Bij MOYU shop je boekjes van steenpapier: ‘Ieder blad is 500 keer herschrijfbaar’

Aangeboden door MOYU

Foto: Paul en Roel van MOYU

Heb je weleens gehoord van steenpapier? Het papier is – zoals de naam al doet vermoeden – gemaakt van steen en bovendien kun je het met een nat doekje schoonmaken. Daardoor kan je steenpapier keer op keer beschrijven; een stuk duurzamer dan gewoon (pulp)papier. Met hun bedrijf MOYU verkopen Roel Schatorjé en Paul Sintnicolaas duurzame notitieboekjes van steenpapier. “Ons doel is om de wereld een stukje groener en beter te maken.”

Psst… zelf ervaren hoe het is om te schrijven op duurzaam steenpapier? Speciaal voor lezers van indebuurt bedachten Roel en Paul een toffe actie. Meer informatie vind je onderaan dit artikel.

Het idee voor MOYU ontstond ruim twee jaar geleden, toen Roel nog werkzaam was in het bankwezen. Voor hem werd het steeds belangrijker om zijn ecologische footprint te verkleinen, dus ging hij op zoek naar manieren om dat te doen. “Toen ik in het thema dook, kwam ik erachter dat de papierindustrie een enorm vervuilende industrie is. Ze stoot drie keer méér CO2 uit dan de volledige vliegvaartindustrie! Bij veel mensen is dit niet bekend. Op kantoor gebruikten we bijvoorbeeld nog dagelijks veel papier om notities te maken. En dat papier belandde vervolgens in de prullenbak. ”

Dat moest anders kunnen, vond Roel. Hij ging online op zoek naar alternatieven voor pen en papier, en vond een uitwisbaar opschrijfboekje waar hij enthousiast over was. “Meer collega’s van de bank waren net zo enthousiast als ik, dus kocht ik de boekjes ook voor hen in.” Tot het bij Roel begon te knagen: “Het boekje werd in China gemaakt en kwam verpakt in meerdere lagen plastic. Bovendien kreeg ik zakelijke aanvragen, maar was het boekje niet te personaliseren voor bedrijven.”

Duurzaam steenpapier van hoge kwaliteit

Rond diezelfde tijd leerden Roel en Paul elkaar online kennen. Het klikte tussen de twee en Paul zag veel potentie in het concept voor MOYU. Ze besloten om samen te werken en op zoek te gaan naar een duurzamere variant van een uitwisbaar notitieboekje.

“Toen ontstond het idee om met schoon steenpapier te gaan werken”, zegt Roel. “Het is gemaakt van 80 procent kalksteen, dat van nature wit is. Gewoon papier moet je eerst bleken. Dat kost veel water en er zijn veel chemicaliën voor nodig. Bij steenpapier hoeft dat niet, omdat het van nature wit is. En dus is het veel schoner.” Daarnaast hoeven voor de productie van steenpapier geen bomen gekapt te worden en er is geen water voor nodig. Win-win!

Lees verder onder de video >

Een schrijfbeleving om over naar huis te schrijven

Uitwisbare opschrijfboekjes zijn er wel meer. Wat maakt die van MOYU uniek? “Wij werken met een hele hoge kwaliteit steenpapier en een speciale pen, waardoor de beleving heel anders is dan bij andere producten”, zegt Paul. Waar je bij uitwisbaar papier misschien vlekkerige stift- en whiteboard situaties voor je ziet, hoef je daar bij MOYU niet voor te vrezen. “We hebben heel veel steenpapierdiktes getest in combinatie met talloze uitwisbare pennen. Uiteindelijk kwamen we uit bij onze huidige combinatie. Doordat de kwaliteit zo hoog is, is elke pagina maar liefst 500 keer herschrijfbaar.”

Over schrijfervaring gesproken; die is volgens Roel bijna niet te onderscheiden van hoe je het gewend bent met pen en papier. “Steenpapier is misschien ietsje gladder en schrijft iets soepeler, maar als ik jou een vel steenpapier geef, zou je dat waarschijnlijk niet doorhebben.”

Lees verder onder de foto’s >

Op een groene missie

Met MOYU willen Roel en Paul de wereld een stukje duurzamer maken, onder andere door papierverspilling tegen te gaan. Daarnaast planten ze voor elk verkocht product één boom in samenwerking met Trees For Kenya. Inmiddels staat de teller al op meer dan 50.000 bomen, wat betekent dat al meer dan 50.000 mensen op steen schrijven! De afgelopen tijd is bovendien ook het team van MOYU flink gegroeid: “In twee jaar tijd is ons team van twee naar tweeëntwintig man gegroeid!”

Wat maakt duurzaamheid voor het duo zo belangrijk? “Ik geloof dat je een bedrijf start, omdat je een probleem wilt oplossen. Voor mij is het grootste probleem van nu dat onze planeet kapotgaat; de gedachte om daar iets aan te willen doen, is leidend geweest bij de oprichting van MOYU. We worden gedreven door die missie, en waken ervoor dat dit niet op de achtergrond raakt.”

