Zo staat de huizenmarkt in Utrecht er op dit moment voor

Door Anne-Meike van den Berg 17 april 2018

De vraag die een heleboel Utrechters bezig houdt: hoe zit het op dit moment met de huizenmarkt? Is het echt zo dramatisch of valt het mee? We vertellen je wat meer over de huidige situatie op de huizenmarkt in Utrecht.

In heel Nederland wordt de woningmarkt steeds krapper. Dat laat de NVM  (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs) weten in een persbericht met de laatste woningmarktcijfers. Die cijfers zijn niet mis: in totaal zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar 34.000 huizen verkocht. Dat zijn er 13 procent minder dan een jaar eerder toen er nog bijna 39.000 woningen van eigenaar wisselden. En de gemiddelde verkoopprijs? Die is het afgelopen kwartaal landelijk met 9,7 procent gestegen tot €273.000,-. Conclusie: in steeds meer delen van het land lijdt de consument onder de gespannen woningmarkt.

Hoe zit dat in Utrecht?

Goed, we willen natuurlijk vooral weten hoe het in onze eigen stad zit. In de NVM-regio Utrecht zijn in het eerste kwartaal van 2018 in totaal 1331 huizen verkocht. Dat zijn er flink wat minder dan een jaar eerder: in de eerste 3 maanden van 2017 werden er 1543 woningen verkocht.

En de prijzen in onze regio? In het eerste kwartaal van dit jaar betaalde je gemiddeld €309.000,-. Nu zijn we natuurlijk benieuwd hoe dat een jaar eerder was. Het bedrag dat je toen gemiddeld moest neertellen, was €274.000. Je betaalt nu 12,8 procent meer. Dat is dus een stuk meer dan de landelijke stijging van 9,7 procent.

Je kunt het op bijgaand kaartje nog eens bekijken.

Meer over

Nieuws Wonen

adv.