Bijzonder beroep! Meinou is singlecoach: ‘Liefde is te sturen’

Door Janine Guijt 8 februari 2019

Als je spieren vastzitten, ga je naar de fysio en als je vastloopt in je werk, kun je een loopbaancoach inschakelen. Maar wat als het niet wil lukken in de liefde? Als je keer op keer op een onbereikbaar persoon valt, of als je er maar niet in slaagt om verder te komen dan een tweede date? Dan kun je dus naar singlecoach Meinou Lambeck.

Op singlevakantie

“Liefde is te sturen”, vindt coach en psycholoog Meinou. “Op ieder potje past een dekseltje, maar soms moet je wel iets doen om het potje te veranderen.” En daar helpt ze mensen dus bij. Als single kun je bij haar terecht voor één-op-één coaching, maar ze organiseert ook workshops en singlevakanties. “En nee, daar komen geen zielige, niet-sociale mensen op af”, benadrukt Meinou. “Deelnemers zijn altijd weer verbaasd en verwachten van tevoren niet dat er veel sociale, vlotte mensen naar zo’n bijeenkomst komen.”

Het komt ook wel eens voor dat er tijdens zo’n vakantie of workshop een vonk overslaat tussen twee deelnemende singles. “Dan krijg ik jaren later een kaartje van het stel met de boodschap dat ze nu getrouwd zijn”, aldus de singlecoach.

Inzicht, zelfvertrouwen en een relatie

“Het is eigenlijk heel raar dat het algemeen geaccepteerd is dat je een coach hebt om in je loopbaan je draai te vinden, maar dat je het in de liefde maar zelf moet uitzoeken”, vindt Meinou. Zelf weet ze hoe het is om single te zijn. “Ik heb er meerdere keren mee geworsteld en zag ook in mijn omgeving veel singles waarbij het niet wilde lukken om een fijne relatie te vinden.” In 2009 besloot ze daarom om een praktijk voor singlecoaching op te richten. Inmiddels hebben Meinou en haar collega Hans al heel wat singles aan meer inzicht, zelfvertrouwen en in veel gevallen zelfs een relatie geholpen.

‘Zeventig procent van de deelnemers vindt tijdens of na het programma een partner’

Tien-stappen-plan

Soms is de aanpak van Meinou heel praktisch en leert ze singles in een middag flirten en contact leggen. “En we hebben ook een programma dat ‘vind je partner binnen nu en twaalf maanden heet’. We doorlopen dan een tien-stappen-plan: van bepalen wat je wilt tot het opbouwen en goed houden van de relatie. Zeventig procent van de deelnemers vindt tijdens of na dit programma een partner.” In persoonlijke trajecten gaat het vaak een stapje verder en zoekt Meinou naar terugkerende patronen en persoonlijke belemmeringen. Als voorbeeld noemt Meinou een vrouw van eind dertig, die een rijk sociaal leven en een succesvolle baan had, maar waarbij het in de liefde niet wilde lukken. “In gesprekken kwamen we erachter dat ze het moeilijk vond om zicht kwetsbaar op te stellen en moeite had om zich te binden. Daar hebben we aan gewerkt. Ik heb haar gemotiveerd om mannen die ze anders misschien had afgewezen tóch een kans te geven. Inmiddels heeft ze al een tijdje een leuke relatie. Laatst stuurde ze me nog een vrolijke vakantiefoto van haar en haar vriend.”

Flirttip

Rest ons nog één vraag. Heeft Meinou een flirttip voor ons? “Het is misschien niet een heel vernieuwende tip, maar alles begint met oogcontact. Heel veel onderzoeken wijzen uit dat het dé manier is om contact te maken en het is ook nog eens hartstikke veilig, want als de ander niets van je wil, is er niets aan de hand.”

Ondernemer uitgelicht

Iedere week spreken we met een Utrechtse ondernemer. Ken jij een bijzondere ondernemer uit Utrecht? Laat het ons weten. Nog meer verhalen over Utrechtse ondernemers:

Van keukentafel tot het schap van AH: de Utrechtse Dewi bracht een natuurlijke deo op de markt

Van multinationals tot bekende webshops: voor heel veel bedrijven geldt dat de ondernemers erachter ...

Is je huis, administratie of bureau een chaos? Organizer Ad brengt rust in de tent

Overzicht geeft rust, weet Utrechter Ad van der Sluiszen als geen ander. Hij is een kei in het creër...

Wat een toppers! 5 x Utrechtse ondernemers onder de 30 jaar

Voor onze rubriek ‘Ondernemer uitgelicht’ gaan we iedere week langs bij Utrechtse ondernemers met ee...

adv.