Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder: de Utrechtse Kathrin schildert iedere week iemand die ze tegenkomt op de Amsterdamsestraatweg

Door Janine Guijt 19 november 2019

“Mag ik je een gekke vraag stellen? Zou je een selfie willen maken met mijn telefoon? En mag ik die foto dan vervolgens gebruiken om jou na te schilderen?” Loop je over de Amsterdamsestraatweg, dan bestaat de kans dat kunstenaar Kathrin Locker je deze vragen stelt. De Utrechtse heeft zichzelf een bijzonder doel gesteld: iedere week schildert ze een toevallige passant op de Amsterdamsestraatweg. Volgende zomer hoopt ze een complete expositie te hebben met 52 portretten.  

Spannend

“Ik moet meer vrouwen”, zegt Kathrin peinzend terwijl ze naar haar negen ‘Straatweg-portretten’ in haar woonkamer kijkt. “En een kind. En ouderen. Ik merk dat ik bij jongeren minder drempelvrees heb.” Jong, oud, man, vrouw, wit, zwart: het blíjft heel spannend om mensen aan te spreken, vindt Kathrin. “Een onbekende die een foto van je wil, dat is nogal wat”, zegt ze daarover. “Maar ik ben zo verrast door de reacties. Bijna iedereen die ik aanspreek, wil meewerken.”

Van selfie naar schildering

Nadat de voorbijganger heeft ingestemd met het verzoek van Kathrin, krijgt diegene de telefoon van de kunstenaar in zijn of haar handen geduwd. Of hij of zij even ter plekke een selfie wil maken. “Het is niet de bedoeling dat je eerst uitgebreid je make-up gaat bijwerken en twintig pogingen doet, het moet heel ongeregisseerd zijn.” Met de selfie op zak gaat Kathrin naar huis, waar ze in zo’n tien uur een olieverfportret van de passant schildert. Ze is er maar wat druk mee. “Ik schilder in totaal zo’n twee dagen per week.” Lachend: “Ik ga tegenwoordig niet meer naar de kroeg, maar schilder tijdens het bier drinken.”

De bovenste rij van de portretten zijn onderdeel van het project over de Amsterdamsestraatweg. Foto: indebuurt Utrecht.

De mensen maken de straat

Maar… waarom? “In het dagelijks leven ben ik kunstdocent en schilder ik als vrijetijdsbesteding. Maar het mag wel iets meer die hobbyhoek uit; ik wil met mijn werk naar buiten treden. Op een gegeven moment liep ik van het centraal station naar huis door de Amsterdamsestraatweg en dacht: deze mensen maken de straat. De straatweg heeft wat grootstedelijks, het past eigenlijk niet bij Utrecht. Het is een bijzondere straat met al die verschillende mensen en culturen. Alles wat er op het wereldtoneel gebeurt, zie je hier terug: conflicten, maar ook mooie ontmoetingen. Dat wil ik vastleggen. ”

Jatten

Wat Kathrin hoopt los te maken bij bewonderaars van haar werk? “Wat ik wil laten zien is: kijk, ik spreek 52 wildvreemde mensen aan, met een best bijzonder verzoek. Ik vraag ze naar hun gezicht! En in contact komen met anderen, dat kan iedereen. In die zin hoop ik dat mensen wat van me gaan jatten. Als jij iemand open en vriendelijk benadert, dan zijn andere mensen dat ook.” Met een glimlach: “En heel eerlijk: ik hoop ook dat mensen straks weten dat ik een beetje kan schilderen.”

Op de hoogte blijven van Kathrin’s werk? Volg haar dan op Instagram

Utrechter van de week

Ken jij ook een Utrechter met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten.

We spraken burgemeester Jan van Zanen over zijn werk, Utrecht en herkend worden in de supermarkt

Van een CliniClown tot een 11-jarige musicalster en van de wc-dame bij TivoliVredenburg tot een jeug...

De Utrechtse Rom schrijft jeugdthrillers: ‘Het kan de lezers niet heftig genoeg zijn’

Laura en Marcella zijn de grootste Friends-fans van Utrecht: ‘Zonder Friends val ik niet in slaap’

De Utrechtse Luka en Sardan (18) werden jaren gevolgd en schitteren nu in een docu-serie

adv.