Bartender Jordy shaket spectaculaire cocktails: ‘Ik neem zelf vaak gewoon een biertje’

Door Anne-Meike van den Berg 11 augustus 2018

Als je een cocktail bestelt bij De Utrechter, dan ontvouwt zich een waar spektakel voor je neus. IJs wordt gecrushed, flessen vliegen van hand naar hand en het shaken lijkt wel een moderne dansuitvoering. Vervolgens wordt je cocktail met de grootste precisie afgemaakt met een takje munt of schijfje sinaasappel. Aan het werk is bartender Jordy, de meester-cocktailshaker van de zaak aan het Vredenburg. Tijd voor een drankje én een goed gesprek aan de bar!

Jordy de kok

Dat Jordy achter de bar staat is allesbehalve toevallig. “Als jong jongetje hielp ik mijn oma vaak in de keuken”, vertelt hij. “Toen wist ik al dat ik kok wilde worden.” Kok is het uiteindelijk niet geworden, of toch wel…? “Ik zeg zelf altijd: ik ben een kok geworden, maar dan op een ander niveau.” Want het vak van Jordy heeft veel gemeen met het koksvak: hij bedenkt zijn eigen cocktailrecepten, experimenteert met verschillende smaken en denkt na over de presentatie. En dat gaat best ver: “Ik ben heel perfectionistisch. Ik denk na over het perfecte glas maar bijvoorbeeld ook over de grote van de ijsblokjes. Zelfs over de vorm van het servetje waar de cocktail op komt te staan, denk ik na.”

Tekst loopt door onder de foto

De Utrechter (2)

Basics & classics

Het mag duidelijk zijn: Jordy is dag en nacht bezig met de bar. Daarvoor heeft hij onder andere een opleiding tot bartender gedaan in New York. “Daar heb ik vooral geleerd om de basics van de bar te respecteren. Net zoals je altijd eerst je riem omdoet als je in de auto stapt, moet je eerst een goede mojito leren maken. En eigenlijk vind ik die classics nog steeds heel leuk om te maken. Het lijkt namelijk makkelijk, maar het is juist moeilijk om een écht goede caipirinha of old fashioned neer te zetten.”

Wedstrijdje

Waarom Jordy zelf denkt dat hij een goede bartender is? “Als je hier op de barkruk gaat zitten, kom je in een andere wereld terecht. Er zit een bar tussen jou en mij, maar die wil ik eigenlijk onzichtbaar maken. Voor mij is het dan belangrijk om echt een connectie te maken met iemand en goed aan te voelen waar je behoefte aan hebt.” Dat aanvoelen lukt aardig, want Jordy weet vaak van tevoren al wat iemand gaat bestellen. “Soms doen we weleens een wedstrijdje onder het barpersoneel”, vertelt hij lachend. “Dan raden we wat een bepaalde gast gaat bestellen. En ja, dat klopt heel vaak!”

Tekst loopt door onder de foto

Nuchtere Utrechters

Natuurlijk laat Jordy zijn cocktailskills ook nog even zien. Er volgt een ware show en er worden twee beauty’s van cocktails voor onze neus neergezet, die allebei ook nog eens heerlijk smaken. Terwijl we aan onze cocktail nippen, vragen we ons af: zijn Utrechters niet veel te nuchter voor al deze poespas? Jordy moet lachen: “Ik kom hier zelf ook vandaan, dus ik ken de mentaliteit van de Utrechters. Maar mensen staan steeds meer open voor iets nieuws. En het is aan mij om hierover te vertellen en mijn enthousiaste over te brengen. Soms moet ik mensen echt overhalen om iets nieuws te proberen. Als het dan lukt, is dat een overwinning!”

Om nog even duidelijk te maken dat Jordy zelf ook hartstikke ‘nuchter’ is: “Ik drinkt dus eigenlijk nooit een cocktail. Als ik met vrienden wat ga drinken, neem ik het liefst gewoon een biertje.” Wij zeggen: cheers!

Tekst loopt door onder de foto’s

Barman/-vrouw van de week

Iedere week benoemen we een Utrechtse horecatopper tot barman of -vrouw van de week. Ken jij de persoon met het luisterend oor bij wie je aan de bar kan uithuilen over je scriptie? Of heeft ‘jouw’ barvrouw je favoriete drankje al klaarstaan voordat je aan de bar hebt plaatsgenomen? Verdrink jij in het weekend niet in het bier, maar in de blauwe ogen van die knappe spierbundel achter de toog? Geef hem of haar dan op door een mail te sturen naar [email protected]!

Lees ook:

cafe domkop Utrecht barman (4)

Barman Wiljan van café Domkop: ‘Ik heb hier weleens samen met een gast overnacht’

Een jaar geleden stopte Wiljan ('zeg maar Willie') de Jong met zijn kantoorbaan en begon hij...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 28 juli 2018
Stan&Co Edson (2)

Edson staat achter de bar bij Stan& CO: “Ik kan hier lekker de psycholoog uithangen”

Hij is met zijn enorme, rode baard niet te missen: barman Edson van Stan& CO. "Je moet een b...
Anne-Meike van den Berg - Geplaatst op 4 augustus 2018

De Utrechter cafés

nu gesloten08:00 - 23:00

Vredenburg 40, Utrecht

Bekijk meer:cafés