Om impact te kunnen blijven maken, is het voor MOYU van belang om notitieboekjes te verkopen. “Mensen denken soms dat duurzaamheid en commercie niet samengaan, maar volgens ons versterken ze elkaar juist”, vertelt Paul. “Als wij elke dag vijf boekjes meer verkopen, maken we ook meer impact én triggeren we meer mensen om duurzamere keuzes te maken.”

Tip: de MOYU pop-up winkel op Utrecht CS

De MOYU notitieboekjes in het echt zien en voelen? Vanaf 8 november vind je op Utrecht Centraal Station een NS-Upcycle pop-up store met gerecyclede treinbord producten en nog veel meer. De boekjes die je daar vindt, zijn extra bijzonder. De kaften zijn namelijk gemaakt van het gele papier waar de treinschema’s op staan. “Die herkenbare gele treinborden op de perrons worden om de paar maanden vervangen. Met dat papier hebben wij nu samen met sociale onderneming VerdraaidGoed kaften gemaakt. Het papier van NS hebben we gecombineerd met ons uitwisbare steenpapier; daardoor is het product volledig circulair”, aldus Paul.

Wil je zelf ervaren hoe het is om jouw notities te maken op duurzaam steenpapier? Als indebuurt-lezer profiteer je van speciale korting in de MOYU webshop! Naast notitieboekjes shop je bij MOYU ook uitwisbare to do lijstjes, planners en placemats.

Met de code indebuurt15 krijg je maar liefst 15 procent korting op het gehele assortiment van MOYU. Voeg je favoriete item(s) toe aan je winkelmandje en vul deze code in bij de checkout. Veel schrijfplezier!

Let op: deze code is geldig tot en met vrijdag 3 december. 

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Van deurklink tot raamsluiting: bij deze webshop vind je dat én meer (en alles is heel goed geprijsd)”

Van deurklink tot raamsluiting: bij deze webshop vind je dat én meer (en alles is heel goed geprijsd)

Aangeboden door Mooi Deurbeslag

mooideurbeslag deurklink
Ga naar “Dansdocent Irene geeft Latin Fitness: ‘Deze les is voor iedereen die houdt van dansen én latin muziek’”

Dansdocent Irene geeft Latin Fitness: ‘Deze les is voor iedereen die houdt van dansen én latin muziek’

Aangeboden door Union Salsa Dance Company

Ga naar “Robin en Sekou werken bij Domino’s Pizza: ‘Ik begon als fietsbezorger en ben nu filiaalmanager’”

Robin en Sekou werken bij Domino’s Pizza: ‘Ik begon als fietsbezorger en ben nu filiaalmanager’

Aangeboden door Domino’s Pizza

In onze gids

Ga naar “Koenraad Utrecht”

Koenraad Utrecht

 • Voorstraat 14
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Koenraad

Nu gesloten

Ga naar “Domino’s Pizza”

Domino’s Pizza

 • Pizzeria's
 • Gesloten
Ga naar “SHOKUDO”

SHOKUDO

 • Kleinesingel 41
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gewicht verliezen met het 3-stappenplan van Vida Vitaal (én je krijgt gratis 24/7 coaching!)”

Gewicht verliezen met het 3-stappenplan van Vida Vitaal (én je krijgt gratis 24/7 coaching!)

 • Vida Vitaal
 • Geldig t/m 10 februari 2022

Topper

Ga naar “Alle Clipper vanaf 2 stuks € 4,00”

Alle Clipper vanaf 2 stuks € 4,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “25% korting op Sake KUBOTA”

25% korting op Sake KUBOTA

 • SHOKUDO
 • Geldig t/m 31 januari 2022

Topper

Ga naar “Witte Reus single-packs toiletblokken of WC-Eend van € 5,19 voor € 0,99”

Witte Reus single-packs toiletblokken of WC-Eend van € 5,19 voor € 0,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Ambiano Elektrische lunchbox € 11,99”

Ambiano Elektrische lunchbox € 11,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 23 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Zelfstandig coach”

Zelfstandig coach

 • Vida Vitaal
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Communicatie-marketing medewerker (ZZP/parttime)”

Communicatie-marketing medewerker (ZZP/parttime)

 • De Utrechter
 • Parttime

Topper

Ga naar “Pedagogisch Medewerker”

Pedagogisch Medewerker

 • Kinderdagverblijf De Melkfabriek
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Salesmedewerker”

Salesmedewerker

 • De Utrechter
 • Parttime

Topper

Ga naar “Collega communicatie-sales-marketing gezocht!”

Collega communicatie-sales-marketing gezocht!

 • De Utrechter
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Utrecht Dinner Train”

Utrecht Dinner Train

 • Van 11 mrt t/m 13 mrt
Ga naar “Workshop Japanse knooptas leren maken”

Workshop Japanse knooptas leren maken

 • Van 19 jan t/m 16 feb