7 x verdwenen Utrechtse iconen

Door Anne-Meike van den Berg 10 augustus 2017
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Of vroeger echt alles beter was? We betwijfelen het. Wat we wél weten, is dat Utrecht in vroegere tijden een heleboel iconen had. Sommige hebben we zelf nog meegemaakt, andere kennen we alleen van de verhalen. We zijn de archieven ingedoken en hebben zeven verdwenen Utrechtse iconen voor je op een rijtje gezet.

Het grote blauwe bord op Utrecht Centraal

Wat is het? Iedereen heeft er weleens afgesproken: onder het grote blauwe bord op Utrecht Centraal. In 2011 verdween het informatiebord met ratelende lamellen uit de stationshal. Huilen, voor sommige mensen, want het bord was een echt Utrechts icoon. Goed nieuws: volgend jaar krijgt het station weer een enorm bord met de actuele reisinformatie op een centrale plek. Wél in een hip, digitaal jasje.

Waar is het nu? Het oude blauwe bord kun je bewonderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Bord vertrektijden Utrecht Centraal
Foto: ANP

De Domtorentjes van de 18e eeuw

Wat is het? Op de gevel van het pand aan de Schoutenstraat nummer 13 in Utrecht staat: Tekantjes en Koekbackerij den Dubbelden Arend. Tekantjes…? Jup: Utrechtse koekjes waar bakker Doncker in de 18e eeuw heel beroemd mee werd. Zelfs de Amsterdammers, die als bijnaam ‘koekvreters’ hadden, kwamen voor deze Utrechtse specialiteit naar onze stad.

Waar is het nu? Het geheime recept van de Tekantjes verdween toen in 1989 de allerlaatste koekjes werden gebakken.
Oudste winkelpand Utrecht

De Patatstraat

Wat is het? De Stationstraverse, de passage tussen het station en winkelcentrum Hoog Catharijne in, werd in de volksmond ‘Patatstraat’ genoemd. In 2014 werd dit foeilelijke maar o zo bruisende straatje afgebroken.

Waar is het nu? Weg, dus.

Patatstraat Utrecht
Foto: bouwpututrecht.nl

De poffertjeskraam

Wat is het? Jarenlang had de poffertjeskraam van Victor Consael een vaste plek in Utrecht. Eerst op het Vredenburg, daarna op de Neude en vervolgens weer op het Vredenburg. Tot zondag 25 februari 2007, als wordt begonnen met de bouw van TivoliVredenburg en het appartementencomplex, en er geen plek meer is voor de poffertjeskraam.

Waar is het nu? De kraam bestaat nog steeds: sinds 2010 vind je hem in Leidsche Rijn, vlakbij de wijk Parkwijk. De oude poffertjeskraam wordt door Stadsstrand De Baai gebruikt als strandtent. En Victor Consael bakt trouwens ook nog steeds poffertjes vanuit zijn mobiele kraam.

poffertjeskraam-utrecht
Foto: Marnix Schmidt / AD Utrechts Nieuwsblad

Bioscoop Camera Studio

Wat is het? In 1909 opende ‘Flora Bioscope Theater’ aan de Oudegracht in Utrecht, naast de Winkel van Sinkel. Een paar jaar later nam Wolff de bioscoop over en kreeg hij de naam Camera Studio. En weer een paar jaar later, op 15 maart 2015 om precies te zijn, sloten de deuren van de bios voor eens en altijd. Het theater was op dat moment de oudste bioscoop van Nederland.

Wat is het nu? Een winkel: Urban Outfitters zit in het pand gevestigd.

Bioscoop Camera Studio Utrecht
Foto: Het Utrechts Archief

Poppodium Tivoli

Wat is het? We zochten de geschiedenis van poppodium Tivoli al eens eerder voor je uit: een behoorlijk lang verhaal met als conclusie dat de enige Tivoli die nog overeind staat, de gloednieuwe aan het Vredenburg is. En dus hebben we alleen nog prachtige herinneringen aan het oude podium aan de Oudegracht.

Wat is het nu? Op dit moment zit de studio’s van Kytopia in het pand aan de Oudegracht gevestigd, maar dat blijft niet voor altijd zo. Lees hier zes dingen die je wilt weten over het oude Tivoli-pand.

Tivoli Oudegracht
Zo zag Tivoli Oudegracht eruit in de jaren vijftig. Foto: Gemeente Utrecht

Met de tram onder de Dom door

Wat is het? We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar vroeger reed er een tram dwars door de Utrechtse binnenstad. Hij reed zelfs onder de Domtoren door! Nieuwsgierig hoe dat eruit zag? In dit filmpje maak je een ritje door Utrecht bovenop een elektrische tram.

Waar is het nu? Sinds 1949 zijn de trams helemaal uit het straatbeeld verdwenen.

Tram Utrecht
Foto: Het Utrechts Archief
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