Utrechtse Sjoerd kan optreden in TivoliVredenburg van zijn bucketlist strepen

Door Liselotte Idema 8 november 2016

Een gitarist die zichzelf begeleidt op zang, zo noemt de vrolijke Utrechtse singer-songwriter Sured – Sjoerd Raaymakers (23) – zichzelf lachend. Maar dan wél eentje die hard aan de weg timmert. In april werd hij uitgeroepen tot De Beste Singer-Songwriter van Utrecht, de release van zijn EP was strak uitverkocht, hij mag optreden tijdens de opening van Utrecht CS én over een paar weken staat hij in de finale van de Utrechtse Popprijs. 

De hoogste tijd om een kop koffie te drinken met de jonge optimist. “Veel singer-songwriters schrijven over gebroken harten, pijn en andere ellende. Ik bekijk het leven liever van de zonnige kant en schrijf juist positieve popliedjes waar je vrolijk van wordt.” Dat optimisme, dat is volgens hem zijn kracht. “Het zit in me en dat gaat er nooit meer uit. Ik denk dat ik daardoor opval.”

“Veel singer-songwriters schrijven over gebroken harten, pijn en andere ellende. Ik doe dat niet”

Alles wijst er op dat dit hét jaar is van de Utrechtse Sjoerd. Hij rondde zijn studie psychologie in juni af gaat sindsdien voor 100% voor de muziek. “Psycholoog wil ik niet worden, ik wil mijn geld verdienen met het maken van muziek. Ik zie het als mijn missie, zet alles op alles. Als het niet lukt? Tja, dat zien we dan wel weer.”

Doel voor 2017; 100 optredens

So far, so good; de muzikale prijzen, nominaties en optredens vliegen de blonde zanger om de oren. “Dit jaar heb ik 85 optredens, volgend jaar wil ik daar nog een schepje bovenop doen en 100 keer het podium op. Muziek is nu hoofdzaak en geen bijzaak meer.”

“Ik ben een gitarist die er bij is gaan zingen”

Dat hij nu op de bühne staat als singer-songwriter, dat had hij jaren geleden niet bedacht. “Op mijn negende verjaardag kreeg ik een gitaar. Sindsdien speel ik en pas sinds een paar jaar ben ik er bij gaan zingen. Hij neemt een slok van zijn cappuccino en licht lachend toe “ik ben dus eigenlijk een gitarist die er bij is gaan zingen. Ik begeleid mezelf met zang haha.”

Het legt uit hoe dat zo kwam. “Ik speelde Love You More van Racoon en iemand vroeg of ik het liedje wilde meezingen. Dat deed ik en dat ging best heel goed. Ik ging vaker zingen en daar werd enthousiast op gereageerd. Tja, zo kan het dus gaan.”

sured

Van de bucketlist; optreden in TivoliVredenburg

En nu staat de finale van de Utrechtse Popprijs op het programma. Die show vindt plaats in TivoliVredenburg. “Daar optreden is wel een bucketlist dingetje. Het allerleukste is natuurlijk dat ik niet in een voorprogramma sta, maar samen met de andere finalisten de hoofdact ben.” Hij schat zijn kansen goed in. “Ik neem het op tegen bandjes, ik sta in mijn eentje op het podium. Daarin val ik op.” Wat er nog meer op de bucketlist staat? “Mijn ultieme droom is om ooit in het voorprogramma van Jason Mraz, Ed Sheeran of John Mayer – mijn muzikale voorbeelden en helden – te staan.”

Maar nu eerst die Utrecht Popprijs binnenslepen. Sured staat in de finale op 22 december in TivoliVredenburg.

Ken jij een Utrechter met een goed verhaal? Geef ‘m op als Utrechter van de week! Wie weet interviewen we hem of haar binnenkort.