Utrecht, uterech, utca of de Domstad. Hoe je ons ‘stadsie’ ook noemt, we bedoelen er allemaal hetzelfde mee. Maar hoe veel weet jij eigenlijk over Utrecht? Op deze pagina vind je feiten, cijfers en weetjes. Praktisch of grappig. Veel plezier!

Meer vrouwen dan mannen

In Utrecht wonen – afgerond – 340.000 mensen*. Daarmee is Utrecht de vierde grootste stad van Nederland. Net als in de andere grote steden, wonen er in Utrecht meer vrouwen dan mannen. Maar wist je dat de verhoudingen man-vrouw in geen enkele stad zo scheef is? In Utrecht wonen 138 jonge vrouwen op 100 jonge mannen.

Domstad

De trots van de stad, dat is de Domtoren. Wist je dat de toren – die 112 meter hoog is – het hoogste gebouw van Utrecht is? En dat nieuwe gebouwen die uit de grond worden gestampt in de stad niet even hoog of hoger mogen zijn dat de beroemde toren? De dom is trouwens ook de hoogste kerktoren van Nederland. Je kunt een kijkje nemen op de Dom, maar ook onder de Dom.

Dom Utrecht domplein

Grootste station, grootste stalling

Nog meer wapenfeiten: Utrecht Centraal is het grootste treinstation van Nederland. Er reizen dagelijks 285.000 mensen door, via, naar of van Utrecht CS. Een belangrijke stad dus, als we kijken naar het treinverkeer. Maar ook op het gebied van een ander vervoersmiddel, namelijk de fiets, is Utrecht een voorloper. In de stad vind je één miljoen fietsen. En daarnaast wordt er op het stationsplein met man en macht gewerkt aan de grootste fietsenstalling ter wereld die in totaal plek heeft voor 12.500 fietsen. Als alles volgens planning loopt, wordt het eerste deel van deze enorme parkeerplaats in 2017 opgeleverd.

Even recht zetten

Mensen uit Utrecht weten het, wie er nog niet zo lang of uberhaupt niet woont, niet altijd. Iemand die in Utrecht woont noem je een Utrechter, geen Utrechtenaar (da’s zelfs een scheldwoord). De Neude – het beroemde horecaplein in het hart van Utrecht – heet De Neude, niet ‘het’.

neude utrecht

En wist je tot slot dat…

  • Onze Koning is geboren in Utrecht? In het academisch ziekenhuis om precies te zijn.
  • Utrecht is uitgeroepen tot de mooiste grachtenstad van Europa? Hiermee versloeg het Amsterdam, maar ook Venetië.
  • Utrecht ooit de hoofdstad van Nederland is geweest? Héél lang geleden in 1808, voor een periode van een half jaar.

*april 2016, CBS