Utrecht vroeger en nu: 7 x deze plekken herken je bijna niet meer terug
Oef, wat vliegt de tijd… Als we oude foto’s van Utrecht bekijken, bekruipt ons een gevoel van nostalgie. Wat zag…
Nu strijk je er neer op het terras, of waag je er in het weekend een dansje. Vroeger was de Winkel van Sinkel een warenhuis, opgericht door de Duitser Anton Sinkel. Een unicum, want de gigantische winkel hoorde tot de eerste warenhuizen van Nederland.
De primeur voor het allereerste warenhuis van Nederland gaat naar Amsterdam. In 1822 opende dezelfde Anton Sinkel daar een stoffenzaak aan de Nieuwendijk: de Winkel van Sinkel. Al snel kocht Anton meer panden in die straat, waarin hij een herenatelier en woonafdeling vestigde. Anton stalde zijn koopwaar uit in de etalages, waardoor bezoekers ook van buiten de winkel al konden zien wat er zoal te koop was. Voor die tijd deed niemand dat nog. Een echte trendsetter dus, die Meneer van Sinkel. Als reclame-uiting bedacht hij overigens dit versje, wat al snel alombekend was:
In de Winkel van Sinkel
Is alles te koop
Daar kan men krijgen
Mandjes met vijgen,
Doosjes pommade,
Flesjes orgeade,
Hoeden en petten
En damescorsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te poepen
Tekst loopt door onder de foto.
De bouw van de Utrechtse vestiging van de Winkel van Sinkel startte in 1837. Meneer Sinkel wilde een extravagant pand bouwen in het hart van Utrecht. Zijn warenhuis moest allure en luxe uitstralen: het moest een echt winkelparadijs worden. Daarom bestelde hij vier enorme zuilen van gietijzer – officieel heten die dingen ‘kariatiden’- in de vorm van vrouwen. De enorme zuilen werden in Engeland gemaakt en kwamen met de boot naar Utrecht.
Tekst loopt door onder de foto.
Anton Sinkel opende overigens ook in Leiden, Rotterdam en Leiden een Winkel van Sinkel. De Utrechtse vestiging bleef echter het grootste en meest bekende filiaal. In de loop van de tijd kregen de warenhuizen steeds meer concurrentie, bijvoorbeeld van Vroom & Dreesmann en de Bijenkorf. Uiteindelijk kon de Winkel van Sinkel deze concurrentie het hoofd niet meer bieden. In 1912 hield de firma van Sinkel op met bestaan.
Vraag je aan Utrecht waar de Winkel van Sinkel is, dan verwijst iedereen je naar de Oudegracht. In de rest van Nederland wordt iets anders verstaan onder ‘Winkel van Sinkel’: de naam wordt vaak gebruikt voor boetiekjes of tweedehands winkels waar van alles en nog wat wordt verkocht. Zo vind je in Vianen, Ede en Grubbenvorst een kringloopzaak die de naam draagt.
Bron: Historiek.net
In onze gids
Populaire rubrieken