Ondernemer uitgelichtUtrechtersWerken

Utrechter Tim schrijft biografieën: ‘Ik ga als een detective door het leven van de mensen waar ik over schrijf’

11 augustus 2017

Of je nu een grote avonturier bent, of een heel eenvoudig leven leidt: iedereen heeft een verhaal, vindt de Utrechtse biograaf Tim de Hullu. En dus schrijft hij die verhalen op en brengt hij ze uit in boekvorm. “Mensen die op het eerste gezicht helemaal niet bijzonder lijken, hebben vaak de mooiste verhalen.”

Het verhaal achter de goal

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in verhalen”, vertelt Tim zodra we neerstrijken op het terras van de Bagels en Beans aan de Amsterdamsestraatweg. “Neem mijn werk als sportjournalist. Ik schreef nooit over de details van een voetbalwedstrijd, maar over de verhalen achter de spelers. Een voorbeeld: ik deed verslag van een wedstrijd waarbij de spits in de laatste minuut de assist voor het winnende doelpunt gaf. Ik wist toevallig dat die speler middenin een heftige tijd zat, omdat hij zelf vader was geworden en zijn eigen vader een paar weken daarvoor was overleden. Je kunt wel raden waar mijn sportverslag over ging.”

‘In mijn werk maak ik een speurtocht door de levens van mensen’

Schrijver én detective

Inmiddels heeft Tim de sportwereld achter zich gelaten en stort hij zich volledig op levensverhalen van mensen die op zijn pad komen. Dat begon allemaal toen het AD Utrechts Nieuwsblad hem vroeg om de rubriek ‘Van Wieg tot Graf’ voor zijn rekening te nemen. Elke week ontmoet Tim dierbaren van overledenen die hem deelgenoot maken van bijzondere avonturen, schrijnende gebeurtenissen en mooie herinneringen. Toen hij een paar jaar geleden bij de weduwe van worstelaar Nol Kooijmans zat, riep zij middenin het interview uit dat haar man altijd een biografie heeft gewild. “Kun jij dat niet opschrijven?” vroeg ze hem. Voordat hij het wist was Tim aan het speuren in archieven en sprak hij met tal van familieleden en mensen uit het worstelcircuit om het verhaal van Nol’s leven op papier te krijgen. Tim: “Ik heb echt een speurtocht door het leven van Nol gemaakt. Bijna als een detective.”

Foto: Cheeseworks

Meester Tim

Omdat Tim ook ervaring heeft in het onderwijs, borrelde het plan op om workshops te geven waarin hij mensen leert om hun levensverhaal of dat van een dierbare op te schrijven. “Veel mensen weten vooral niet waar ze moeten beginnen. Ik help ze op zoek te gaan naar aanknopingspunten. Ook gaan we tijdens de workshops aan de slag met associatie-oefeningen om herinneringen op te halen en breng ik de deelnemers schrijftechnieken bij.

‘In een boek heb je veel meer de ruimte om de manier waarop iemand in het leven staat of stond toe te lichten’

Tastbare herinnering

Maar waarom zou je je levensverhaal eigenlijk in boekvorm willen hebben? Tim: “Omdat je verhaal zo tastbaar wordt: er ontstaat uiteindelijk een bewaardocument.” Een beetje zoals een foto-album, dus? “Niet helemaal,” vindt Tim. “In een boek heb je veel meer de ruimte om de manier waarop iemand in het leven staat of stond toe te lichten. Als jij nu foto’s van je opa bekijkt is dat heel anders dan wanneer je een boek over hem leest, waarin je ook leert wat bijvoorbeeld de keuzes of dilemma’s waren waar hij mee zat.”

Een fragment uit de biografie ‘Worstel en kom boven’ van Nol Kooijmans.

Het leven van Tim in boekvorm

Aan het eind van het gesprek met Tim rest ons nog een vraag. Komt er ook een biografie van zijn eigen leven? Tim: “Absoluut. Maar nu nog niet. Hoewel ik er ook niet te lang mee wil wachten. Je weet nooit wat er gebeurt. Ik kom in mijn werk zoveel in aanraking met mensen die onverwacht iemand zijn verloren. Ik wil rond mijn veertigste beginnen en wil mijn autobiografie opdragen aan mijn dochters. Ik wil ze vertellen over mijn jeugd in Twente, mijn puberteit, de tijd waarin ik me ongelofelijk jong en vrij voelde, maar ook over minder leuke dingen, zoals een stukgelopen relatie. Zo leren ze me op een heel andere, unieke manier kennen. Dat lijkt me heel bijzonder!”

Ondernemer uitgelicht

Ken of ben jij een Utrechtse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten!

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie