontdekken?

Barbara Uitvaartverzorging Utrecht

uitvaartcentra

Egginklaan 51, Utrecht

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.