Utrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carrièreswitch: Vanessa was banketbakker en runt nu vrouwensportschool Curves

Aangeboden door Curves Utrecht 1 september 2020

Vanessa Kalis (48) is oorspronkelijk opgeleid tot banketbakker, maar doet inmiddels iets heel anders. De Utrechtse runt Curves: een sportschool voor vrouwen waar je complete kracht- en cardiotrainingen van slechts dertig minuten volgt. Het concept werd begin jaren 90 gelanceerd in de Verenigde Staten en is overgewaaid naar bijna veertig landen over de hele wereld. Vanessa: “Met een drukke baan en een gezin kan het lastig zijn om tijd vrij te maken voor de sportschool. In zulke gevallen bieden wij uitkomst; hier train je je héle lichaam in een halfuurtje tijd.”

Curves zit al sinds 2007 in een modern pand aan de Vleutenseweg en Vanessa is eigenaar van de sportschool sinds 2012. “Ik sportte hier zelf al vijf jaar voordat ik het bedrijf overnam”, vertelt ze. “Aanvankelijk dacht ik nog; een volledige work-out in dertig minuten? Dat kan niet! Maar toen ik eenmaal begon met sporten merkte ik direct dat het perfect was voor mij. Ik behaalde dezelfde resultaten als toen ik nog fanatiek aan fitness deed: mijn spiermassa bleef hoog, mijn vetpercentage laag en mijn gewicht stabiel. Tegelijkertijd was de belastbaarheid op mijn lichaam veel minder en dat is fijn, want ik heb reuma. Door het sporten bij Curves werden mijn klachten minder.”

Veilig trainen onder begeleiding van een coach

Goed, terug naar die work-out; wat kun je ervan verwachten? Vanessa: “Curves biedt een fitnessprogramma van dertig minuten, exclusief voor vrouwen. Tijdens de work-out doe je krachttraining, werk je effectief aan vetverbranding en aan je conditie. In de sportschool is een circuit opgebouwd met diverse fitnesstoestellen. Je traint steeds twee of meer spiergroepen tegelijk, waardoor in een halfuur tijd alle grote spiergroepen aan bod komen.”

Het fijne aan de toestellen waarmee je sport is dat ze werken op luchtdruk. “Daardoor hoef je niets in te stellen of na te denken over hoeveel gewicht je eraan hangt. Hier geldt: hoe sneller je beweegt, hoe meer weerstand je ervaart. Je snelheid bepaalt dus hoe zwaar je traint”, legt Vanessa uit. En mocht je tóch vragen hebben of twijfelen over of je het goed doet, dan kun je daarmee terecht bij de coach. “Er is altijd een coach aanwezig die meekijkt. Dat maakt de kans op blessures ook minimaal, want zij let goed op de groep. Daarnaast is de kans op spierpijn ook veel minder doordat de toestellen met luchtdruk werken. Dat maakt de Curves-methode een hele veilige manier van sporten!”

Tekst gaat verder onder de foto

Curves sportschool
Foto: indebuurt Utrecht

Ladies only

Curves is zoals gezegd een vrouwensportschool. Vanwaar die focus? “Het vrouwenlichaam heeft ten eerste andere behoeften dan het mannenlichaam. Daarnaast merken we dat veel vrouwen zich niet op hun gemak voelen in een reguliere sportschool, onder andere omdat ze zich bekeken voelen”, aldus Vanessa. “Daarnaast hebben we de ruimte echt een huiskamersfeer gegeven, waardoor het een fijne plek is voor dames die eigenlijk niet van sporten houden. En ook de aandacht en begeleiding ervaren veel vrouwen als positief.”

