Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kris is barman bij Café Hofman: ‘Achter de bar staan we soms met glazen te gooien’

Door Pauline Dons 24 oktober 2019

Hij staat altijd met een glimlach achter de bar, vrolijkt zijn collega’s op met een complimentje of een knuffel en collega Anouk wedt dat hij een hele verhuisdoos vol viltjes met telefoonnummers onder zijn bed heeft staan. Hij werkt inmiddels vier jaar bij Café Hofman en doordeweeks is hij biologieleraar in spé. De barman van deze week: Kris!

Harde werker

Kris (29) is ooit begonnen bij Café Hofman als glazenhaler, vanuit daar is hij doorgegroeid naar barman en nu is hij ook leidinggevende. “Ik ben begonnen in de horeca, omdat ik het leuk vind om altijd in contact te zijn met mensen”, vertelt Kris. Wat hij leuk vindt aan barman zijn? “Van een reeks biertjes tappen krijg ik energie, dan kan ik al snel veertien biertjes vullen en ben ik lekker aan het werk. Als je veel energie uitstraalt, krijg je ook veel energie terug van de gasten”, vertelt hij.

“Sommige gasten klimmen op de bar of staan op de tafels te dansen”

Dat Kris een harde werker is, blijkt ook wanneer hij vertelt over zijn opleiding. Doordeweeks studeert hij namelijk biologie aan de Hogeschool Utrecht. Soms komt hij in het café ook docenten tegen van zijn opleiding of van de scholen waar hij stage heeft gelopen. Maar, dat vindt Kris helemaal niet erg: “Het is juist hartstikke gezellig”, vertelt hij enthousiast. Toch is en blijft hij barman in hart en nieren: “Ik zit nu in mijn laatste studiejaar, maar ik denk dat ik niet meteen voor de klas ga staan. Ik blijf voorlopig hier werken.”

Gooien met glazen

Of hij in zijn beginjaren weleens iets heeft laten vallen? Kris lacht. “Dat gebeurt nog steeds hoor”, vertelt hij. “In het begin heb ik weleens vier biertjes moeten wegbrengen en die vielen allemaal over een gast heen… Hetzelfde gebeurde met een dienblad vol glazen witte wijn”, voegt Kris toe. “Je kunt zo ervaren zijn als je wilt, maar dat kan nou eenmaal gebeuren.” Bovendien gooit Kris iedere dag met glazen. “Ja, echt waar! Met glazen gooien is mijn ding”, lacht Kris. Hij legt uit: “Als ik bijvoorbeeld een biertje tap, pak ik een glas en dan laat ik ‘m draaien in de lucht, voordat ik het glas weer opvang.”

barman kris cafe hofman shotje
Kris mixt een drankje dat hij zelf heeft bedacht / Foto: Pauline Dons

Of het dan niet vaak fout gaat? “Natuurlijk. Ik heb het mezelf aangeleerd en het gaat nog weleens verkeerd, dan is er weer een glas of een wijnfles stuk”, vertelt Kris en hij lacht een beetje bij de gedachte. Toch is het ‘glazen gooien’ echt bij hem gaan horen. Bovendien zijn sommige collega’s het sinds kort ook gaan proberen: “Ik probeer ze de techniek aan te leren en dan staan we achter de bar met glazen te gooien.”

‘Hard gaan is lekker gaan’

Over een barmotto hoeft Kris niet lang na te denken: “Hard gaan is lekker gaan”, klinkt het direct. Hij legt uit: “Soms heb je veel te doen en moet je hard doorwerken, maar wanneer je dan alle bonnetjes hebt weggewerkt, geeft dat een goed gevoel.” Kris heeft veel plezier in zijn werk en volgens hem merken andere mensen dat ook: “Ik heb heel veel energie als ik ga werken. Soms sta ik met glazen en flessen te gooien en de reacties van de stamgasten vind ik dan echt leuk. Hij kan ook genieten van de diverse gasten die in het café komen: “Sommige gasten klimmen op de bar of staan op de tafels te dansen. Daar kan ik altijd om lachen.” Kris vertelt: “Veel dingen blijven je bij: gasten die aparte drankjes bestellen of iets geks doen. Superleuk!”

Versiertrucs

Waarom Kris vindt dat hij de beste barman is? “Ik ben aardig en uitnodigend. Als iemand binnenkomt en het gaat niet lekker, ben ik bereid om diegene te helpen of een praatje te maken.” En hoe het zit met de versiertrucs? Kris moet hard lachen. “We hebben weggeefdrankjes, dus als ik een leuke meid zie en ze is een beetje verlegen, probeer ik op die manier contact te maken en dan komt ze vaak bij mij iets te drinken halen”, vertelt Kris. “Vaak wisselen we dan ook nummers uit”, voegt hij toe. Dus die verhuisdoos vol viltjes met telefoonnummers die hij onder zijn bed heeft staan? Ja, met die verzameling zit het wel goed.

Barman/-vrouw van de week

Iedere week benoemen we twee Utrechtse horecatoppers tot barman of -vrouw van de week. Ken jij de persoon met het luisterend oor bij wie je aan de bar kunt uithuilen over je scriptie? Of heeft ‘jouw’ barvrouw je favoriete drankje al klaarstaan voordat je aan de bar hebt plaatsgenomen? Verdrink jij in het weekend niet in het bier, maar in de blauwe ogen van die knappe spierbundel achter de toog? Geef hem of haar dan op door een mail te sturen naar [email protected].


Meer over Hofman Café ontdekken?

Hofman Café cafés

Geopend11:00 - 04:30

Janskerkhof 17a, Utrecht

Bekijk meer:cafés

adv.