Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anja is barvrouw bij Café Voortuin: ‘Dit is een plek waar altijd leuke mensen zijn’

Door Pauline Dons 14 november 2019

Ze houdt van muziek en dansen en geniet ook van gezelligheid, kletsen en feestjes. Haar collega’s beschouwt ze als familie en collega Robin noemt haar een hardwerkende en lieve meid. Ook kijkt ze nu alweer uit naar het stoofvlees dat ieder jaar tijdens de kerst bij Café Voortuin wordt gegeten. De barvrouw van deze week: Anja!

Ontzettend leuk en gezellig

Anja (26) werkt nu ruim twee jaar fulltime bij Café Voortuin en dat doet ze met veel plezier. Ze begon in de zomermaanden als barvrouw en sindsdien is ze hier niet meer weg te slaan. “Ik vond Café Voortuin altijd al een hele leuke plek”, vertelt Anja. “Op donderdagavonden kwam ik even kijken en dan zag ik wel wie er was. Later op de avond ging ik dan met wat vriendinnen dansen, maar we begonnen de avond eigenlijk altijd hier.” Toen ze op zoek was naar een baantje, was de keuze dan ook snel gemaakt. “Café Voortuin is echt een plek waar altijd een fijne sfeer heerst, goede muziek wordt gedraaid en leuke mensen zijn”, glimlacht ze. “Ik heb als barvrouw zoveel lieve mensen leren kennen. Het is hier altijd ontzettend gezellig.”

interview barvrouw anja cafe voortuin
Verschillende dranken bij Café Voortuin / Foto: Pauline Dons

Anja adviseert

De kracht van Café Voortuin volgens Anja? “Er komen veel vaste gasten, ik heb fijne gesprekken met de bezoekers en er komen hier hele diverse mensen”, glimlacht ze. Veel vaste gasten herkent Anja ondertussen. “Stamgasten zien dit café een beetje als hun thuis. Afgelopen maandagavond zaten er bijvoorbeeld twee mannen aan de bar die elkaar hier hebben leren kennen”, geeft Anja als voorbeeld. “De een zei tegen de ander: daar zitten we dan, we zijn weer thuis. Die sfeer is waar het hier volgens mij om draait.”

“Het leuke aan Café Voortuin? Het werken voelt hier niet als werken”

Naast de stamgasten, vindt Anja het ook erg leuk om nieuwe gezichten aan de bar te zien. “Als er stelletjes aan de bar zitten of als mensen op date zijn, dan ga ik altijd met ze kletsen”, lacht Anja. “Pas vroeg een zenuwachtige jongen mij om advies toen het meisje naar het toilet was. Hij vroeg waar meisjes graag over praten en ik heb hem geadviseerd om haar te vragen waar ze geïnteresseerd in is, om over zijn interesses te vertellen en dichtbij zichzelf te blijven.” Het resultaat van Anja’s adviezen? “Aan het begin van de avond zaten ze nog tegenover elkaar en aan het eind van de avond zaten ze naast elkaar en gaf hij haar een kusje op haar wang”, zegt Anja trots.

Gezelligheid kent geen tijd

Haar barmotto? “Gezelligheid kent geen tijd”, zegt ze. “Bij Café Voortuin vergeten mensen vaak de tijd en blijft iedereen lang hangen.” En dat niet alleen de stamgasten het gezellig hebben, maar ook de collega’s onderling, blijkt wanneer Anja vertelt over de sfeer op de werkvloer. “Het werken voelt hier niet als werken. Ik beschouw mijn collega’s als familie, iedereen is close met elkaar en ik denk dat ik, net als de meeste collega’s, meer hier dan thuis te vinden ben.”

interview barvrouw anja café voortuin
De bar van Café Voortuin / Foto: Pauline Dons

Het personeelsfeest met leuke activiteiten en proeverijtjes is een jaarlijkse traditie, maar de collega’s maken er ook een ritueel van om ieder jaar samen kerst te vieren. “Als we samen kerst vieren, dan schuiven zowel de vaste gasten als de collega’s samen aan tafel. Eén vaste gast kan heel goed stoofvlees maken, daar kijk ik nu alweer naar uit”, lacht Anja.

Lekkere koffie en goed bier

Anja geniet van haar werk als barvrouw en van de mensen om haar heen. Door Café Voortuin zijn veel vaste gasten vrienden met elkaar geworden, maar ook Anja’s vriendengroep is gegroeid. “Ik heb hier echt een paar goede vriendschappen gesloten. Een van mijn collega’s is mijn beste vriendin geworden”, vertelt ze. “We werkten veel samen en nu gaan we ook vaak uit of zelfs samen op vakantie”, glimlacht Anja. “Ik geniet zelf heel erg achter de bar. Ik houd van onder de mensen zijn en ik heb dat sociale ook echt nodig”, legt ze uit. “Ik vind het ook fijn om te luisteren en dat doe je gelukkig veel als barvrouw”, lacht Anja. “En het is hier natuurlijk ook gewoon hartstikke leuk: lekkere koffie en goed bier, wat wil je nog meer?”

Barman/-vrouw van de week

Iedere week benoemen we twee Utrechtse horecatoppers tot barman of -vrouw van de week. Ken jij de persoon met het luisterend oor bij wie je aan de bar kunt uithuilen over je scriptie? Of heeft ‘jouw’ barvrouw je favoriete drankje al klaarstaan voordat je aan de bar hebt plaatsgenomen? Verdrink jij in het weekend niet in het bier, maar in de blauwe ogen van die knappe spierbundel achter de toog? Geef hem of haar dan op door een mail te sturen naar [email protected].

Lees ook:

interview dennis jongeling vandestreek bier

Dennis is barman bij proeflokaal VandeStreek: ‘Het is net alsof ik in een snoepwinkel sta’

Hij dronk zijn eerste biertje op een camping in Limburg, is een liefhebber van goed bier en via zijn...

Wilfred is eigenaar van café De Stadsgenoot: ‘Mijn vriendin versierde ik in deze kroeg’

Ruby is barvrouw bij Café de Zaak: ‘Dit café is echt mijn tweede huiskamer geworden’


Meer over Café Voortuin ontdekken?

Café Voortuin cafés

Geopend10:00 - 03:00

Voorstraat 4, Utrecht

Bekijk meer:cafés

adv.