Vader en zoon maken unieke meubelen: ‘We gaan samen op strooptocht in Frankrijk’
Aangeboden door Bastille Bonart
Vier jaar geleden begonnen vader Erik en zoon Hidde Bastille Bonart, eigenlijk per toeval. Samen zoeken ze naar oude ramen in Frankrijk om high end design meubelen van te maken. Ze vertellen over hun bijzondere product.
Erik legt uit wat er zo bijzonder aan hun product is: “Uit oude slooppanden en ruïnes in Frankrijk halen we ramen. Die ramen bewerken we, zodat ze terug in orde zijn. Zo heb je een strakke, moderne kast met daarin oude, traditionele Franse ramen.” Hidde vult aan: “We gebruiken de ramen als kastdeuren, dat is waar we op focussen. De ombouw van de kast is van MDF en vurenbalken. Dit wordt naadloos afgewerkt en afgelakt in strak wit. Die ombouw dient eigenlijk als podium voor de Frans eiken deuren en de spullen die mensen in de kast zetten.” Zo’n unieke kast kun jij ook in huis halen.
Lees verder onder de foto >

Door Frankrijk op zoek naar materiaal
De ramen voor de kasten komen niet uit een fabriek. Elke maand of twee gaan vader en zoon naar Frankrijk op zoek naar bruikbare materialen. Erik: “We gaan in Frankrijk op zoek naar die ramen. Daar rijden we old school rond. We hebben geleerd waar we op moeten letten: je weet dat je niet in een nieuwbouwwijk hoeft rond te kijken.” Hij vertelt hoe ze de juiste plekken weten te vinden. “Vaak zie je een aantal bomen bij elkaar staan en dan weet je: hier hebben mensen gewoond.” Bij dat soort verlaten huizen vinden de mannen hun materialen.
Dat is niet onopgemerkt gebleven en inmiddels is het rondrijden niet eens meer nodig. Verschillende contacten in Frankrijk leggen de ramen al klaar voor de mannen van Bastille Bonart. Hidde: “Voor de mensen in Frankrijk is het echt troep, maar wij strippen de ramen helemaal terug naar het origineel en de volle glorie. Hier is het dan wel veel waard.” En dat zie je terug in de kasten van Bastille Bonart.
Lees verder onder de foto >

Meubelen op maat
Behalve tripjes naar Frankrijk, halen de mannen van Bastille Bonart ook veel voldoening uit de variatie van hun werk. Dat heeft met name te maken met wat de consument graag wil.
Hidde legt uit: “Ons standaardmodel is 120 bij 180. Van daaruit kan iedereen zijn of haar eigen maat, kleur en vormgeving bepalen. Op dat gebied zijn we heel flexibel. Echt volledig maatwerk.” Hij legt uit dat niet alles altijd kan: “Soms zijn de wensen niet reëel en dan bedenken we een oplossing. Zo komen we samen tot een mooi eindproduct.” Erik vult aan: “We werken ook met stylisten samen en die komen dan met allerlei ontwerpen: iedere klant heeft een eigen indeling van de kast of wil onderdeurtjes. En dat is het leuke: dat het iedere keer anders is, en het goede product daarvoor vinden.”
Het blijft niet bij kasten, vertelt Hidde: “We hebben vaak klanten die de kast heel mooi vinden en dan een bijpassende variant van bijvoorbeeld een tv-meubel willen. Dat doen we ook. We staan heel open voor nieuwe dingen.”
De trots van Bastille Bonart
Tot nu toe zijn vader en zoon het meest trots op Project Schagen: een inbouwproject van wand tot wand en vloer tot plafond. Volledige inbouwprojecten doet Bastille Bonart vaker. In de toekomst hoopt het bedrijf dat nog vaker te gaan doen.
De toekomst van Bastille Bonart
Maar voor nu zijn de ambities zijn vooral groeien. “We merken dat de mensen enthousiast zijn over het product. Nu hebben we een goede basis gelegd en zijn we van een hobby naar een bedrijf veranderd. We zijn klaar voor de volgende stap: nieuwe richtingen, nieuwe modellen, nieuwe ideeën, nieuwe concepten, specialiseren.” Bastille Bonart blijft dus mooie kasten maken en inbouwen, maar wil daar nog meer stappen in zetten.
Zie jij een kast van Bastille Bonart al in jouw kamer staan? Of heb je al een idee voor een inbouwproject? Neem dan contact op via Instagram of Facebook om je plannen te bespreken met de mannen!