Fit worden (en blijven), afvallen of aan je conditie werken

Alle sportievelingen bij Curves mogen dan vrouw zijn, waarin ze wél verschillen, zijn hun persoonlijke doelen. “De één komt hier om vet kwijt te raken, een ander wil haar spiermassa verhogen, afvallen, fit worden of werken aan de conditie”, somt Vanessa op. Door de persoonlijke begeleiding en de toestellen die met luchtdruk werken is Curves bovendien een veilige work-out voor mensen met diverse lichamelijke klachten. “Ik heb zelf reuma, maar kan prima vier keer per week hier sporten zonder klachten te krijgen. Maar er komen bijvoorbeeld ook dames die na een ongeluk of ander letsel langzaam weer mogen beginnen met sporten. Daarnaast verwijzen veel fysiotherapeuten vrouwen naar ons door, omdat ze weten dat hier goede begeleiding is.” Er zijn (in coronatijd) maximaal tien vrouwen tegelijk aan het sporten, waardoor er altijd genoeg persoonlijke aandacht is en de 1,5 meter afstand-regel gehanteerd wordt.

Tekst gaat verder onder de foto

Curves sportschool
Foto: indebuurt Utrecht

Maandelijkse metingen en voedingsadvies

Om vooruitgang te boeken, moet je natuurlijk wel weten waar je nu staat. Daarom doet Curves bij alle leden een maandelijkse meting. “We meten onder meer je spiermassa, vetpercentage en je wordt gewogen. Als je er behoefte aan hebt, krijg je ook voedingsadvies”, zegt Vanessa. “Voor leden die door alle voedselhypes écht geen idee hebben wat normaal eten is, bieden we het Curves Complete programma: een voedingsprogramma, inclusief menu’s. Het programma is een begeleidt traject van drie of zes maanden dat ideaal is om in vet af te vallen én je spiermassa te verhogen.”

Jezelf blijven uitdagen

De Curves-vestiging in Utrecht is een zogenaamde smart club. “Dat wil zeggen dat wij werken met een computerprogramma dat alle gegevens van leden bijhoudt op een speciale key“, vertelt Vanessa. Op de key staan jouw sporthistorie en doelen, waardoor de computer je kan helpen om het optimale uit je work-out te halen. “De key motiveert je tijdens het sporten om voldoende kracht te geven en de bewegingen groot te maken. Na afloop zie je ook meteen hoeveel calorieën je hebt verbrand. En als je jouw persoonlijke doel hebt behaald, stelt de key alles naar boven bij. Zo wordt jouw lichaam steeds opnieuw uitgedaagd!” Goed om te weten: in coronatijd zijn de keys tijdelijk niet in gebruik. Er wordt momenteel nagedacht over een manier om ze toch snel weer in te kunnen zetten.

Toffe september-actie bij Curves

Denk jij nu: sporten bij Curves lijkt me wel wat? Een intakegesprek is altijd gratis én vrijblijvend. “Je krijgt onder meer uitleg over de work-out, we bespreken je doelen en je kunt het circuit proberen”, zegt Vanessa.

Word je in september lid, dan profiteer je van een leuke actie. Bij het afsluiten van een jaarabonnement mag je gratis deelnemen aan het Fit & Sterk programma (inclusief vijf eitwitrijke en koolhydraatarme maaltijden). Wat je kunt verwachten? “Het is een speciaal ontwikkeld programma van acht weken met work-outs van dertig minuten, met voeding- en leefstijltips die zorgen voor een sterk en fit lichaam. De krachttraining van Curves is hierin het allerbelangrijkste component. Het stukje ondersteuning op het gebied van voeding en lifestyle is een goede aanvulling, zeker gezien de media-aandacht en de waarschuwing van internisten dat overgewicht coronaklachten verergert.”

Liever eerst ontdekken of Curves bij je past? Tijdelijk kun je het dertig dagen proberen voor maar €30,-! Via de oranje button hieronder ga je direct naar de website van de vrouwensportschool. Heb je vragen of wil je direct een intake plannen? Bel dan naar 030-2937380 of mail naar [email protected].Deze bijdrage wordt je aangeboden door Curves Utrecht. Meer over Curves Utrecht ontdekken?

Curves Utrecht


Gesloten09:00 - 19:00 *

Vleutenseweg 281, Utrecht


* Let op: Afwijkende openingstijden

adv.